Ispucale ili krvave bradavice

Dojenje može vaše dojke učiniti bolnim. Ali ispucale ili krvave bradavice nisu normalna nuspojava dojenja. Dojenje ne bi trebalo biti bolno, ustvari, bol je upozoravajući signal koji vas upozorava da imate problem koji je potrebito ispraviti. Povremeno, možda ćete vidjeti krv ali nećete osjetiti bol. Krvavi iscjedak iz bradavica tijekom prvog tjedna dojenja može biti izazvan povećanim dotokom krvi u grudi, a zbog rasta tkiva koje proizvodi mlijeko. Ovo je bezazleno stanje i trebalo bi proći bez tretmana u roku od nekoliko dana.

Što izaziva ovo stanje?

Glavni razlog dešavanja ispucanih ili krvavih bradavica je nepravilno pozicioniranje bebe na dojku. Također, nepravilan položaj izaziva jake bolove u bradavicama. Ispravka vaše tehnike dojenja može uvelike umiriti ili izliječiti ispucane bradavice. Ponekad je sasvim mala ispravka pozicioniranja dovoljna za rješenje ovog problema.

Ukoliko vaša beba pati od gljivica u predjelu usta, možete zadobiti ispucane bradavice i bolna probadanja u dojkama tijekom ili nakon podoja. Gljivice (soor, krupica) su gljivično oboljenje usta koje nastupa kada gljivice, koje su prirodno prisutne u tijelu, narastu i nekontrolirano se prošire.

Vaše bradavice također mogu ispucati ili prokrvariti zbog iznimno suhe kože ili ukoliko imate ekcem. Ove vrste oboljenja na bradavicama ili dojkama možete zadobiti uslijed suhog zraka, ostataka deterdženta za pranje rublja, pomada ili losiona koje ste nanijeli na grudi, sapuna za kupanje ili antibakterijskih preparata za čišćenje kože, pudera, laka za kosu, dezodoransa, parfema, ili kolonjske vodice.

Pogrešna upotreba izdajalice također može povrijediti vaše bradavice, i učiniti da počnu pucati ili krvariti. Budite posebno oprezni prilikom izdajanja, obzirom da određene sprave kao i grubo rukovanje dojkama može oštetiti delikatnu kožu tkiva grudi, i izazvati pucanje kapilara. Pretjerano isisavanje pri upotrebi izdajalice može u nekih žena izazvati potkožno krvarenje.

Što trebam učiniti?

Ukoliko vam bradavice krvare ili pucaju, pokušajte slijedeće:

  • Provjerite položaj bebe. Loša tehnika prihvaćanja dojke je najčešći razlog ovomu problemu. Vaša beba treba biti okrenuta licem prema vašoj bradavici, njezin trbuh naslonjen na vaš. Vaša beba treba širom otvoriti usta kako bi mogla uhvatiti i bradavicu i aureolu. Najbolji položaj za prihvaćanje jeste kada beba uhvati bradavicu i veći dio areole ispod bradavice, znači radi se o ne-centriranom prihvaćanju. Poravnajte bebin nos s vašom bradavicom tako da su bebine donje desni podaleko od vaše bradavice kada dijete otvori usta. Vaša bi bradavica trebala biti duboko u bebinim ustima.
  • Promijenite bebin položaj prilikom svakog podoja. Time bebine desni svaki put vrše pritisak na drugo mjesto na vašoj dojci.
  • Dojite što češće, ali kraće. Ne zaboravite, što je veći razmak između podoja, to će vaša beba biti gladnija i dojiti će jače.
  • Utrljajte malo majčinog mlijeka na vaše bradavice nakon svakog podoja i dopustite da se osuši na zraku. Mlijeko ustvari pomaže zacjeljivanju.
  • Ne koristite sapun, alkohol, losione ili parfeme na bradavicama. Pranje čistom vodom je sve što vam je potrebno za održavanje vaših bradavica i dojkama čistim.
  • Uzmite lijekove protiv bolova. Ukoliko su bolovi jaki, možete uzeti blagi lijek protiv bolova ( ibuprofen) 30-tak minuta prije podoja. Naravno uz konsultaciju sa Vašim liječnikom.
  • Za duboke, bolne pukotine, pokušajte sa medicinski-modificiranim lanolinom koji je napravljen upravo majke koje doje. Utrljajte malu količinu pomade na vaše bradavice. Ovaj tretman, nazvan zacjeljenje vlažnih rana, suzbija bolove i omogućava ranama mnogo brže zacjeljenje bez formiranja kraste. Pomadu ne trebate prati/skidati s dojke prije dojenja.
  • Ukoliko rana ili pukotina ne pokazuje nikakve znakove zacjeljenja, obratite se vašem liječniku ili medicinskom profesionalcu. Bakterija može dospjeti u oštećeno područje i dovesti do infekcije kao što je mastitis.

Hoće li ovo stanje imati učinka na moju bebu?

Bebama općenito ne smetaju ispucane ili povrijeđene bradavice. Krv u mlijeku im ne škodi tako da se dojenje može nastaviti. Ono što je najvažnije u ovoj situaciji jeste ispraviti problem i omogućiti bradavici zacjeljenje kako bi dojenje opet postalo lijepo i ugodno iskustvo i za vas i za dijete.

Mogu li i dalje dojiti?

Da. Ništa na svijetu nije ljepše od dojenja svog djeteta  ali je gotovo nemoguće u to uvjeriti majku sa ispucanim, krvavim bradavicama. Blagovremena pomoć od konzultanta za laktaciju može ovaj problem riješiti u trenu.