Kompresije dojke

Tekst je preuzet sa stranice http://www.ncbionline.org/ uz dozvolu autora.

Svrha kompresije dojke je da se produži dotok mlijeka bebi koja samo siše bez da pije majčino mlijeko. Koristi se u nekoliko slučajeva, a najčešće se preporučuje kod dugih i čestih podoja, te kod lošeg dobivanja na težini. Da beba pije („široko zine-pauza-skupi usta“-tehnika sisanja vidjeti video) znači da se bebi usta napune mlijekom. Ako beba više ne pije samostalno, majka može upotrijebiti kompresije da sisanje i grickanje ponovo pređe u pijenje, i obezbjedi da beba nastavi dobijati mlijeko. Kompresije stimuliraju refleks otpuštanja mlijeka (iznenadno ispuštanje mlijeka koje majke osjete tokom hranjenja ili kada čuju bebin plač – mada veliki broj žena ne osjeti refleks otpuštanja).

Ova tehnika može biti korisna kod:

 • Lošeg dobijanja na težini
 • Kolika (grčeva) kod dojenih beba
 • Čestih i/ili dugih podoja
 • Oštečenih bradavica
 • Ponavljanih zastoja mlijeka i mastitisa
 • Pomaganja bebi koja brzo zaspi da nastavi piti, a ne samo sisati
 • „Lijenih“ beba, koje izgledaju kao da žele samo da se „umiruju“ sisanjem. Bebe odmah prestaju biti „lijene“ i odgovaraju na tok mlijeka.

Kompresije nisu potrebne ako je sve u redu. Kada sve ide kako treba, majka treba dozvoliti bebi da „završi“ dojenje na jednoj strani i „ponuditi“ drugu stranu. Kako znati da je beba završila podoj na jednoj strani? Kada beba samo sisa (brzo sisanje bez pauza) i više ne pije („široko zine-pauza-skupi usta“-tehnika sisanja) na dojci. Kompresije pomažu bebi da dođe do mlijeka. Kompresije dojki su jako korisne u prvih nekoliko dana nakon poroda, da pomognu bebi da dođe do više kolostruma. Bebe ne trebaju veliku količinu kolostruma, ali trebaju nešto. Dobro prihvatanje dojke i kompresije im pomažu da dođu do potrebne količine.

Korisno je znati i slijedeće:

 • Beba koja dobro prihvaća dojku dobiva više mlijeka od one koja ne prihvaća dobro. Beba sa lošim prihvatom dobiva mlijeko samo kad je dotok brz i jak. Mnoge majke i bebe nemaju problema sa dojenjem uprkos lošem prihvatu dojke, zbog toga što većina majki proizvodi izobilje mlijeka. Međutim, majka može platiti cijenu lošeg prihvatanja, na primjer: oštečenim bradavicama, kolikama kod bebe, i/ili bebom koja stalno traži da doji (ali zapravo pije samo kratko vrijeme).
 • U prvih 3-6 sedmica života mnoge bebe zaspu na dojci kad dotok mlijeka postane spor, a ne nužno kad su dovoljno jele i ne zato što su „lijene“ ili se „samo žele umiriti“. Nakon ovog uzrasta, bebe mogu ispuštati dojku kad se uspori dotok mlijeka. Međutim, neke mogu ispuštati dojku i u znatno mlađem uzrastu, čak i sa nekoliko dana starosti, a druge mogu padati u san i nakon 3.-4. mjeseca života, kada se dotok mlijeka uspori.

Kompresije dojke – Kako ih raditi

 • Pridržavajte bebu jednom rukom
 • Pridržavajte dojku drugom rukom, tako da je okružite postavljajući palac na jednu stranu dojke (najlakše je postaviti palac sa gornje strane), a ostale prste sa suprotne strane, što bliže psnom košu.
 • Pratite da li beba pije,ali ne treba pretjerivati i provjeravati svaki usisaj. Beba dobiva dovoljnu količinu mlijeka kada pije „široko zine-pauza-skupi usta“ tehnikom sisanja.
 • Kada beba gricka dojku i više ne pije „široko zine-pauza-skupi usta“ tehnikom sisanja , stisnite dojku da se poveća unutrašnji pritisak u cijeloj dojci. Nemojte pomicati svoje prste niz dojku prema bebi, samo stisnite i držite. Ne treba stiskati tako da boli i pokušajte da ne mjenjate oblik areole (tamnog dijela dojke koji se nalazi oko bradavice). Sa kompresijom, beba bi trebala opet početi da pije „široko zine-pauza-skupi usta“ tehnikom sisanja. Koristite kompresiju dok beba siše ali ne pije!
 • Držite pritisak dok god beba siše ali ne pije čak i sa kompresijom, a onda oslobodite pritisak. Oslobodite pritisak ako beba prestane sisati ili se vrati sisanju bez pijenja. Četo će beba potpuno prestati da siše kad se oslobodi pritisak, ali će ponovo početi ubrzo kako mlijeko počinje da teče. Ako beba ne prestane sisati nakon oslobađanja pritiska, sačekajte neko kraće vrijeme prije neko stisnete opet.
 • Razlog oslobađanja pritiska je da omogućite da vam se ruka odmori i da se dozvoli mlijeku da počne ponovo teči prema bebi. Ako beba prestane sisati nakon oslobađanja pritiska, ponovo će početi čim osjeti mlijeko.
 • Kada beba počne ponovo sisati, počet će piti („široko zine-pauza-skupi usta“ tehnika sisanja). Ako ne pije, izvrišti kompresiju ponovno, kako je gore opisano
 • Nastaviti na jednoj strani sve dok beba ne pije i uz kompresije. Trebate dozvoliti bebi da sisa na istoj strani još neko kraće vrijeme, jer se može pojaviti još jedan refleks otpuštanja mlijeka, kada će beba početi piti samostalno. Ako beba i dalje ne pije, dozvolite joj da pusti dojku, ili je vi skinite sa dojke.
 • Ako beba želi još, ponudite joj drugu dojku i ponovite proces
 • Možda će te željeti, osim ako su vam bradavice oštećene, da izmjenjujete strane na ovaj način više puta.
 • Konstantno radite na poboljšanju bebinog prihvatanja dojke.
 • Zapamtite, pritisnite kad beba siše, ali ne pije. Sačekajte da beba inicira sisanje; najbolje je da ne pravite kompresiju kad beba potpuno prestane sisati.

Prema našem iskustvu, ova je tehnika najbolja, ali ako vi pronađete način da beba što duže pije „široko zine-pauza-skupi usta“ tehnikom sisanja , radite onako kako je za vas i vašu bebu najbolje. Sve dok vam kompresije ne izazivaju bol, i dok beba „pije“ („široko zine-pauza-skupi usta“ tehnika sisanja), kompresije dojke funkcioniraju. Nećete morati da radite ovo konstantno. Kako dojenje napreduje i poboljšava se, moći će te da pustite da sve ide svojim prirodnim tokom. Pogledajte video o tome kako postaviti bebu da prihvati dojku i kako znati da beba dobiva mlijeko, te kako raditi kompresije na www.ncbionline.orgBreast Compression, Februar 2009© Napisano i revidovano (pod drugim imenima) od strane Jack Newman, MD, FRCPC, 1995-2005© Revidovano od strane Jack Newman MD, FRCPC, IBCLC i Edith Kernerman, IBCLC, 2008, 2009© Sa engleskog prevela Lejla Kapidžić, polaznica obuke “Mame, savjetnice za dojenje” 01.2010.