Bolne bradavice

Da li je normalno da su bradavice bolne od dojenja? Bolne bradavice su uobičajene za nove majke koje doje, tako da se može pomisliti da su normalan dio dojenja i da se jednostavno treba boriti sa bolom. Nije tako.Ono što je normalno je početni bol ili osjetljivost prvih nekoliko sekundi kada beba prihvati dojku. Ono što nije normalno – ili neophodno – jeste bol koja traje skoro tokom cijelog ili cijelo hranjenje. Mnoge žene su prestale dojiti svoju djecu mnogo prije nego su namjeravale zbog bolnih bradavica, kada bi često samo malo namještanja osiguralo uspješno dojenje.

Šta prouzrokuje bol?

Najpoznatiji uzročnik boli tokom dojenja jeste nepravilna pozicija ili uzimanje dojke, navodi Jan Barger, međunarodno priznati konsultant za dojenje (IBCLC). Često kada se ovo desi, beba ne obuhvaća dovoljno tkiva dojke. Ono što želite jeste da beba prilikom dojenja svojim ustima obuhvati veliki dio smeđeg područja dojke poznatog kao areola. Ako primijetite da vam bradavica ima oblik kao novi karmin ili ako primijetite liniju koja se spušta sredinom bradavice, to znači da beba mora obuhvatiti više areole.
Jedan od načina da pomognete bebi da to uradi jeste da budete uvjereni da je spremna dojiti – da okreće glavi u potrazi sa vašom dojkom – prije nego počnete dojiti. Kada beba traži jesti onda širom otvori usta, tako da je lakše dovesti usta bebe do vaše dojke.
Ovako: Držite glavu bebe sa vašom dominantnom rukom (desnom, ako ste dešnjak, ili lijevom, ako ste ljevak), bradavicu namjestite između nosa vaše bebe i gornje usne. Kada beba otvori usta (kao da zijeva=, možete je blago primaknuti dojci, prvo donja usta, onda gornja usna.
Prilikom boravka u bolnici nemojte oklijevati da pitati za pomoć kako biste bili sigurni da je beba dobro namještenja i da je dobro prihvatila dojku. Ovo je veoma važno ako osjećate bol koja traje duže od par sekundi početkom dojenja.
Evo nekoliko problema koji mogu izazvati bolne bradavice:

 • Vaša beba ima skraćeni frenulum. Što nije veoma uobičajeno, ali ako vaša beba ima nit tkiva koji povezuje dno jezika sa donjim dijelom usne šupljine (koji se zove frenulum) prekratak, neće biti u mogućnosti dovoljno pomjerati jezik kako bi pokrila donju vilicu. Kada se ovo desi, možete osjetiti da beba ujeda kada doji. Ako mislite da vaša beba ima skraćeni frenulum, provjerite sa ljekarom da li je potrebno rezanje frenuluma. Procedura nije previše bolna, iako se radi bez anestezije i traje samo nekoliko sekundi.
 • Imate gljivičnu infekciju, poznatu kao soor. Bradavice će vam biti crvene, upaljene i svrbit će. U ustima bebe možete primijetiti bijele nakupine – ne samo na jeziku, nego i na desnima i unutrašnjosti obraza. (Ipak možete imati gljivičnu infekciju iako ne primijetite ove bijele nakupine). Ako mislite da imate gljivičnu infekciju, kontaktirajte pedijatra, vašeg ljekara i konsultanta za dojenje radi pregleda i tretmana.
 • Beba „visi“ na dojci. Još jedan uzrok bolnih bradavica na početku je pustiti bebu predugo na dojci u prvih par dana. „Neka beba bude na dojci do kada aktivno doji“, kaže Barger. Kada zatvori oči, a pauze postaju sve duže i duže, završite i prebacite bebu na drugu dojku. Ovo može izazvati male žuljeve na kraju bradavica. Žuljevi mogu puknuti i čak krvariti. Iako mogu biti neugodni na početku, zarastit će i nestati i nećete ih opet vidjeti.

Postoje drugi neuobičajeni razlozi za bolne bradavice. Najbolja stvar za uraditi ako vas bradavice bole tokom dojenja – te se to nastavlja duže od 24 sata – jeste kontaktirati savjetnika za dojenje . Često savjetnik može ukazati na nešto što niste primijetili.

Kako mogu spriječiti bolne bradavice?

Barger predlaže ove preventivne mjere:

 • Ne pokušavajte stavljati dojku u bebina usta, te nemojte dopustiti da beba vuče bradavicu kao špagete, čekajte da širom otvori usta i onda je nježno stavite na dojku.
 • Namjestite bebu tako da je tijelom okrenuta prema vašem tijelu i da ne mora okretati glavi kako bi došla do dojke.
 • Udobno se smjestite. Ponekad dojenje sjedeći na kreveti umjesto na stolici stavlja vaše dojke u neugodnu poziciju i otežava namještanje bebe. Probajte nekoliko pozicija za dojenje; možda ćete naći neku koja je ugodnija od drugih. Vidite ilustrovane članke, Kako držati bebu? Pozicije i preporuke za dobro dojenje .
 • Pokušajte koristit jastuk kao podršku rukama dok držite bebu.
 • Slobodnom rukom držite dojku. Ponekad bebe zaista dobro uhvate majčinu dojku ako misle da će je izgubiti!
 • Pobrinite se da je tijelo bebe ima dobar oslonac tako da se možete koncentrisati na dojenje bez da brinete o poziciji bebe.
 • Ne odvajajte bebu od dojke – uvijek dojenje prekidajte tako što ćete svoj prst staviti u ugao bebinih usta prije nego bebu odvojite od dojke.
 • Ako bol traje duže od 15 sekundi, prekinite dojenje i počnite ponovno.
 • Stimulišite opuštanje mlijeka blagom masažom ili ručnim izdajanjem male količine mlijeka prije nego počnete hraniti svoju bebu. Zbog ovoga će češće gutati, dajući vam češće odmore od sisanja.
 • Prvo bebi ponudite manje bolnu dojku.
 • Nemojte čekati da beba zaplače. Počnite je hraniti čim počne okretati glavu ka vašoj dojci.
 • Nosite prozračne, prirodne materijale i izbjegavajte plastične blaznice.

Kako mogu zaliječiti bradavice?

 • Pokušajte nositi školjkice za dojenje unutar grudnjaka između hranjenja. One dopuštaju protok vazduha i sprečavaju trenje materijala vašeg grudnjaka i bradavica.
 • Stavite malo vašeg mlijeka (koje je veoma ljekovito) na bradavice i dopustite da se osuši. Ili pokušajte staviti malu količinu lanolina na bradavice poslije svakog podoja.
 • Namakanje u slanoj vodi može biti veoma ugodno. Jednostavno stavite ¼ supene kašike soli u šolju tople vode i nanesite na bradavice sa blaznicama na deset minuta ili tri do četiri puta dnevno.
 • Neke majke preferiraju hidro-gelove, koje možete dobiti od bolnice ili savjetnika za dojenje. Ovi gelovi bazirani na vodi ili glicerinu pružaju vlažnost i zaštitu, a neke mame nalaze njihovu hladniju temperaturu ugodnom.
 • Liječnika upitajte o korištenju lijekova za bolove. Najvjerovatnije će djelovati lijekovi koje ste u bolnici dobili protiv bolova.
 • Ako su vaše bradavice oštećene i ostaju oštećene iako vaša beba ispravno doji, porazgovarajte sa liječnikom o mogućnosti korištenje kreme sa antibiotikom. Možda imate manju infekciju koja sprečava zarastanje bradavica.

Mogu li još uvijek dojiti?

Apsolutno. Ali nemojte patiti, zapamtite da ne morate iskusiti ovu bol. Odmah potražite pomoć od savjetnika za dojenje kako biste mogli popraviti ono što nije u redu.
Ako su vam bradavice toliko bolne da se bojite staviti bebu da doji, razmislite o odmaranju tako što ćete ispumpavati mlijeko od 12 do 24 sata. Koristite električnu pumpu na minimalnoj jačini- nemojte odmah ići na maksimum- sa prirubom koji odgovara vašim bradavicama. Neke majke imaju bolne bradavice i zbog ispumpavanja mlijeka jer koriste pogrešnu pumpu ili prirubnice koje su premalene.
Stavite malo maslinovog ulja na bradavice i areole prije pumpanja – ovo će olakšati ispumpavanje i djeluje veoma iscjeljujuće.

Izvor: www.babycenter.com,

Tehnička obrada: Adisa Hotić, IBLCE Konsultantica; Centar Fenix, Sanski Most

Prijevod: Mubera Vulović