Pripreme za dojenje

Stvaranje mlijeka i dojenje djeteta su na izrazit način povezani. Osjetna uzbuđenja izazvana dodirom se preko nervnih puteva šalju u mozak majke i tamo djeluju na oslobađanje hormona za produkciju mlijeka (Prolaktin) i hormona za čuvanje mlijeka (Oksitocin). Hormon za produkciju mlijeka aktivira ćelije za stvaranje mlijeka, može izazvati prijatna osjećanja, pomaže u stvaranju veze sa djetetom.
Hormon izlučivanja mlijeka ima dvostruku funkciju. Kratko nakon početka dojenja tijelo oslobađa taj hormon, kroz što počinje refleks naviranja mlijeka. Poslije poroda potpomaže varaćanje maternice zbog čega majka prvih dana u toku dojenja često ima kontrakcije maternice.

Priprema za dojenje u toku trudnoće

Dojke i bradavice ne trebaju vanjsku pripremu za dojenje. Da bi se izbjegle ozlijeđene bradavice, potrebna je kasnije korektna tehnika dojenja. Vašim će grudima dobro doći ako ih izlažete vazduhu. Vaše bi grudi trebali prati samo sa vodom i ne upotrebljavati sapune i sl. Ako se rado mažete onda izostavite bradavice i areole. Da li želite da nosite grudnjak ili ne, možete sami odlučiti. Ako ga nosite trebao bi vam dobro odgovarati.

Ovako ćete pronaći bolnicu koja će Vas kod dojenja optimalno podržavati

Dojenje je prirodan proces, ali često je potrebno malo da bi mu zasmetalo. Zbog toga je bitno da kod odabira mjesta poroda pored kriterija za porod obratite pažnju da na kraju dobijete potporu za dobro uspostavljanje dojenja. Bolnice sa dobrom kulturom dojenja se na njihov zahtjev od strane UNICEF-a i SZO proglašavaju kao “Bolnice Prijatelja Djece”. Oni se pridržavaju 10 koraka ka uspješnom dojenju, koji su u okviru Baby-Friendly bolnica i koje one primjenjuju.< br/>

  • Cjelokupno osoblje koje se bavi njegom majke i djeteta dobija pismenu uputu za unaprjeđenje dojenja
  • Osoblje je specijalno obrazovano da bi moglo ostvariti ova upustva
  • Vi ćete već u trudnoći biti pripremljeni za dojenje
  • Novorođenče se odmah nakon poroda stavlja na grudi majke i može nesmetano ostati tu 1-2 sata. U tome vremenu vi možete prvi put dojiti
  • Sistem Rooming in je uspostavljen, što znači da majka i beba mogu cijelo vrijeme biti zajedno
  • Rutinsko davanje čaja, vode ili umjetne hrane se ne praktikuje
  • Ne upotrebljavaju se dude ili flašice. Ne odobravaju se reklame za produkte zamjene za majčino mlijeko
  • Dojenje se prilagođava potrebama djeteta
  • Ako se budete morali odvajati od vašeg djeteta biće vam pokazano kako da ispumpate mlijeko i održite laktaciju
  • Bićete informirani gdje se možete obratiti kod pitanja i eventualnih problema i poslije otpusta kući

izvor:www.bhmama.org