Prva autocesta, prvi semafor, …

Brojevi datuma o događajima u automobilskoj industriji zapisani su zlatim slovima. Znate li kada je izgrađena prva autocesta, ko je pronašao “mačije oči”, ili kad i ko je počeo koristiti radar?

Prvi radar je vozače zaustavio davne 1947.

511fcd8fd2b504caa227143029b9e7e82880c590_325x244_q75Malo je poznato, da se prva automobilska nesreća dogodila godine 1896. u Njujorku (New York), dva mjeseca nakon što su braća Frank i Čarls (Charles) Durej (Durey) prodali prvi automobil na svijetu. Vozač automobila Henri Veles (Henry Welles) je udario biciklistu i pri toj nesreći mu slomio nogu. U časopisu Tajms (Times) su zapisali, da se takva tragedija ne smije ponoviti. Prva prometna nesreća sa smrtnim ishodom bila je takođe u Njujorku. Godine 1899. vozač automobila je pregazio pješaka i time ga ubio.

Prva ograničenja brzine i semafor

Godine 1902. se u SAD-u velikom brzinom zaletio automobil u konjsku zapregu na kojoj su bila dva čovjeka. Jedan je umro, a drugi je bio teško povrijeđen. Zbog incidenta su se pojavila prva ograničenja brzine za automobile. Na žalost, na to je trebalo čekati još čak 45 godina, da se patentira radar, koji je jednostavno mogao izmjeriti brzinu kojom se približava automobil. Tek s tim je zakon postao djelotvoran. Iste godine (1902.) napravljen je i pvi automatski semafor. Pronalazač semafora je bio Afroamerikanac Geret A. Morgan (Garrett A. Morgan). G. A. Morgan je bio svjedokom nesreće kada se automobil zaletio u konjsku zapregu. Događaj je pronalazaču dao pobudu da napravi revolucionarno djelo, koje je do danas sačuvalo brojne živote. Svoje djelo Morgan je patentirao 20. novembra godine 1923., a potom ga je za 40.000 dolara prodao preduzeću “General Electric”. Spomenimo još, da je prvi semafor, koji nije bio automatski, postavljen pred parlamentom u Londonu godine 1968.

Prva krađa automobila

Sve veći broj automobila početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća je počeo zanimati kradljivce. Prva krađa je bila godine 1905. u St. Luisu. Pet godina kasnije, zabranjena je vožnja pod uticajem alkohola. Iako je od tada prošlo više od stoljeća, vozači, na žalost, i dalje upravljaju automobilom pod dejstvom opijata.

Prva autocesta

Razvoj automobilske industije natjerao je prepravljanje i doradu cestovne infrastrukture. Tako je već godine 1913. u SAD-u otvorena prva autocesta, koja je Tajms skver (Times Square) u Njujorku povezala sa Linkolnovim parkom u San Francisku. Ime autoceste je “Lincoln Highway” i bila je duga nešto manje od 5.500 kilometara. Još i danas postoje dijelovi te duge autoceste koju je zamijenila nova, modernija.

Prvi porez na gorivo

Porez na gorivo donosi enormno veliki novac. To su prvi spoznali u američkoj saveznoj državi Oregon, gdje su godine 1919. uveli prvi porez na gorivo. Godine 1021 u Dalasu je otvoren prvi “drive-in” restoran koji je nosio naziv “The Pig Srang”. Posebnost tog restorana je bila da ta se hrana može kupiti iz automobila.

Prvi pokušaj zabrane radija u automobilu

Godine 1927. je bila pokrenuta inicijativa, da se u automobilu zabrani slušanje autoradija. Razlozi su bili: Ometanje vozača pri vožnji, koji onda prouzrokuju nesreće; muzika brzo uspava vozača; glasna muzika ometa vozače drugih automobila… Inicijativa je došla od “t.i. Public Works”, to je bio prvi i zadnji pokušaj protiv radijskih uređaja.

“Mačije oči”

Godine 1934. je 23-ogodišnji Persi Šav (Percy Shaw) pronašao “mačije oči”. “Mačije oči” su reflektujuća plastika koja pomaže vozačima pri vožnji u tami. Postavljene su na prevozna sredstva i na ceste. Prva naplata parkinga bila je postavljena godine 1935 u Oklahoma Sitiju (Oklahoma City), prvi radar koji se mogao koristiti izrađen je dvanaest godina poslije.

Izvor: http://www.zurnal24.si/zgodovina-legende-ato/avto/legende/93146
Slobodan prevod: Asim Husanović