Autosjedalice grupe II/III

U grupu II i grupu III spadaju takozvani busteri, autosjedalice namjenjene većoj djeci koji imaju funkciju da omoguće pravilno vezivanje djeteta automobilskim pojasom sa tri tačke uporišta.Okvirno, grupa II namijenjena je djeci težine od 15 do 25 kg i ima naslon (engl. booster seat), dok je grupa III namijenjena djeci težine od 22 do 36 kg i najčešće se sastoji samo od sjedalnog djela te u najvećem broju slučajeva nema naslon (engl. booster cushion). Pored ovih, postoje i kombinovane autosjedallice grupe II/III koje imaju naslon koji se može skidati. Ukoliko nije striktno propisano od strane proizvođača da se naslon mora skinuti nakon postignute određene težine, preporuka je da se naslon ostavi iz više razloga: zbog dodatne zaštite u sudaru i zbog udobnije vožnje za dijete koje može spavati u ovoj autosjedalici.
Glavna karakteristika bustera je da se u njemu djete ne vezuje integrisanim pojasem autosjedalice već samo automobilskim pojasom i to isključivo pojasom sa tri tačke uporišta. Ove autosjedalice se ne smiju koristiti u kombinaciji sa pojasom sa dvije tačke uporišta, koji se kod većine automobila nazali na sredini zadnjeg sjedišta.
S obzirom da je pojas automobila namjenjen da pruži sigurnost prvenstveno odraslim osobama, koje su po svojoj fizičkoj konstrukciji u pravilu viši i teži od djece ukoliko se njegova putanja ne prilagodi djetetu, on ne samo da neće pružiti zaštitu već može i ozlijediti dijete u slučaju sudara ili jakog kočenja.
Ako se dijete veže samo automobilskim pojasom, bez bustera, tada donji dio pojasa ne prelazi preko kukova, već preko stomaka, a gornji dio pojasa ne ide preko ključne kosti, nego se urezuje u vrat djeteta. Pored toga dijete ne sjedi uspravno već je iskrivljeno na sjedištu.
Sjedalica grupe II na svom naslonu ima utore-žlijebove koji pravilno navode putanju pojasa i na taj način omogućavaju da pojas djetetu prelazi preko ključne kosti, a ne preko vrata, dok donji dio podiže djete tako da donji dio automobilskog pojasa umjesto preko stomaka djetetu prelazi preko zdjelice i na taj način omogućava pravilno vezivanje djeteta.
Većina autosjedalica grupe II, prema proizvođačevim uputama, može se koristiti već od 15 kg. Ipak, preporuka je da se dijete ne premješta u autosjedalicu grupe II sve dok nema 18 kg što je propisani maximum za grupu I, odnosno dok ne preraste autosjedalicu grupe I i dok nije dovoljno visoko da mu pojas autmobila u sjedalici grupe II može biti praviilno namješten da prelazi preko zdjelice i ključne kosti svojim gornjim djelom.
Dijete je grupu II preraslo ukoliko je doseglo propisani maximum težine za ovu grupu, dakle 25 kg ili je doseglo visnu od 150 cm koliko je potrebno da bi se moglo vezati automobilskim pojasom.
7c9ea6f58269bdd8b54f034c0c3a9d5928efc141_200x200_q75Ukoliko dijete nije doseglo propisanu visinu, ali je težinom prešlo 25 kg tada treba preći u grupu III autosjedalica koje imaju veći maksimum težine, odnosno u kojima dijete može biti dok ne dosegne 36 kg težine.
Da bi dijete moglo biti vezano isključivo automobilskim pojasom sa tri tačke uporišta potrebno je da zadovoljava sljedeće uslove:

  • Da je doseglo maksimum propisane težine za autosjedalicu grupe
  • III ili da je visinom doslegno minimallno 135 cm koliko je propisani minimum od strane ECE R 44 regulative, a najbolje bi bilo 150 cm visine.