Dobija li moja beba dovoljno mlijeka?

Tekst je preuzet sa stranice http://www.drjacknewman.com/ uz dozvolu autora.

Naše društvo opsjednuto brojkama otežava nekim majkama prihvaćanje ideje da nema potrebe precizno znati koliko mlijeka beba dobiva. Međutim, postoje načini kako saznati dobiva li beba dovoljno mlijeka. Majke koje doje često pitaju kako mogu saznati dobiva li njihova beba dovoljno mlijeka. Dojka nije boca i nije ju moguće podići prema svjetlu kako bismo ustanovili koliko je mililitara beba popila. A to je ustvari odlično!! Ne trebamo znati koliko mlijeka beba dobiva već dobiva li dovoljno. Naše društvo opsjednuto brojkama otežava nekim majkama prihvaćanje ideje da nema potrebe precizno znati koliko mlijeka beba dobiva. Međutim, postoje načini kako saznati dobiva li beba dovoljno mlijeka. Dugoročno, prirast težine je najbolji indikator dobiva li beba dovoljno, ali pravila o prirastu težine prikladna za djecu hranjenu adaptiranim mlijekom možda nisu odgovarajuća za dojene bebe. Kratkoročno, postoje načini kako saznati je li beba zadovoljna tako što ćemo pratiti način na koji jede i kao njezino opće stanje.

Kako znati

BEBINO DOJENJE JE KARAKTERISTIČNO. Beba koja zaprima pristojne količine mlijeka tijekom dojenja, sisa na vrlo karakterističan način. Kada beba dobiva mlijeko (dijete ne dobiva mlijeko samo zato što mu je dojka u ustima i zato što se miče kao da siše), vidjet ćete stanku koju pravi vrh njezine brade nakon što beba maksimalno otvori usta a prije nego što ih zatvori, tako da se jedan „isisaj“ manifestira na slijedeći način: široko otvori usta–>pauza–>zatvori usta. Ako želite sami želite oprobati ovu tehniku, stavite kažiprst ili bilo koji drugi prst u svoja usta i sišite kao da pijete na slamku. Kada vučete tekućinu, vaša brada „pada“ i ostaje „dole“ onoliko dugo koliko vi vučete tekućinu. Kada prestanete vući tekućinu, brada se vraća „gore“. Ova ista pauza koju možete primijetiti na bebinoj bradi predstavlja gutljaj mlijeka kada beba to radi tijekom dojenja. Što je pauza duža, to je beba dobila više mlijeka. Kada budete prepoznali ovu pauzu shvatit ćete da toliko toga što se majkama govori o tempiranju bebe na dojci je ustvari beznačajno. Na primjer, beznačajno je sugerirati majkama da hrane svoju djecu po dvadeset minuta na svakoj dojci. Dvadeset minuta čega? Sisanja bez dobivanja mlijeka? Sisanja i dobivanja mlijeka (određene pauze u pokretu bebine brade)? Sve vrste sisanja s dugim pauzama? Beba koja siše na ovaj način (s pauzama) dvadeset minuta u komadu vjerojatno neće ni željeti drugu dojku. Beba koja duda dojku (ne dobiva mlijeko) 20 sati, će i nakon tih 20 sati biti gladna. Naša web stranica www.drjacknewman.com prikazuje video klipove na kojima se vidi kako beba dobiva mlijeko tijekom dojenja. Ukoliko beba prestane sisati tijekom ovakve vrste sisanja s dugim pauzama, tada nam vrlo vjerojatno govori da joj je dosta. Ukoliko beba stalno samo duda dojku bez sisanja (znači, kratke pauze ili potpuni izostanak istih) beba će i dalje biti gladna. Igrajte se detektiva, što radi bebina brada kad se čini da je beba “završila”? Ukoliko mlijeko dobro teče beba će izabrati ili sisanje ili će napraviti malu pauzu (da, dozvolite joj da odloži svoj beštek, nema potrebe da stalno sisa). Ukoliko tok mlijeka nije dobar, onda je beba prisiljena samo na sisanje. Ukoliko je to po srijedi, pritisnite/masirajte dojku.

BEBINA STOLICA. Tijekom nekoliko dana nakon poroda, beba izbacuje mekonij, tamnozelenu, gotovo crnu, supstancu. Mekonij se akumulira u bebinim crijeva tijekom trudnoće. Isti se izbacuje tijekom prvih nekoliko dana, a od trećeg dana stolica postaje svjetlija, pod utjecajem unosa majčinog mlijeka. Obično do četvrtog dana stolica je poprimila izgled normalne stolice dojene bebe. Normalna je dojenačka stolica rjeđa, boje senfa i obično je blagog mirisa. Međutim, stolica može u velikoj mjeri odstupati od opisanog. Može biti zelena ili narančasta, može sadržavati grudice i sluz, ili, glede konzistencije, može biti nalik pjeni za brijanje (od mjehurića zraka). Varijacije boje ne znače da nešto nije uredu. Isključivo dojena beba, čija stolica do trećeg dana života posvijetli, dobro napreduje.
Ne-opsesivno praćenje frekventnosti i količine stolica je jedan od najboljih načina, zajedno sa praćenjem bebinog sisanja (vidite gore, i video klipove na www.drjacknewman.com kako biste saznali dobiva li vaša beba dovoljno mlijeka) kontroliranja bebinog napretka. Nakon prva tri-četiri dana, bebina bi se stolica trebala pojačati tako da do kraja prvog tjedna beba bi trebala imati najmanje dvije do tri zamašne žute stolice svakog dana. U dodatku, mnoga djeca zaprljaju pelenu prilikom skoro svakog obroka. Bebu koja četvrtog ili petog dana još uvijek izbacuje mekonij treba pregledati liječnik istog dana. Beba koja izbacuje samo smeđu stolicu vjerojatno ne dobiva dovoljno, ali to nije pouzdan znak.
Neke dojene bebe, nakon prvih tri ili četiri tjedna života, mogu iznenadno promijeniti ritam izbacivanja stolice, od nekoliko dnevno do jedne u tri ili više dana. Neke bebe stolicu nisu izbacivale po čak 20 dana ili više. Sve dok je beba uredu, a stolica joj je kao pasta ili je mekana i žuta, nema konstipacije i nema brige. Tretman nije potreban ili poželjan obzirom da tretman nije neophodan niti poželjan za nešto što je normalno.
Bilo koja beba starosti od 5 do 21 dan, a koja nije imala barem jednu pristojnu stolicu unutar perioda od 24 sata, bi trebala biti pregledana na Klinici za dojenje istog dana. Ako ta ista beba ima najmanje 6 dobro namočenih pelena (vidi Mokrenje), onda je beba vrlo vjerojatno uredu i dobiva dovoljno. Općenito, male, neredovite stolice tijekom ovog perioda znače nedovoljan unos. Naravno da postoje određeni izuzetci i možda je sve uredu, ali je bolje provjeriti.

MOKRENJE. Sa šest dobro natopljenih (a ne samo mokrih) pelena u 24 sata, nakon 4-5 dana života možete biti poprilično sigurni da beba dobiva dosta mlijeka (ukoliko je beba isključivo dojena). Nažalost, nove super suhe (jednokratne) pelene stvarno često daju osjećaj suhoće iako su pune urina, ali kad su dobro natopljene postanu teške. Trebalo bi biti očito da se ova indikacija o unosu mlijeka ne može primijeniti ukoliko bebi u dodatku dajete vodu (što je, u svakom slučaju, bespotrebno kod dojenih beba, i ukoliko se voda daje na bočicu, to može omesti dojenje). Bebin urin treba biti gotovo bezbojan nakon prvih nekoliko dana, mada povremena pojava tamnijeg urina nije razlog za brigu.
Tijekom prvih dva do tri dana života, neke bebe izmokre ružičasti ili crveni urin. To nije razlog za paniku i ne znači da je beba dehidrirala. Nitko ne zna što to znači ili je li, čak, abnormalno. Bez sumnje je povezano s manjim unosom mlijeka dojene bebe u odnosu na bebu hranjenu adaptiranim mlijekom u ovom periodu, ali beba hranjena adaptiranim mlijekom nije standard po kojem se može mjeriti dojenje. Međutim, pojava urina ove boje treba rezultirati pozornošću prilikom postavljanja bebe na dojku i osiguravanjem da beba stvarno siše i guta. Tijekom nekoliko prvih dana života, samo ako beba pravilno prihvaća bradavicu tada će doći do majčinog mlijeka. Davanje vode na bočicu ili šalicu ili hranjenje prstom ne rješava problem. Samo osigurava bebin izlazak iz bolnice sa urinom koji nije crven. Pravilno pozicioniranje bebe na dojku i korištenje kompresije obično će riješiti problem. Ukoliko pravilno pozicioniranje bebe i kompresija dojke ne rezultiraju boljim unosom mlijeka, postoje načini za davanje dodatne tekućine bez izravne upotrebe bočice. Ograničavanje trajanja ili učestalosti podoja također može doprinijeti smanjenom unosu mlijeka.

Slijedeći primjeri NISU dobar način procjene

  1. Nemate osjećaj da su vam grudi pune. Nakon prvih nekoliko dana ili tjedana, uobičajeno je za većinu majki da nemaju taj osjećaj punine. Vaše se tijelo prilagođava potrebama vaše bebe. Ova se promjena može desiti iznenada. Poneke majke koje savršeno doje svoju djecu neće nikada imati osjećaj punine ili prepunjenosti.
  2. Beba spava cijelu noć. Ne neophodno. Beba koja spava cijelu noć u dobi od 10 dana, na primjer, možda zapravo ne dobiva dovoljno mlijeka. Beba koja je pospana i mora ju se probuditi za hranjenje ili koja je “predobra” možda ne dobiva dovoljno mlijeka. Postoje mnogi izuzetci, ali brzo potražite pomoć.
  3. Beba plače nakon podoja. Iako bebe ponekad plaču nakon podoja zbog gladi, postoje također i drugi razlozi za plač. Ne ograničavajte vremenski podoje. “Ispraznite” jednu stranu prije no što ponudite drugu. Ne zaboravite, igrajte se detektiva i pratite bebinu bradu—to će vam kazati da li se beba zapravo hrani ili nešto proživljava!

 

 1. Beba siše često i/ili dugo. Jednoj majci podoj svaka manje-više tri sata se možda čini čestim; drugoj, pauza između hranjenja od tri sata čini se predugom. Jedna podoj koji traje 30 minuta smatra dugim; za drugu je takav podoj kratak. Nema pravila koliko često ili koliko bi dugo beba trebala dojiti. Nije točno da beba posiše 90% obroka u prvih 10 minuta. Dopustite bebi da odredi vlastiti raspored hranjenja i tad se stvari obično i poslože, ako beba siše i dobiva mlijeko i svakog dana ima najmanje dvije do tri zamašne žute stolice. Ne zaboravite, beba može biti na dojci dva sata, ali ukoliko se ustvari hrani ili siše (široko otvori usta—pauza—zatvori usta – ova vrsta sisanja) svega dvije minute, po završetku podoja beba će i dalje biti gladna. Ukoliko beba ubrzo zaspe na dojci, možete masirati dojku kako biste nastavili tok mlijeka. Ako imate ikakvih briga, kontaktirajte Kliniku za dojenje, ali pričekajte s dopunom. Ako je dopuna stvarno neophodna, postoje načini dopune koji ne podrazumijevaju upotrebu umjetne bradavice.
 2. “Mogu izdojiti samo 15 ml mlijeka”. To ništa ne znači and ne treba imati utjecaja na vas. Stoga, ne trebati se izdajati da biste “samo saznali”. Većina majki ima obilje mlijeka. Problem obično leži u tome da beba ne dobiva dovoljno mlijeka koje je dostupno, a to se redovito dešava jer beba ne prihvaća bradavicu pravilno, i/ili mlijeko ne teče na zadovoljavajući način. Možda je potrebna kompresija dojki. Ovi se problemi obično mogu jednostavno riješiti.
 3. Beba će prihvatiti bočicu nakon podoja. Ali, to ne mora uvijek značiti da je beba još uvijek gladna. A nije ni dobro testirati na ovaj način, jer upotreba bočice može utjecati na dojenje. Bebe će gotovo uvijek popiti više iz bočice iz koje tekućina puno brže teče—makar 30-tak ml—dok do njihovog mozga polako ne stigne informacija iz stomaka da su i više nego site.
 4. Peto-tjedna beba se odjedanput odmiče od dojke ali još uvijek se doima gladnom. To ne znači da vam je mlijeko “presušilo” ili se količina smanjila. Tijekom prvih nekoliko tjedana života, bebe često zaspu na dojci kada se tok mlijeka uspori čak i ako se nisu najele. Kad su malo starije (četiri do šest tjedana starosti), to se više ne dešava već na promjenu u toku mlijeka reagiraju odmičući se od dojke ili ljutnjom. Opskrba mlijekom se nije promijenila; beba jeste. Pritisnite dojku kako biste pojačali tok.

Napomene o vagama i težinama

  1. Sve su vage različite. Dokumentirali smo značajne razlike od vage do vage. Težine su često bile netočno izražene. Natopljena platnena pelena može težiti 250 grama ili više, tako da bebe treba vagati gole.

 

 1. Mnoga su pravila o prirastu težine preuzeta iz opservacija prirasta težine kod beba hranjenih adaptiranim mlijekom. Nije nužno da se ista mogu primijeniti na dojene bebe. Trnovit početak može kasnije kompenzirati ispravkom grešaka u dojenju. Grafikoni rasta predstavljaju samo smjernice.

Prijevod: Mirna Kajgana
Tehnička obrada: Vildana Dević
Izvor:www.drjacknewman.com