Osip kod djece
administrator
Autor Enisa Mešanović   
Petak, 20 Novembar 2009 05:25
ImageKoža je naša granica sa okolnom sredinom. Obnavlja se stalno,a kod djece čak brže nego kod odraslih. Shodno tome, lakše se može iziritirati. Nažalost, samo mali broj osipa je specifičan (tipičan za određenu bolest) i gotovo svaki roditelj će barem jednom uživotu vidjeti veeeliki upitnik na licu svog pedijatra kad bude pregledao dijete sa osipom. U odbranu pedijatra, treba reći, da su mnogi specifični osipi danas jako rijetki i da se zato sa dijagnozom "na prvi pogled" vrlo rijetko može "briljirati". Osim toga, roditelji su jako osjetljivi i skloni paničarenju, o kakvoj god vrsti osipa se radi, jer ne znaju koliko je ozbiljno stanje u kojem se dijete nalazi. Ako znamo koliko je koža bitan organ i da je indikator unutarnjeg stanja organizma, ova zabrinutost je sasvim opravdana. Osipi mogu biti lokalne reakcije na "napade iz okoline"(npr. ubodi insekata, kožne infekcije, alergije na neke prirodne sirovine), ali mogu biti i znak općeg oboljenja(infekcije ili neke upalne reakcije(npr.alergije).

Impetigo contagiosa

Simptomi

Mjehurići, pretežno na licu i na rukama; nakon pucanja dobiju tipičnu krastu boje meda; češanjem i grebanjem se zahvaćeno područje proširuje.
Visokozarazna bolest!

Šta uraditi:

Odmah dijete odvesti ljekaru! Sadržaj mjehurića je visoko zarazan, zato je potrebno održavati jako visoke higijenske uslove.

Trodnevna groznica

Simptomi

Počinje sa visokom temperaturom, najčešće praćena grčevima; Nakon pada temperature pokazuju se blijedo crveni osip koji je ograničen na vrat, trup, ruke i noge.

Šta uraditi?

Odmah dijete odvesti ljekaru, jer je dječiji organizam, naročito kod novorođenčadi, u trodnevnoj groznici sklon jakim grčevima.

Rubeola

Simptomi

Periodično se javljaju temperatura i preosjetljivost na svjetlo, grlobolja, kašalj, tipične bijele fleke na sluznici usne šupljine, kod sljdećeg "naleta" temperature crveni osip lica i područja iza ušiju, osip se širi na ruke i noge. Odmah se javiti ljekaru! Dijagnoza se postavlja serološkim testovima kojim se otkrivaju IgM protutijela specifična za virus, uz karakterističnu kliničku sliku, naročito osip. Liječenje je simptomatsko, a prevencija bolesti se vrši cijepljenjem cjepivom koje sadrži dva soja atenuiranog virusa.

Neurodermitis

Simptomi

Najčešće kod beba, poslije 3.mjeseca. Crvenilo;Perut;Krastice;Mjehurići-naročito u području obraza,čela i brade. Jak svrab! Šta možete sami uraditi? Sljedeći postupci mogu ublažiti simptome i potpomoći terapiju:
 • izbjegavajte grubu odjeću(npr.vunu) i sintetiku;pamuk je najbolji
 • sredstva za kupanje i kremice koje sadrže mirisne tvari samo dadatno, bespotrebno, iritiraju ionako osjetljivu dječiju kožicu
 • njegujte kožu poslije kupanja sa masnom kremom(neven u mliječnoj masti). Korisitie kreme koje su neutralnog mirisa
 • jako je dobar boravak na "hiopalergenoj klimi" (npr. planine-najmanje 2000m). U tim uslovima se kožica bukvalno preporodi od permanentne borbe
 • bez životinja u stanu
 • izbjegavajte tepihe u stanu
 • zaštitne navlake za madrace (ispod čaršafa)
 • plišane igračke redovno prati na najmanje 60 stepeni
 • redovno brisati prašinu
 • unesite strukturu u djetetov dan
 • Infektivni eritem

  Simptomi: Crveni ospi na licu u obliku krila leptira; Širi se na trup i unutrašnju stranu ruku i nogu:Svrab; nakon nekoliko dana prelazi u tipični osip za ovu bolest koji nakon nekoliko dana nestane pa se opet pojavi. Šta uraditi: Dijete odmah odvesti liječniku, jer postoji velika opasnost oštećenja mozga i jetre!

  Šarlah

  Simptomi: Iznenadn visoka temperatura, glavobolja i grlobolja; otok limfnih čvorova: malinasto crveni jezik: crveni osipa koji počinje na trupu i širi se na cijelo tijelo: perutanje kože, naročito na šakama i stopalima. Šta uraditi: Šarlah jako dobro reaguje na terapiju pencilinom. Zbog visokog rizika od komplikacija kod nepotpune terapije, ista bi trebala trajati 10 dana i pri tome treba biti konsekventan. Ukoliko postoji alergija na pencilin, može se koristiti erythromycin ili clarithromycin. Osim toga, u terapiji se koriste klasični lijekovi za snižavanje temperature, kao i oni za olakšavanje gutanja. Vakcina za šarlah ne postoji.

  Varičela

  Simptomi

  Lagana temperatura, osip koji počinje na trupu i širi se na cijelo tijelo, jak svrab, mjehurići sa bistrim sadržajem koji lahko pucaju, krastice.

  Šta uraditi

  Terapija se odvija simptomatski. Koristi se sredstvo za ublažavanja svraba. Jako je dobra zobena kupka, kao i mazanje kvalitetnim!! uljem lavande. Dječije noktiće držati kratkim da bi se spriječilo stvaranje ožiljaka kao i moguća infekcija. Temperatura se može skidati ibuprofenom. Upotreba vještačkog vitamina C je zabranjena jer može izazvati jake kontraindikacije (Reye sindrom).

  Borelioza

  Simptomi

  Lagano povećavajući, crveni, prstenasti osip, bez svraba i ostalih simptoma.

  Šta uraditi

  Danas još odvesti dijete ljekaru, jer je borelioza u ranom stadiju još izlječiva (antibioticima).
  Ujed krpelja može ostati ne primjećen!!!

  Kožne gljivice

  Simptomi

  Prstenasti osip sa rubom koji se peruta: jak svrab

  Šta uraditi

  U roku od tri dana dijete odvesti ljekaru. Ukoliko je zahvaćeno tjeme-isti dan!

  Šuga (svrab, scabies)

  Simptomi

  Male, crvene kvržice koje jako svrbe.Najčešće na dlanovima. Kod novorođenčad moguće na cijelom tijelu.

  Šta uraditi

  Dijete hitno odvesti ljekaru!

  Psorijaza

  Simptomi

  Kod starije djece; Naročito na laktovima, koljenima, križima i tjemenu crveni osip sa srebrnastom peruti.

  Šta uraditi

  Dijete odvesti ljekaru!

  Herpes

  Simptomi

  Ograničen na malo područje usana; bez temperature

  Šta uraditi

  Ako je herpes u blizini oka, dijete odmah odvesti ljekaru.

  Gljivice na stopalima

  Simptomi

  Popucala koža između nožnih prstića praćena svrabom.

  Šta uraditi

  Dijete što prije odvesti ljekaru.

  Novorođenačke akne

  Simptomi

  Sitne aknice koje prekrivaju, gotovo, cijelo tijelo novorođenčeta

  Šta uraditi

  Voditi računa o higijeni. Prolaze spontano.

  Seborejički novorođenački ekcem (tjemenjača)

  Simptomi

  Najčešće kod beba ispod tri mejseca. Žute, masne, tvrdokorne peruti u području tjemena. Najčešće bez svraba. Ostala koža bez promjena

  Ovaj tekst je informativnog karaktera i kao takav ne može zamjeniti dijagnozu ljekara, već služi samo kao smjernica

 

Nedavno uključeni

Aktivne grupe

No active groups.

Nadolazeći rođendani