Eklampsija i preeklampsija

Eklampsija spada pod najteži oblik graviditetnih toksikoza. Obično se javlja kod prvorotki, pri kraju trudnoće, u toku porođaja ili poslije, i najčešče se nadovezuje na preeklampsiju. Eklampsija se češće javlja kod pacijentica koje nisu redovito kontrolisane u trudnoći.
Prije izbijanja pravog eklamptičnog napada, od subjektivnih simptoma žena se žali na glavobolju, treperenje i svjetlucanje pred očima, zujanje u ušima i opću slabost, pojačani refleksi, nemir i grčevi u mišićima, povišen puls.
Pored ovih simptoma, primjetno je i slabije izlučivanje mokraće koje se u nekim slučajevima kreće i do potpunog prekida izlučivanja mokraće. Proteinurija-prisustvo proteina (bjelančevina) u urinu je veoma izražena. Trudnica je otečena u licu, nogama i donjim delovima tijela, a krvni pritisak je veoma visok, i uporno se održava.

Preeklampsija

Prije pojave eklampsije javlja se preekampsija. Ona se javlja nakon 20te sedmice trudnoće.
Preeklampsija se javlja kod 3% do 14% žena na svijetu, a najugroženije su mlade trudnice, starosti ispod 20 godina koje su prvi put trudne.(primipare).
Drugi faktori rizika su prema stepenu rizika sljedeći:

  • dijabetes (2:1)
  • debljina (3:1)
  • starost pacijentice > 40 god. (3:1)
  • podaci o eklampsiji u porodici (5:1)
  • hronična hipertenzija-povišeni pritisak (10:1)
  • hronične bolesti bubrega (20:1)
  • antifosfolipidni sindrom (10:1)
  • angiotenzinski gen T235: homozigoti (20:1) i heterozigoti (4:1).

Vjerovatnoća da će žena i u drugoj trudnoći dobiti preeklampsiju je manja od 1% kod žena koje su u toku prve trudnoće imale normalan krvni pritisak.
Mogućnost da u drugoj trudnoći nastane preeklampsija je između 5% i 7% kod žena koje su tokom prve trudnoće imale nekompliciranu eklampsiju, dok žene koje su već imale vrlo teški oblik preeklampsije imaju veću mogućnost da se to ponovi (do 80%).
U slučaju pojave preeklampsije, u zavisnosti od visine trudnoće, preporučuje se hitni porod. Ukoliko je trudnoća između 24. i 28. sedmica, svi ljekari će prvo probati liječenje konzervativnim metodama da bi omogućili plodu još malo vremena u materici.
U sprječavanju potencijalno opasnih stanja kao što su koma i smrt usljed eklampsije, veoma je važna redovita kontrola trudnice, te umjerena ishrana u trudnoći i ograničen unos soli.

Napisala:dr.Dragana Zrilić-Bojić