Sarajevo opet ima bolnicu prijatelja beba

 U četvrtak, 22. 02. 2018. je Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu ponovno dodijeljen certifikat “Bolnica — prijatelj beba”. Osoblje bolnice ovaj izuzetno značajan događaj podijelilo je sa zvanicama iz struke i političkog života i s predstavnicama Udruženja “Prirodan Porod”, Udruženja trudnica i mama (“TiM”) te inicijative “Dojenje je In”, čije djelovanje je usmjereno ka pružanju podrške ženi u najosjetljivijim periodima njenog života — tokom trudnoće, poroda i dojenja.

Inicijativa “Bolnica — prijatelj beba” je globalna inicijativa koju je pokrenula Svjetska zdravstvena organizacije s UNICEF-om u cilju implementiranja praksi koje štite, promoviraju i podržavaju dojenje. Uslovi koji se postavljaju pred ustanovu koja želi biti certificirana kao “Bolnica — prijatelj beba” u skladu su s najnovijim istraživanjima i iskustvima, savremenim pozitivnim praksama za unapređenje dojenja te jačaju implementaciju Međunarodnog koda o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko.

Ustanova koja je certificirana kao “Bolnica — prijatelj beba” mora slijediti 10 koraka do uspješnog dojenja:

  1. Imati ispisana pravila koja su uvijek dostupna cjelokupnom zdravstvenom osoblju.
  2. Poučiti zdravstveno osoblje vještinama potrebnim za primjenu tih pravila.
  3. Informirati sve trudnice o prednostima majčinog mlijeka i o tome kako se doji.
  4. Pomoći majkama da doje već u prvom satu nakon djetetova rođenja.
  5. Pokazati majkama kako se doji i kako će sačuvati izlučivanje mlijeka, čak i ako su odvojene od svoje dojenčadi.
  6. Ne davati dojenčadi nikakvu drugu hranu ili piće već samo majčino mlijeko, osim ako to nije medicinski opravdano.
  7. Omogućiti majkama i djeci stalni zajednički boravak — “Rooming in”.
  8. Ohrabrivati dojenje na zahtjev (prema bebinom ritmu).
  9. Ne davati dude i dude-varalice djeci koja doje.
  10. Poticati organiziranje grupa za podršku dojenju i uputiti majke na njih pri izlasku iz rodilišta ili bolnica.

Slijedeći ovih 10 koraka, bolnica majci pruža najbolje okruženje za informiranu odluku o ishrani njenog djeteta, sredinu u kojoj će imati uslove za uspješan početak dojenja i dobar temelj za nastavak i trajanje dojenja nakon napuštanja bolnice. Recertificiranjem svog statusa bolnice prijatelja beba, Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” jasno izražava svoju želju da ženama koje tu dolaze u porodilište obezbijedi ovakvo okruženje.

Prisutne predstavnice udruženja nisu krile svoje zadovoljstvo što naš grad ponovo ima porodilište u kojem će majke i novorođenčad dobiti najbolji početak.

Belma Šoljanin, diplomirana psihologinja, iz udruženja “TiM” kaže:

Udruženje trudnica i mama već tri godine putem savjetovališta, koje trenutno prati preko 41000 trudnica i mladih majki, svakodnevno radi na pravoj i pravovremenoj podršci kako psihološkoj tako i iz svih drugih relevantnih oblasti koje se tiču naše populacije. Kolegica psihologinja Aida Džaferović i ja smo zaista ponosne na urađeno i to što ova sjajna priča podrške raste iz dana u dan. Projekat Savjetovališta za trudnice i mlade mame je humanog, edukativnog karaktera i za društvo izuzetno potreban, jedinstven na teritoriju BiH — to je projekat koji ima za cilj da bude podrška osjetljivoj kategoriji trudnica i mladih majki, s naglaskom na očuvanju mentalnog zdravlja žene i porodice, a sve u svrhu osnaženja ideje povećanja nataliteta kako na području grada Sarajeva tako i na širem području BiH. Moram istaći da su iskustva naših trudnica zaista više nego pozitivna i sa GAK-om i sjajnim ljekarima na Klinici, kao i sa akušerskim odjelom Opće bolnice.

Bolnice koje su prijatelji beba moraju biti i prijatelji majki, a u takvom okruženju rađanje je radost i divno iskustvo.

Nastojat ćemo se u budućnosti još bolje uvezati sa svim institucijama koje su od važnosti za naše trudnice i porodilje. Bliska saradnja s inicijativom “Dojenje je In” je primarna pomoć našim mladim majkama u uspostavi uspješnog dojenja, ali i u momentima kada se desi problem. Saradnja s Udruženjem “Prirodan Porod” značajna je jer naše trudnice edukuje i ukazuje im na prednosti prirodnog poroda te radi na povećanju svijesti o aktivnoj ulozi žene u porodu.

Moram istaći i važnost Zavoda za zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo sa kojim “TiM” odnedavno ima i zvaničnu saradnju te sjajni tim patronažnih sestara koje pomažu našim porodiljama u prvim danima.

Vizija Udruženja trudnica i mama je da postane centralno mjesto okupljanja žena, trudnica/porodilja/majki na području BiH s ciljem mentalnog osnaženja žene-majke, a da bi se to ostvarilo sve je važno i svaki i najmanji korak naprijed je veliki uspjeh.

Čestitke Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” još jednom na ovoj sjajnoj akreditaciji. Velika je čast bila biti svjedok današnje svečanosti.

Trudnoća, porod i dojenje su dijelovi jednog prirodnog procesa rađanja i razvoja djeteta. Svaka karika je veoma važna i zavisi od ostale dvije. Pozitivno iskustvo poroda i prvih sati s bebom ima nemjerljiv uticaj na daljnji tok bebinog i majčinog života.

Dolores Radonić i dr. Amira Ćerimagić iz Udruženja “Prirodan Porod” ističu:

Čast nam je bila prisustvovali dodjeli akreditacije “Bolnica — prijatelj beba” koja je dodijeljena Općoj bolnici. Ovom recertifikacijom se potvrdilo da porodilište i dalje radi na održavanju i unapređenju standarda perinatalne njege za porodilje i trudnice. U sklopu deset koraka koje je neophodno ostvariti kako bi se postalo baby-friendly (bos. prijatelj beba), nas iz Udruženja “Prirodan Porod” posebno raduje da su to prakse koje pored specifične promocije dojenja promoviraju istovremeno i što prirodniji ambijent postpartalno, odnosno, omogućavaju prirodan razvoj odnosa između majke i bebe. Dakle, porod kao jedan intenzivan emocionalan proces koji je prvi korak i za razvoj veze između majke i bebe i dojenje kao bebina prva najbolja ishrana nerazdvojivi su prirodni, svečani, međusobno isprepleteni procesi i za optimalna iskustva i u jednom i u drugom najbolje su šanse ako se buduća majka informira ranije i okruži dobrom podrškom. Pripremom plana poroda i prethodnim okvirnim donošenjem odluka oko vlastitog porođaja, naše sugrađanke koje rađaju koriste pogodnosti koje baby-friendly omogućava, što ishodi boljom komunikacijom s osobljem. Pozitivan doživljaj poroda koji se desio i djeteta koje je ušlo u život jedne majke nastavlja se postpartalno i obezbjeđivanjem stalnog zajedničkog boravka za majku i njenu bebu i učvršćivanjem povezivanja. Dakle, orijentirajući se prema bebama kao baby-friendly porodilište, neminovno se orijentiramo i prema majci, njenom porodu i čitavoj porodici i zajednici u cijelosti. Nadamo se da će ovo otići korak dalje sa uvođenjem prakse mother-friendly (bos. prijatelj mama) porodilišta, što je upravo ‘iza ćoška’ za ostvariti, slijedeći dosad neminovne procese i uloženi trud i edukaciju osoblja.

Nakon poroda, dojenje se pojavljuje kao prirodan slijed razvoja djeteta, njegovog odnosa s majkom, a preko majke s njegovim okruženjem.

Lejla Kapidžić, mama-savjetnica za dojenje pri inicijativi “Dojenje je In”, o značaju podržavajućeg stručnog okruženja u prvim satima nakon poroda za dojenje kaže:

Uspješnost početka i trajanja dojenja jako zavisi od postupaka tokom i nakon samog poroda i u prvim danima djetetovog života. Majka se tada uglavnom nalazi u okruženju porodilišta. Izuzetno je važno da se majka tu osjeća sigurno, podržano i da joj je pomoć na raspolaganju. Inicijativa “Bolnica — prijatelj beba” upravo nastoji obezbijediti takvo okruženje za majku i za bebu. Recertifikacija Opće bolnice kao jedne od bolnica prijatelja beba je izuzetno značajna karika u lancu društvene podrške i pomoći majkama da uspješno ostvare svoje ciljeve u pogledu dojenja.

Inicijativa “Dojenje je In”, koja se bavi promocijom, podrškom i praktičnom pomoći majkama u uslovima normalnog toka dojenja, nastoji obezbijediti podržavajuće okruženje i dostupnost pomoći i nakon napuštanja porodilišta. Uspješan početak i podržan nastavak dojenja obezbjeđuju neprocjenjiv temelj za djetetov cijeli život i osjećaj postignuća, snage i samopouzdanja za majku.

Beskrajno nam je drago da je osoblje Opće bolnice prepoznalo značaj rada i truda udruženja koja pružaju podršku osjetljivoj kategoriji trudnica i majki. Zajedničkom saradnjom znatno lakše ćemo stvarati uslove za kvalitetnije i bolje okruženje za naše žene i djecu.

Od srca čestitamo Općoj bolnici i želimo samo uspjeh u daljnjem radu.