Namještanje bebe u položaj za porod

Odobreno od strane Medicinskog savjetodavnog centra BabyCenter Australia

Koji je najbolji položaj za bebu?
Koji je to stražnji položaj?
Zašto neke bebe zauzmu stražnji položaj?
Kako mogu pomoći bebi zauzeti anteriorni (prednji) položaj?
Mogu li zaista namjestiti moju bebu u pravilan položaj za porod?
Kako mogu popraviti položaj moje bebe tijekom poroda?

Koji je najbolji položaj za bebu?

yoga-helps-you-open-your-hips-for-childbirthPorod je gotovo uvijek kraći i lakši kada se beba nalazi u položaju glavom na dolje, kada je stražnji dio njezine glave blago okrenut prema prednjem dijelu vašeg trbuha. Ovaj se položaj zove anteriorni (prednji) položaj. Do kraja trudnoće, većina beba zauzme upravo taj položaj.

U anteriornom položaju vaša je beba lagodno smještena u položaj koji prati krivulju vaše karlice. Tijekom poroda vaša će se beba sklupčati i uvući bradu u prsa. Vaš bi porod i porođaj trebali lakše napredovati ako je vaša beba u ovom položaju jer:

 • Vrh glave vaše bebe pravi kružni, ravnomjerni pritisak na vrat (cerviks) vaše maternice tijekom trudova. To pomaže širenju vrata maternice i proizvodnji hormona potrebnih za porod.
 • Tijekom tiskanja, vaša se beba kreće kroz vašu karlicu pod određenim kutom tako da najmanji dio njezine glave izlazi prvi. Pokušajte odjenuti usku rolku bez da ste uvukli bradu i shvatit ćete kako to funkcionira!

Kad se vaša beba spusti u dno vaše karlice, lagano okreće glavu tako da se najširi dio njezine glave smješta u najširi dio vaše karlice. Tada njezina glavica može skliznuti ispod vaše stidne kosti. Kako se rađa, njezino lice prolazi kroz područje između vaše vagine i međice (perineum).

Koji je stražnji (posteriorni) položaj?

Stražnji (posteriorni) položaj je onaj u kojem je vaša beba smještena glavom na dolje, ali se stražnji dio njezine glave nalazi uz vašu kralježnicu. Do početka poroda, otprilike jedna od 10 beba zauzme ovaj leđa-uz-leđa položaj odnosno stražnji (posteriorni) položaj.

Većina beba koje zauzmu ovaj položaj se rađa vaginalno, ali vam ovaj položaj može otežati porod, posebice ukoliko brada bebe nije uvučena već je isturena. Kao rezultat:

 • mogu vas zaboljeti leđa jer vaša beba lubanjom upire u vašu kralježnicu;
 • vodenjak vam može puknuti na samom početku poroda;
 • porod može biti dug i spor;
 • možete dobiti nagon za tiskanjem prije nego je vrat maternice u potpunosti proširen (Coates 2009.).

Kada vaša beba dospije u dno vaše karlice, morat će se zaokrenuti za gotovo 180 stupnjeva kako bi došla u, za porođaj, najbolji položaj.

To može potrajati, a vaša beba također može odlučiti da se uopće ne okrene! U tom slučaju, rodit će se s licem prema gore. Možda će upotreba hvataljki ili vakuuma biti potrebna kako bi joj se izlazak olakšao.

Zašto neke bebe zauzmu stražnji položaj?

Vaša beba može biti u stražnjem položaju zbog vrste i oblika vaše karlice. Kod nekih žena karlica je uska i ovalnog oblika (takozvana antropoidna karlica) ili široka i srcolika (takozvana androidna karlica), umjesto okrugla.

Ako vam je karlica ovalna ili srcolika umjesto okrugla, veća je šansa da će vaša beba zauzeti položaj leđa-uz-leđa u najširem dijelu vaše karlice. Ovo se dešava jer lakše može namjestiti glavicu u ovaj položaj (Vance 2009.).

Stil života može biti drugi faktor. Čini se da su zapadnjačke žene sklonije stražnjem položaju (Sutton 1996.) u odnosu na žene iz zemalja u razvoju, koje rade u polju, ili koje čuče dok kuhaju ili objeduju. Lako je shvatiti zašto je to tako.

Kada se opustite u udobnoj fotelji gledajući TV, ili satima radite za računalom, vaša je karlica nagnuta unatrag. To potiče najteži dio vaše bebe (stražnji dio glave i kralježnica) da se okrene prema vašim leđima (Andrews 2004.). U ovom će se položaju beba osloniti na vašu kralježnicu.

Ukoliko se bavite aktivnostima u stojećem položaju, vjerojatnije je da će se vaša beba spustiti u vašu karlicu u prednjem (anteriornom) položaju jer je vaša karlica uvijek nagnuta prema naprijed.

Kako mogu pomoći bebi zauzeti anteriorni (prednji) položaj?

Možda ste čuli o tehnici zvanoj optimalno fetalno pozicioniranje (OFP). Mijenjanjem vašeg držanja potičete vašu bebu na zauzimanje prednjeg položaja, posebice kada sjedite. Imajte na umu da pokušavate nagnuti svoju karlicu prema naprijed umjesto natrag, tako da, ukoliko sjedite, uvijek provjerite jesu li vam koljena niža od kukova.

Pokušajte slijedeće:

 • Provjerite čini li vaša omiljena fotelja vašu zadnjicu spuštenom a koljena podignutim. Ukoliko jeste, pokušajte ju okrenuti, kleknuti na sjedalo i nasloniti se na njezin naslon.
 • Ribajte podove! Naše su bake znale reći da je ribanje kuhinjskog poda dobar način pripreme za porod. Bile su u pravu – kada ste na sve četiri, zadnji dio glave vaše bebe se okreće prema prednjici vašeg trbuha.
 • Pravite redovite pauze ukoliko vaš posao podrazumijeva puno sjedenja.
 • U autu sjednite na jastuk kako biste podigli zadnjicu.
 • Gledajte TV naginjući se prema naprijed na lopti za porod.
 • Nemojte brinuti o namještanju vaše bebe u pravilan položaj kada legnete na spavanje. Kada ležite, ne gurate bebu prema dolje ka vašoj karlici. Međutim, ležanje na boku umjesto na leđima je najbolji položaj za spavanje u kasnoj trudnoći.

Mogu li zaista namjestiti moju bebu u pravilan položaj za porod?

Nema ništa novo u pokušavanju namještanja vaše bebe u dobar položaj. Izvješća o „materinskom držanju” datiraju još iz 19. stoljeća (Andrews 2004.). Danas ga se zove optimalno fetalno pozicioniranje (OFP) zahvaljujući primalji Jean Sutton koja je tu tehniku objavila ‘90. godina prošlog stoljeća. Savjetovala je trudnicama da se isprave i zauzmu položaj u kojem su nagnute prema naprijed što je češće moguće u kasnijoj trudnoći (Sutton 1994., 1996.).

Neke su se primalje pitale funkcionira li ova metoda uopće ili samo daje trudnicama još nešto o čemu trebaju brinuti (Walmesley 2000.).

Do sada, studije urađene na temu OFP-a su pokazale da usvajanje prakse desetominutnog zauzimanja položaja „na sve četiri“ dva puta dnevno pred kraj trudnoće može pomoći vašoj bebi da se namjesti u prednji položaj.

Nažalost, isti ne utječe na položaj vaše bebe pri porodu. Sutton preporuča redovito, a ne periodično, zauzimanje uspravnog ili nagnuti se prema naprijed položaja u svakodnevnom životu.

Ukoliko oprobate OFP tijekom trudnoće ali vaša beba ostane u stražnjem položaju kada porod krene, može biti da se to dešava zbog oblika vaše karlice a ne vašeg držanja.

Kako mogu popraviti položaj moje bebe tijekom poroda?

Ukoliko je vaša beba u stražnjem položaju kada porod krene, još uvijek se možete koristiti uspravnim ili položajima u kojim ste nagnuti prema naprijed kako biste pokušali pomoći svojoj bebi da se okrene i olakša vam bol. Mijenjanje položaja tijekom poroda je uobičajeno za bebe, a većina se beba u fazi tiskanja okrene u prednji položaj, bez obzira na položaj u kojem su bile na početku poroda (Lieberman 2005.).

Ponekad žene imaju iritirajuće bolove nekoliko dana prije no što porod zaista krene. To može biti iscrpljujuće, ali bol može biti znak da se vaša beba pokušava okrenuti u prednji položaj. Najbolji način nošenja s boli jeste:

 • pokušajte se noću dobrano odmoriti;
 • tijekom dana budite uspravni i aktivni;
 • nagnite se prema naprijed tijekom trudova;
 • redovito jedite i pijte kako biste održali snagu;
 • pokušajte ostati opušteni i pozitivni.

Možda ćete otkriti da vam je položaj „na sve četiri“ najbolji za porod. U ovom položaju, beba se „odljepljuje“ od vaše kralježnice, time olakšavajući bol u leđima (Hunter 2007.), a također pomaže i bebi da se okrene.

Kada porod krene, probajte:

 • Ostati uspravni što je duže moguće;
 • Nagnite se prema naprijed tijekom trudova – koristite se loptom za porode, vrećom napunjenom kuglicama, vašim partnerom ili se naslonite na krevet.
 • Zamolite svog partnera za porod da vam izmasira leđa.
 • Ljuljajte karlicu tijekom trudova kako biste pomogli bebi da se okrene tijekom prolaska kroz karlicu.
 • Nemojte predugo sjediti na stolici ili krevetu u položaju u kojem ste nagnuti unatrag.

Ako možete, nemojte primiti epiduralnu jer ista može povećati šanse da beba pri porođaju bude u stražnjem položaju (Lieberman 2005.). Epiduralne također povećavaju vjerojatnost asistiranog poroda (NCCWCH 2007, Anim-Somuah 2005.).

Ukoliko se iscrpite tijekom poroda, legnite na lijevi bok, jer se vaša karlica još uvijek može proširiti kako bi se napravilo još više mjesta za okretanje bebe dok se odmarate.
Reference
Andrews CM, Andrews EC. 2004. Physical theory as a basis for successful rotation of fetal malpositions and conversion of fetal malpresentations. Biological Research for Nursing 6:126-40
Anim-Somuah M, Smyth RMD, Howell CJ et al. 2005. Epidural versus non-epidural or no analgesia in labour. Cochrane Database of Systematic Reviews Issue 4. Art no CD000331 www.mrw.interscience.wiley.com [Accessed August 2009]
Burden B, Simons M. 2004. Anatomy of male and female reproduction. In: Henderson C, McDonald S. eds. Mayes’ midwifery. 13th edition. London: Bailliere Tindall, 65-88
Coates T. 2009. Malpositions of the occiput and malpresentations. In: Fraser DM, Cooper MA. eds. Myles Textbook for Midwives. 15th edition. Edinburgh: Churchill Livingstone, Elsevier, 573-605
Hunter S, Hofmeyr GJ, Kulier R. 2007. Hands and knees posture in late pregnancy or labour for fetal malposition (lateral or posterior). Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 4. Art no CD001063 www.mrw.interscience.wiley.com [Accessed August 2009]
Lieberman E, Davidson K, Lee-Parritz A et al. 2005. Changes in fetal position during labor and their association with epidural analgesia. Obstetrics and Gynecology 105(5 I):974–82
NCCWCH. 2007. Intrapartum care: Care of healthy women and their babies during childbirth. National Collaborating Centre for Women's and Children's Health. Clinical Guideline. London: RCOG Press. www.nice.org.uk [Accessed August 2009]
Sutton J. 1994. Optimal fetal positioning: A midwifery approach to increasing the number of normal births. MIDIRS Midwifery Digest 4(3): 283-6
Sutton, J. and Scott, P. 1996. Understanding and Teaching Optimal Foetal Positioning. Tauranga, New Zealand: Birth Concepts
Vance ME. 2009. The female pelvis and the reproductive organs. In: Fraser DM, Cooper MA. eds. Myles Textbook for Midwives. 15th edition. Edinburgh: Churchill Livingstone, Elsevier, 103-126
Walmesley K. 2000. Managing the OP labour. MIDIRS Midwifery Digest 10(1): 61-2

Izvor: www.babycenter.com