Zastoj mlijeka

Prepune dojke – zastoj mlijeka – upala dojki – apces – taj opasan lanac reakcije mora se na vrijeme prepoznati kako bi se mogao prekinuti.
Između drugog i šestog dana poslije poroda, mlijeko počne navirati. Mnogo žena ima osjećaj da će eksplodirati kada se mlijeko u mliječnim žlijezdana počen “gurati” s jako napunjenim krvnim žilama i limfnim čvorovima. Dojke postaju tvrde, teške, napete i bolne. Ali postoje žene koje jedva ovaj proces osjete i onda često padnu u zamku mitološkog mišljenja da nemaju mlijeka. Ali ako se ovo sve dogodi treba znati da je to samo prolazno te da simptomi nestaju najčešće u roku od 24 do 48 sati. Normalna pojava na početku uspostavljanja laktacije može prerasti najprije u neki oblik prepunjenosti dojki, a zatim dovesti do zastoja mlijeka, te u krajnjem slučaju do bakterijske upale dojke odnosno mastitisa, te u konačnici i do najgoreg stanja, apcesa. Nažalost, jako veliki broj dojilja upravo na taj način započinje svoj staž što mnogima od njih dojenje učini preteškim i prezahtjevnim te ih prerano navede na odluku o konačnom odustajanju od dojenja. Kako spriječiti i liječiti:

  • Stavljati dijete da doji neograničavajući mu vrijeme
  • Dojiti dovoljno često (između 8 i 12 podoja tokom 24 sata i nikako ne preskakati noćne podoje)
  • Voditi računa o pravilnom položaju pri dojejnu, jer nepravilan položaj uzrokuje nedovoljno pražnjenje dojki
  • Česta promjena s jedne dojke na drugu, prije nego je prva ispražnjena do kraja često su uzročnici zastoja
  • Ako i nakon podoja osjećate das u grudi napete možete malo izdojiti, ali tek toliko da napetost popusti
  • Toplina prije dojenja i hlađenje u pauzama mogu donijeti veliko olakšanje
  • Upotreba dude varalice kojom beba zadovoljava svoj refleks sisanja tezbog toga premalo vremena provede na dojci.
  • Pokušajte se opustiti koliko god je to moguće

Do zastoja mlijeka dolazi onda kada se jedan ili više mliječnih kanala nedovoljno ili nikako prazne. Najčešće se dešava u prvim mjesecim dojenja, ali se može dogoditi i kasnije. Dojka je često otečena, napeta i osjetljiva na pritisak. Njalakše ćete ga prepoznati po otme što pojedina područja dojke postaju tvrda i bole na pritisak. Na površini, od mjesta začepljenja prema korijenu dojke, koža je crvena i neznatno topla te iako zastoj mlijeka NE prati povišena temperature, ona se može popeti i do 38 C. Ako je začepljenje blizu površine kože, pod prstima se mogu osjetiti kvržice.. Bol koju žena osjeća prestaje nakon što mlijeko nađe put kroz začepljenje i isprazne se prepune alveole. Zastoj mlijeka obično se pojavljuje u jednoj dojci. U najvećem broju slučajeva dešava se zbog pogrešnih postupaka u dojenju, ali i vanjski uticaji (tijesna odjeća, pritisak na određeni dio dojke) mogu otežati protok mlijeka, zato je veoma vašno da majka doji u što prirodnijem okruženju, opušteno pazeći na položaj i potrebe bebe. Kod rješavanja zastoja nekada se može vidjeti zgusnuto mlijeko koje izlazi iz bradavice, koje gotovo u čvrstom stanju (može biti kao vlakna ili granulasto). No iako izgleda čudno, ne briniti se jer nije štetno za bebu. Najčešće je to pojava koju majka i ne primijetiti, jer izađe u toku dojenja i beba ga može pojesti, ali i zato što su rijetki slučajevi kad se mlijeko baš toliko zgusne.

Autor: Anisa Džiho