Kako kupiti autosjedalicu

Na našem tržištu danas se može pronaći zaista raznovrsna ponuda autosjedalica, prilagođena različitim ukusima, ali i različitim finansijskim mogućnostima. Bez obzira na to, ostaje važno pitanje: kako izabrati dobru, odgovarajuću autosjedalicu.
Kada birate autosjedalicu neophodno je obratiti pažnju na nekoliko parametara: da sjedalica odgovara stepenu razvoja vašeg djeteta, da je autosjedalica primjerena težini i visini vašeg djeteta, da se može pravilno vezati u vašem automobilu. Nakon što ste zadovoljili ove najvažnije uslove, na redu su aspekti proizvođača i mjesta kupovine, a odgovre na to pitanje također ćete pronaći u nastavku teksta.

Težina djeteta

Autosjedalice su podjeljene u grupe prema kriteriju težine djeteta. Postoje sljedeće grupe:

 • Grupa 0: za djecu tjelesne težine do 10 kg
 • Grupa 0+: proširenje grupe 0 – za djecu tjelesne težine do 13 kg
 • Grupa I: za djecu tjelesne težine od 9 do 18 kg
 • Grupa II: za djecu tjelesne težine od 15 do 25 kg
 • Grupa III: za djecu tjelesne težine od 22 do 36 kg

Pored navedenih grupa, postoje tzv kombinovane grupe autosjedalica. Kombinovane grupe obuhvataju dvije ili više grupa autosjedalica, te na našem tržištu možete pronaći kombinacije grupe 0/I, I/II/III, te II/III. Karakteristično za ove sjedalice je to da se, u skladu s djetetovom težinom, postavljaju u različite položaje. Tako se kombinovana autosjedalica grupe 0/I postavlja u smjeru suprotnom od smjera vožnje sve dok dijete ne dostigne maksimalnu težinu predviđenu za taj smjer, a nakon toga se autosjedalica okreće i postavlja u smjeru vožnje, a u autosjedalicama grupe I/II/III integrisani pojasevi se vade, i dijete se vezuje samo automobilskim pojasom kada dosegne maksimalnu predviđenu težinu za grup

Montaža autosjedalice uz pomoć pojaseva ili ISOFIX sistema

Nakon što ste odredili kojoj težinskoj skupini pripada vaše dijete, i odabrali adekvatnu grupu autosjedalice, na redu je odabir načina montiranja autosjedalice u automobil. Autosjedalice se u automobil postavljaju uz pomoć automobilskog pojasa ili uz pomoć ISOFIX sistema (ukoliko ga vaš automobil posjeduje)
Vezivanje autosjedalice automobilskim pojasom podjednako je pouzdano kao i ISOFIX sistem, ukoliko je autosjedalica pravilno montirana u automobil. (Pogledajte članak o pravilnoj montaži autosjedalice ovdje )
Prednost ISOFIX sistema je taj što smanjuje mogućnost pogreške prilikom montaže autosjedalice u automobil, i relativno je jednostavniji za upotrebu. Mnogi noviji automobili imaju predviđen ISOFIX sistem za postavljanje autosjedalica. Sa druge strane, autosjedalice s ISOFIX sistemom su u pravilu skuplje od autosjedalica koje se postavljaju pomoću pojasa automobila.
Druga važna stvar kod montaže je i pitanje da li će autosjedalica biti korištena u više automobila ili u samo jednom. U slučaju da ćete je koristiti u različitim automobilima neophodno je da provjerite da li se može pravilno montirati u svakom od njih.

Odabir autosjedalice

Ne postoji univerzalan odgovor na pitanje koja autosjedalice je najbolja. I najbolja autosjedalica može u različitim situacijama sudara dati različite rezultate. Najbolja autosjedalica je ona autosjedalica koja odgovara direktivi ECE R44 (ECE R44.03 i više), težini vašeg djeteta, optimalno se može postaviti u vaš automobil, u kojoj se dijete osjeća udobno i koja se ispravno i dosljedno koristi u svakoj pa i nakraćoj vožnji.
Potražite savjet stručnjaka u vezi sa svim nejasnoćama kada je u pitanju korištenje autosjedalice; u većini zemalja postoje obučena lica koja vam mogu pomoći. Ukoliko živite u Hrvatskoj potražite volontere udruge Roda , u Bosni i Hrecegovini na raspolaganju su vam savjetnici udruženja DjeCa , a za lakši odabir pogledajte i Katalog autosjedalica gdje na jednom mjestu imate prikupljene podatke o dostupnim autosjedalicama na našem tržištu, mjestima gdje ih možete kupiti, rezultatima ADAC i drugih nezavisnih testiranja, kao i iskustva roditelja koji su ih koristili. Za još korisnih tekstova o upotrebi autosjedalica na našem jeziku pogledajte i stranicu Autosjedalice.info

Nekoliko važnih napomena:
Nikad nemojte kupiti ni koristiti autosjedalicu koja nema atest. Na autosjedalici potražite naljepnicu s oznakom ECE R44. Najčešće je to narandžasta naljepnica koja se nalazi na plastici autosjedalice, ali može biti i drugih boja.
Između korištenih i novih autosjedalica, uvijek je preporuka kupiti novu autosjedalicu iz više razloga:

 • Autosjedalice imaju ograničen rok trajanja
 • Nikada ne možete biti sigurni da li je učestvovala u sudaru

Ukoliko se ipak odlučite za kupovinu korištene autosjedalice povedite računa o sljedećem: uvijek je nabavite od pouzdanih i vama poznatih osoba, budite sigurni da nije učestvovala u sudaru, provjerite rok trajanja autosjedalice, provjerite da li posjeduje sve originalne dijelove (ne uzimajte autosjedalicu koja nema sve originalne dijelove), uvijek insistirajte da dobijete i uputstvo za upotrebu. Pri kupovini ili nabavki korištene autosjedalice prekontrolišite da li zadovoljava sljedeće uslove. Ukoliko ne zadovoljava i samo jedan od njih nemoje je kupiti.

 • Ima li autosjedalica atest?
 • Je li autosjedalica mlađa od 6 godina ukoliko nije drugačije propisano od proizvođača (da li je u roku trajanja)?
 • Autosjedalica nije bila u sudaru?
 • Ima li autosjedalica originalno uputstvo za korištenje
 • Autosjedalica ima sve originalne dijelove i u dobrom je stanju?
 • nema vanjskih oštećenja ni napuknuća
 • trake pojasa su očuvane
 • kopča i mehanizam za kopčanje rade ispravno
 • presvlaka je očuvana i originalna (nije šivana zamjenska)