Epiduralna analgezija

Želite li potpuno prirodan porođaj, epiduralna nije pravi izbor za vas. Ako ne želite da vas boli, trebali biste znati nešto o samom postupku davanja epiduralne analgezije – kada se on može provesti, a kada ne. Idealno je da ste otvoreni 4-5 cm, da imate regularne trudove – i, naravno, liječnik mora postaviti indikaciju, tj. odobriti zahvatZa primjenu epiduralne analgezije morate biti potpuno zdravi, bez povreda kralježnice ili poremećaja koagulacije. Svakako pročitajte dostupnu literaturu, pohađajte trudnički tečaj i saznajte sve što vas zanima. Vaš izbor mora biti informirani izbor.
Sam zahvat, davanje epiduralne analgezije, s pripremom traje deset minuta. Sjedite ili ležite skvrčeni poput kifle kako bi se kralježnica izbočila. Leđa se peru dezinfekcijskim sredstvom i pokriju se sterilnom kompresom. Dobit ćete injekciju 2 %-tnog Lidocaina kao lokalnu anesteziju da vas sam ubod u leđa ne bi bolio. Ubod zaista ne boli, no u trenutku uboda možete osjetiti “kao da je kroz vas prošla struja”. Kad je igla postavljena, kroz nju se namjesti kateter koji vam ostaje u leđima, najdulje do dva sata nakon porođaja. Sve se sterilno pokrije i učvrsti. Nakon toga primijeni se test-doza lijeka i mjeri se krvni tlak. Za deset do petnaest minuta osjetit ćete kako vam se bol smanjuje. Ako je sve u redu, dobit ćete punu dozu anestetika. Potrebno je dvadesetak minuta da djelovanje bude potpuno, nakon čega više nećete osjećati trudove, ali možete hodati i dizati se, uz obaveznu pratnju. Obavezna je i primjena infuzije, zbog povećanja cirkulacijskog volumena jer epiduralna analgezija blokira simpatikus i nastaje vazodilatacija koja rezultira sniženjem krvnog tlaka u žene i posljedično smanjenjem uteroplacentne cirkulacije. Infuzijom se, dakle, sprječava pad krvnog tlaka.
Kad ponovno počnete osjećati trudove, dobit ćete novu dozu lijeka kroz kateter na leđima. Pokazalo se najboljim ako se zadnja doza lijeka primijeni kada ste otvoreni oko 9 cm, jer ona uglavnom traje točno do izgona djeteta koji trebate osjećati da biste mogli učinkovito tiskati. Nakon porođaja trebali biste piti veće količine tekućine. Moguće komplikacije su: glavobolja, bol u leđima, periduralni hematom u spinalnom prostoru te punkcija dure (nehotični ulazak u spinalni prostor). Tehničari koji pomažu anesteziologu trebali bi biti primaljskog smjera jer je tada moguće da ta osoba bude stalno uz vas, možete razgovarati s njom, pitati što vas zanima i dobiti dobru psihološku potporu. Anesteziološki tehničar-primalja može pratiti tijek vašeg porođaja, a u konačnici može vas i poroditi – ako ste uspostavile međusobno povjerenje.
Kao anesteziološki tehničar-primalja, mislim da bi svaka rodilja od trenutka kada uđe u rađaonicu sve vrijeme trebala uz sebe imati primalju, da stekne osjećaj sigurnosti i povjerenja te izbjegne strah od događaja koji slijede.
Iz vlastitog iskustva mogu reći da su neke žene oduševljene epiduralnom, nekima je ona bila poput noćne more, no tu je riječ o prvim reakcijama. Većina žena jako se boji zahvata jer o njemu znaju samo onoliko koliko su im o tome rekle prijateljice i rodbina. Pravu vrijednost imaju samo priče onih žena koje su to probale, svi ostali mogu pričati samo ono što su čuli, a to nerijetko zvuči poput igre pokvarenog telefona. Jer, naravno, svi ne doživljavamo stvari na jednak način.

Autor Jasna Polić, primalja i anesteziološki tehničar

Tekst preuzet sa stranice www.udrugaprimalja.hr uz dozvolu vlasnika stranice.
Tekst prilagodila Maja Petek