ADAC testiranje dječijih autosjedalica

Većina roditelja prije kupovine konsultuje i rezultate testiranja ADAC-a za autosjedalicu koju bi željeli za svoje dijete. Međutim, ono što većina roditelja ne zna je, šta to zapravo testira ADAC, na koji način izabire određenu autosjedalicu, čemu se pri testiranju pridaje posebna pažnja.

Odgovore na ova pitanja možete pronaći u nastavku ovog teksta.

Izbor autosjedalice

Svake godine njemački auto-moto savez (ADAC) vrši testiranja dječijih autosjedalica. Rezultati se objavljuju na njihovoj web stranici dva puta u toku godine: proljetnje i jesenjsko testiranje,

Cilj godišnjeg ADAC testa dječijih autosjedalica je ponuditi što više testova. Mnoštvo različitih modela autosjedalica, međutim, zahtijeva predodabir – a sjedalice se biraju u skladu sa zahtjevima tržišta i inovativnosti. Ponekad i noviteti donose probleme: Zbog visokih zahtjeva kod testova, ADAC radi svoje testove cca. šest mjeseci unaprijed. Ako se autosjedalica tada ne nalazi na tržištu u mogućnosti su da je testiraju tek u slijedećoj godini.
“Naknadni testovi”  zbog visokih zahtjeva pri testovima nisu mogući. Čak i autosjedalice kojima predstoji izmjena ne mogu biti uzete u obzir u kasnijim testovima. Modeli koji su bili u prethodnom testovima i nisu doživjeli promjene također se ne testiraju ponovo – posljednji rezultati ispitivanja ovdje su još uvijek važeći, a rezultati testova stoje na raspolaganju na stranici ADAC-a.

Metode ispitivanja

Autosjedalice se testiraju za njihovu sigurnost u simulaciji prednjeg i bočnog udara. Testovi se provode na testnim kolicima (sankama) na koje je montirana karoserija Opel Astra sa 5 vrata.

Simulira se frontalni sudar pri brzini od  64 km/h i bočni sudar pri brzini 50 km/h.

Ovi testovi su znatno iznad minimalnih zakonskih uslova koji se postavljaju pred proizvođače dječijih autosjedalica prema regulaciji 44 evropske Ekonomske komisije.(ECE-R44)
Vrijednosti opterećenja su za svaki model autosjedalice urađeni sa različitim veličinama lutke i to u dva položaja tijela: sjedećem i u zavaljenom položaju. Osim toga, provjerava se put pojasa, prilagođavanje visine autosjedalice, stabilnost autosjedalice na automobilskom sjedištu i zaštita glave.

Montaža autosjedalica i statična ispitivanja se provode na vozilima sa dvoja i sa četvera vrata i na VAN-u.

Testni kriteriji

Prilikom testiranja dječije autosjedalice, ADAC ima kriterije i bodovanje za “Sigurnost”, “Udobnost”, “Održavanje” i “Lakoća montaže”, pri čemu je u formiranju konačne ocjene najznačajniji aspekt sigurnosti i rukovanja (lakoća Montaže). Za testiranje autosjedalica koje se u automobil postavljaju uz pomoć ISOFIX sistema, ocjenjuje se montaža uz pomoć Isofix-a.

Prilikom provođenja testa za sigurnost pažnja se obraća na sljedeće:
 • Zaštita u slučaju frontalnog sudara pri brzini 64 km/h
 • Zaštita tijekom bočnog sudara pri brzini 50 km/h
 • Pojas usmjeravanje, dimenzioniranje
 • Stabilnost
 • Podrška glave
Prilikom provođenja testa za upotrebu (lakoća montaže) pažnja se obraća na sljedeće:
 • Pokušaji montaže sa lutkama na suvozačevo sjedalo, stražnje bočno sjedalo i  središte stražnjeg sjedala ako je montaža na sredini zadnjeg sjedišta dozvoljena.
 • Mogućnost pogrešne montaže
 • Vezivanje i odvezivanje djeteta u autosjedalicu
 • Montaža i demontaža AS u automobil
 • Konverzija autosjedalice
 • Upute
Prilikom provođenja testa za udobnost pažnja se obraća na sljedeće:
 • Pokušaji montaže sa lutkama na suvozačevo sjedalo, stražnje bočno sjedalo i  središte stražnjeg sjedala ako je montaža na sredini zadnjeg sjedišta dozvoljena.
 • Naslon za noge
 • Presvlake, gola mjesta
 • Vidljivost za dijete
Prilikom provođenja testa za održavanje pažnja se obraća na sljedeće:

Subjektivna procjena od strane više procjenitelja.

 • Čišćenje
 • Obrada

 

Šema ocjenjivanja

Ako se sjedalica koristi u više težinskih kategorija (ECE-R44 grupe autosjedalica) onda je testirana za sve kategorije odvojeno. Za ocjenu se stavlja najslabiji rezultat koji je ostvarila u nekoj težinskoj klasi, jer jedna autosjedalica koja je napravljena da služi djetetu u više tezinskih klasa mora rastućem djetetu u svim tim težinskim klasama dati maximalnu sigurnost.

Izvor: www.adac.de
Prijevod i prilagodba: Nadela Brajlović