Auto sjedalica za djecu – Prioritet važnosti i zakonska obaveza administrator

Vožnja u automobilu predstavlja jedan od simbola modernog vremena, način bržeg življena, komfor i planiranje vremena. Na tijelo putnika u vozilu djeluje više sila i poznavanje tih sila dovodi do zaključka o stvaranju maksimalnih uvjeta sigurnosti za putnike ostvarenih kroz korištenje sigurnosnih pojaseva za odrasle i auto sjedalica za djecu.

Zakon inercije vrlo bitan za prepoznavanje i prevenciju povreda u saobraćaju. Ovaj zakon govori o tome da putnici u automobile koji ide 80km/h imaju istru brzinu. Osjećaj putnika je da je praktički ista brzina putnika i vozila u smislu jedinstvene cjeline ali prilikom udara automobila u drugi automobil ili prepreku nastupa zakon inercije i sve unutar vozila se nastavlja kretati uključujući i putnike. Prilikom udara vozila najčešće povrede su povrede glave i mozga, povrede unutarnjih organa u grudnoj i trbušnoj duplji, te povrede kostiju. Uz zakon inercije za bolje poznavanje povreda nastalih u saobraćajnom udesu, a samim tim i prevenciju povreda treba poznavati biokinetiku sila akceleracije (ubrzanja) i deakceleracije (usporavanja). Nevezani putnici u automobilu zbog sile deakceleracije postaju teži za 30 do 60 puta. Ako odrasla osoba drži u naručju nevezano djete teško 5 kilograma zbog sile deakceleracije, te inercije težina tijela djeteta u trenutku sudara postaje od 150 do 300 kilograma. Čak I najjače ruke ne mogu zadržati djete da u trenutku sudara ne poleti dalje u smjeru zaustavljanja automobila. Slaba koordinacija pokreta i slabije odbrambeni reflexi djeteta, velika sila udara i ubzanje dolovode do multiplih i teških povreda opasnih po život, nažalost često sa smrtnim ishodom. Istraživanja pokazuju da uzrok smrtnosti djece do 14 godina u 70% slučajeva su saobraćajni udesi. Auto-sjedalica za malu djecu, pravilno postavljene i urađene po EU standardima i obavezni zaštitni pojasevi za stariju djecu smanjuju negativni uticaj deakceleracije u sudarima i stvaraju uslove za podnošljive sile deakceleracije koje uzrokuju modrice po tijelu i manje tjelesne povrede.
Obaveza društva, zakonska regulative u saobraćaju, podizanje nivoa javne svijesti o saobraćaju, davanje pozitivne inicijative za nevladine organizacije koje podržavaju ovu problematiku doprinijet će obavezi auto-sjedalica i pojaseva za djecu, a samim tim zaštititi djecu kao putnike u saobraćaju i prevenirati povrede.

Autor Prim.dr.mr.sci. Mirsad Muftić