Opadanje kose poslije poroda

Većina žena poslije poroda iskuse probleme sa naglim i povećanim gubitkom kose. Ipak, koliko god bilo strašno, ne trebate se zabrinjavati. Poslijeporođajni gubitak kose nije trajanog karaktera. Prirodno je da na tjemenu izraste oko 100 000 dlaka a svaki dan otpadne između 50 i 200. Rast dlake na tjemenu odvija se u tri faze:

  • Faza rasta (anagena)
  • Involutivna faza (katagena)

 

  • Faza mirovanja (telogena)

U drugom i trećem tromjesječju trudnoće kao i nedjelju nakon poroda oko 95% folikula dlake na tjemenu je u fazi rasta. S obzirom da hormoni trudnoće dlake tjemena drže duže u fazi rasta, nakon poroda, kada nivo hormona dođe na normalan, veliki broj dlaka na tjemenu dođe u telogenu fazu, odnosno fazu ispadanja što dovodi do sinhroniziranog opadanja. Ovo opdanje može se primjetiti na cijelom tjemenu, a kod nekih žena se događa i obostrano prorjeđenje kose na sljepočnicama. Ukoliko je rijetka kosa nasljedna u obitelji, gubitak kose nakon poroda je još izraženiji.
Ova faza opadanja kose traje dva do tri mjeseca, a nakon tri do šest mjeseci kosa opet počinje normalno rasti.

Kako se liječi?

Za poslijeporođajni gubitak kose nije potreban tretman. To je samo privremena promjena u ciklusu rasta kose koji izazivaju hormonalne promjene tokom trudnoće. Pretjeranim češljanjem će se lako odstraniti kosa i ubrzati gubitak kose koji bi inače trajao dva do tri mjeseca. Ukoliko se to i dogodi, kosa se u svakom slučaju ne oštećuje. Uzimanje vitamina ili utrljavanje raznih preparata na tjeme neće pomoći.

Kada se obratiti dermatologu?

Ukoliko opadanje kose nastavi i nakon šest mjeseci, postoji mogućnost da vam je nivo željeza nizak, što nije rijetka pojava kod mama.

Reference

  • Baby Center.com-Sandra Johnson, dermatolog
  • Department of Dermatology, St. Vincent’s Hospital Melbourne, Victoria Parade, Fitzroy