Kako da te držim

Dojenje, jedan od najprirodnijih činova na svijetu, se prakticira. Učenje kako držati i podupirati vašu bebu u udobnom položaju zahtijeva koordinaciju — i strpljenje. Ali iznalaženje poze za dojenje koja odgovara i vama i vašem djetetu je uistinu vrijedno truda. Naposljetku, vas ćete dvoje dojeći provesti sate i sate svakog dana. Evo nekoliko provjerenih poza vrijednih pokušaja, kao i savjeta kako bez poteškoća otpočeti s dojenjem.

Položaj „Kolijevka“

Ovaj klasični položaj za dojenje zahtijeva da glavu svoje bebe smjestite u pregib svoje ruke (savijete ruku u laktu). Sjednite u stolicu koja ima naslon za ruke ili na krevet s dosta jastuka. Podignite noge na malu stolicu, stolić ili bilo koju drugu uzdignutu površinu kako biste izbjegli naginjanje ka dolje prema svom djetetu. Držite ju u svom krilu (ili na jastuku u svom krilu) na način da beba leži na strani licem, trbuhom i koljenima okrenuta prema vama. Podvucite njenu donju ruku pod svoju.

Ukoliko beba doji na desnoj dojci, oslonite njenu glavu na pregib vaše desne ruke. Ispružite podlakticu i oslonite ju tako da podupirete bebin vrat, kralježnicu i zadnjicu. Naslonite bebina koljena na vaše tijelo, u visini vaše lijeve dojke ili točno ispod nje. Beba bi trebala ležati u horizontalnom položaju ili pod blagim kutom.

Ovaj je položaj najbolji za: bebe vaginalno rođene u terminu. Neke majke kažu da im je teško namjestiti bebina usta na bradavicu, tako da će vam ovaj položaj možda više odgovarati kada mišići vrata vaše bebe malo ojačaju, sa oko mjesec dana starosti. Ženama koje su se porodile carskim rezom dojenje u ovom položaju može vršiti preveliki pritisak na abdomen.

„Unakrsni“ položaj

Također poznat kao „unakrsna kolijevka“, ovaj položaj se razlikuje od prethodnog u tome što prilikom dojenja ne podupirete bebinu glavu pregibom svoje ruke. Umjesto toga, vaše ruke zamjenjuju uloge. Ukoliko bebu dojite na desnoj dojci, koristite svoju lijevu šaku i ruku za pridržavanje djeteta. Rotirajte bebino tijelo tako da su njezina prsa i trbuh okrenuti prema vama. Palcem i prstima iza bebine glave i ispod ušiju navedite bebina usta na dojku.

Ovaj je položaj najbolji za: manje bebe i djecu koja imaju problema s hvatanjem bradavice.

Položaj „Zahvat“ ili „Nogometna lopta“

Kako i samo ime kaže, u ovom položaju smjestite bebu ispod vaše ruke (na istu stranu na kojoj namjeravate dojiti) kao nogometnu loptu ili torbicu. Najprije, pozicionirajte bebu na tu stranu pored sebe, a ispod vaše ruke. Trebala bi biti okrenuta prema vama, njezin nos treba biti u ravni s vašom bradavicom a njezina stopala prema vašim leđima. Oslonite ruku na jastuk u vašem krilu ili pored sebe i poduprite bebina ramena, vrat i glavu vašom rukom. Koristeći se tzv. „zahvatom C“, navedite bebina usta na vašu bradavicu, prvo bradom. Ali, budite oprezni — nemojte ju previše gurati prema svojoj dojci jer će se beba početi odupirati i izvijati glavu iz vaše ruke. Koristite se vašom podlakticom kako biste joj poduprli gornji dio leđa.

Ovaj je položaj najbolji za: žene koje su se porodile carskim rezom (kako biste izbjegli naslanjanje bebe na vaš trbuh). A ukoliko je vaša beba malena ili ne može uhvatiti bradavicu, zahvat C vam pomaže navesti bebina usta na vašu bradavicu. Ovaj je položaj također odgovarajući za žene koje imaju velike grudi ili ravne bradavice, i za majke dvojki.

Položaj „Naslonjač“

Ako želite dojiti ležeći postrance u krevetu, zamolite svog partnera ili pomagača da postavi nekoliko jastuka iza vaših leđa kao potporu. Možete podmetnuti jastuk pod glavu i ramena, i također još jedan među vaša savijena koljena. Cilj je postići da vam leđa i kukovi budu u ravnoj crti. Bebu okrenite prema sebi, privucite je bliže i poduprite joj glavu vašu donjom rukom. Ili, poduprite joj glavu vašom gornjom rukom, dok donju ruku stavite pod svoju glavu kako ne bi smetala. Ukoliko je bebu potrebno podići kako bi bila bliže i u ravnini s vašom dojkom, postavite mali jastuk ili smotanu dekicu pod njezinu glavu. Beba se bi trebala naprezati kako bi doprla do vaše dojke a ni vi ste ne biste trebali naginjati prema njoj.

Ovaj je položaj najbolji za: žene koje se oporavljaju od carskog reza ili teškog poroda, kojima je sjedenje neudobno ili dnevno – noćno dojenje u krevetu.

Savjeti za svaki položaj za dojenje

Poduprite svoje tijelo

Izaberite udobnu fotelju s naslonom za ruke, i koristite se jastucima — s puno jastuka — kako biste svom tijelu i rukama pružili dodatnu potporu. (Većina kauča ne pružaju dovoljno podrške prilikom dojenja u sjedećem položaju.) Također, podbacite koji jastuk i pod svoja stopala kako biste izbjegli naginjanje prema bebi. Mala stolica za noge, stolić ili hrpa knjiga također vam mogu biti od pomoći u ovoj situaciji. Jastuk ili smotana dekica na vašem krilu također vas mogu spriječiti u naginjanju prema bebi prilikom dojenja. Kojigod položaj za dojenje primjenjujete, radije pomognite svojoj bebi i navedite njezina usta na vašu dojku, nego obrnuto.

Poduprite svoje grudi

Vaše su grudi veće i teže u razdoblju laktacije. Prilikom podoja, koristite svoju slobodnu ruku kako biste zahvatom C pridržali svoju dojku (četiri prsta ispod dojke a palac na dojku) ili držanje u obliku slova V (poduprite dojku kažiprstom i srednjim prstom). Napomena: važno je držati svoje prste najmanje 5 centimetara od bradavice i aureole tako da ih vaša beba ne siše iste umjesto dojke.

Poduprite vašu bebu

Osjećaj udobnosti i sigurnosti pomoći će vašoj bebi dojiti zadovoljno i učinkovito. Koristiti ruke i jastuke ili smotanu dekicu kako biste poduprli bebinu glavu, vrat, leđa i kukove i držati iste u ravnoj crti. Možete ju obgrliti ili joj nježno držati ruke po strani kako biste dojenje učinili lakšim.

Mijenjajte svoju rutinu

Eksperimentirajte kako biste pronašli najudobniji položaj za dojenje. Mnogo žena koristi se metodom izmjene držanja dojke prilikom dojenja kako bi izbjegle začepljenje mliječnih kanala. Kako svaki od načina držanja dojke vrši pritisak na različit dio vaše dojke, može vam također pomoći izbjeći ranice i nadraženost bradavica. Još jedan savjet: ukoliko mijenjate dojke pri svakom podoju, poboljšat ćete proizvodnju mlijeka.

Opustite se, pa onda dojite

Duboko udahnite nekoliko puta, zatvorite oči, i razmišljajte o stvarima koje vas smiruju. Prilikom dojenja, imajte na dohvat ruke čašu rashlađene vode, mlijeka ili soka — održavanje hidratizacije pomoći će vam u proizvodnji mlijeka.

Kada prestati?

U idealnom slučaju, vaša će beba odlučiti kad joj je dosta, kada je ispraznila jednu ili obje dojke. Ukoliko trebate promijeniti bebin položaj, premjestiti je na drugu dojku ili prestati dojiti iz bilo kojeg razloga, nježno umetnite prst u kut njenih usta. Čut ćete ne tako glasan “pop” što znači da ste prekinuli usis (koji može biti iznimno snažan!), a onda je možete odvojiti od dojke.

Izvor: www.babycenter.com