Soor kod dojilja

Soor (Krupica) je uobičajena i bezopasna gljivična infekcija u ustima bebe koja može uticati vaše bradavice tokom dojenja. Gljivice su normalan dio probavnog sistema svakog čovjeka, ali kada ih ima previše javlja se infekcija.>Mnoge bebe prvi put u kontakt sa gljivicama dolaze prilikom poroda (možete imati vaginalnu gljivičnu infekciju tokom trudnoće i da to ne znate). Nakon što se beba rodi, ili tokom poroda i na kraju poroda, antibiotici koje ste uzimali vi ili vaša beba mogu prouzročiti soor. Razlog je što antibiotici, koji se luče u majčinom mlijeku, ubijaju „dobre“ bakterije koje gljivice drže pod kontrolom.
Na primjer, beba koja je došla na svijet carskim rezom može imati gljivičnu infekciju ako je majka primila antibiotike poslije operacije. Isto tako, antibiotici koje majka dobije tokom poroda za grupu B streptokoka mogu biti dobra podloga za infekciju.
Vaša beba vam može prenijeti soor, tako da je bitno da u isto vrijeme potražite tretman i za vas i za bebu. Ako to ne uradite, infekcija može kružiti.
Ponekad je teško naznačiti uzrok za soor. Neke žene i bebe su jednostavno podložnije od drugih. Soor traži toplo, vlažno, slatko okruženje, te su usta vaše bebe i vaše bradavice tokom dojenja idealno mjesto.
Neki opšti znakovi infekcije kod majki su:

 • Bradavice koje svrbe, koje su ružičaste, crvene, sjajne ili upaljene (mogu imati ragade) (Napomena: ružičaste i crvene bradavice mogu biti znak bakterijske infekcije ili dermatitisa, koji treba dijagnosticirati i tretirati dermatolog.)
 • Dubok, oštar bol tokom i poslije dojenja
 • Vaginalna gljivična infekcija

Većina manjih beba ima simptome, ali starije mogu da prođu bez simptoma. Oni koji imaju simptome mogu:

 • Imati bijele nakupine na unutrašnjosti usana i obraza koje izgledaju kao mladi sir i nije ih lako oprati. Ako primijetite bijelu obloženost na jeziku bebe, ali ne i na drugim mjestima, to je vjerovatno ostatak mlijeka.
 • Plakati prilikom dojenja ili korištenja cucle i flašice. Bijele nakupine mogu biti bolne i činiti hranjenje neugodnim, ako je teška infekcija.
 • Imati opipljiv, grupiran, tamno ili svijetlo crveni pelenski osip sa jasnim granicama. Osuti dio je crven i može biti bolan, a osip se može proširiti na pregibe kože oko genitalija i nogu. Skoro nikada se ne javlja na guzi.

Šta mogu učiniti?

Ako sumnjate na soor, kontaktirajte svog liječnika radi dijagnoze i tretmana. Za soor je potrebno samo nekoliko dana tretmana, ako je tretman učinkovit i/ili agresivan, te se morate liječiti i vi i vaša beba.
Vaš liječnik vam može predložiti da koristiti kremu protiv gljivica za bradavice pod nazivom Nistatin, koji tretira gljivice na dojkama tako da vi i vaša beba ne bi stalno dobivali infekciju. Također liječnik može predložiti kremu protiv gljivica, koja se izdaje na ljekarski recept, koji koristite za mazanje bradavica poslije svakog podoja sedam do deset dana. Ako su vam bradavice i nakon ovoga tretmana bolne, možete dobiti jači lijek protiv gljivica, koji se uzima oralno.
Kako bi smanjili jaču bol, možete uzeti ibuprofena svakih šest sati /maksimalno 1,200 mgs u 24 sata/ dok ne prođe najgore i lijekovi počnu djelovati, uz konsultaciju sa vasim liječnikom.
Za tretman soora kod djece pedijatar će najvjerovatnije prepisati Nistatin. Lijek mažete po bijelim nakupinama sa aplikatorom (ili vašim prstom) nekoliko puta dnevno deset dana. Nistatin se daje poslije dojenja kako bi što duže ostao u ustima bebe. Potrebno je sedam dana da se infekcija izliječi. Ako se čini da se infekcija ne smanjuje, pozovite liječnika. Neke bebe zajedno sa soorom dobiju i gljivični pelenski osim. Ako se to desi, liječnik može prepisati kremu protiv gljivica.
Ako želite probati alternativne terapije, neki savjetnici za dojenje, kao i pro-dojeći liječnici savjetuju primjenu gencijane violet na bebina usta. Gencijana violet je boja koja ostavlja fleke na svemu s čim dođe u kontakt. Mnogo je efikasnija od Nistatina jer prolazi kroz membranu sluznice i ubija gljivice po kontaktu.
Ako želite koristiti ovu metodu:

 • Kupite 1% gencijana violet rastvor. Možete je kupiti u većini apoteka ili je naručiti. Jedna boćica košta oko 3 KM.
 • Koristite štapiće za uši da prekrijete unutrašnjost bebinih usta sa gencijanom. Neka vam neko pomogne tako što će čuvati bebinu glavu dok vi aplicirate gencijanu na usne, obraze i jezik.
 • Kako bi izbjegli fleke, skinite bebi od struka prema gore i zaštite površine ispod bebe sa peškirom koji vam nije žao uflekati.
 • Prilikom dojenja, nešto boje može ostati na bradavicama, što je u potpunosti sigurno (nema potrebe da mažete svoje bradavice.)
 • Ovo radite dva do tri puta dnevno ne više od tri dana.

U međuvremenu, operite sve igračke, cucle i dijelove pumpice za izadajanje i sterilizirajte ih u električnom stelirizatoru na paru ili kuhajte u vodi na 20 minuta nakon svakog korištenja, kako bi izbjegli ponovnu infekciju. Iz istog razloga češće perite ruke, posebno poslije svakog hranjenja.
Možda želite dodati lactobacillus acidophilus vašoj ishrani kako bi ponovno kolonizirali probavni trakt sa prijateljskim bakterijama koje drže gljivice pod kontrolom. Tražite jogurt koji sadrži žive kulture lactobacillus acidophilis ili uzmite tabletu (40 miliona jedinica dnevno). Izlaganje dojki suncu i sušenje bradavica na vazduhu između hranjenja također može pomoći.

Izvor: www.babycenter.com,

Tehnička obrada: Adisa Hotić, IBLCE Konsultantica; Centar Fenix, Sanski Most

Prijevod: Lejla Kapidžić