Porod se može olakšati

Ljekari naglašavaju da od budućih majki mnogo zavisi da li će dobro podnijeti 280 dana trudnoće, imati lagan porod i roditi zdravo dijete. Podsjećaju, naravno, da porod boli, ali i da se lakše odvija ako je žena tokom trudnoće dovoljno upoznata kako on teče i šta mogu očekivati.Akušeri vole reći da je trudnoća ispit za zdravlje žene, a porođaj je nezaboravan doživljaj i donošenjem na svijet bebe predstavlja ugodan početak novog života.
Ljekari naglašavaju da od budućih majki mnogo zavisi da li će dobro podnijeti 280 dana trudnoće, imati lagan porod i roditi zdravo dijete. Podsjećaju, naravno, da porod boli, ali i da se lakše odvija ako je žena tokom trudnoće dovoljno upoznata kako on teče i šta mogu očekivati.
“Preporučljivo je da posjećuju domove zdravlja, bolnice u kojima imaju organizovane vježbe i savjeti za trudnice. Tu su uvijek jako dobro koncipirane vježbe, savjetuje se ženama kako da dišu kada dođe porođaj, da se ponašaju. Ne preporučuje se odlazak na fitnes”, kaže Jadranka Dizdarević-Stojkanović, specijalista ginekologije i akušerstva na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

U Zavodu za zaštitu žena i materinstva u Sarajevu prisustvovali smo jednom od časova za psihofizičku pripremu budućih majki, koji su besplatni.

Ispit za zdravlje

“U prvoj trudnoći puno su mi pomogle psihofizičke vježbe. Preporučila bih svim trudnicama da dolaze jer ovdje se ne radi samo o vježbama. Naučite kako da dišete tokom porođaja, dobijete odgovore na mnoga pitanja o trudnoći, savjete kako se ophoditi prema bebi i dojenju”, kazala nam je Ivana Šunjić, koja će uskoro drugi put postati majka.
Emina Hajrović rekla nam je da je prvi put na vježbama, ali da će nastaviti redovno dolaziti jer “želi sve najbolje svojoj bebi i sebi olakšati porod”. Medicinska sestra Hidina Birno u sarajevskom Zavodu za zaštitu žena i materinstva, koja radi sa trudnicama u Centru za psihofizičke pripreme, upozorava da veliki broj trudnica ne koristi ovakav vid opuštanja.
“Prilagođavamo se stanju trudnica. Nije isto raditi sa ženom koja je u petom i onom koja je u osmom mjesecu trudnoće. Neke će raditi laganije vježbe, druge će prisustvovati određenoj vrsti predavanja. Ovdje će saznati sve što ih zanima o trudnoći i periodu nakon toga. Dobili smo povratne informacije iz porodilišta da im puno znači kada neka trudnica pred porod kaže da je pohađala ovakvu vrstu tečaja, da poznaje tehnike disanja tokom poroda”, dodaje Hidina Birno.

Prof. dr Jadranka Dizdarević-Stojkanović kaže da je trudnoća fiziološko, ali i zaista drugo stanje.
“Mijenja se metabolizam, svi organi pretrpe promjenu. Volumen cirkulirajuće krvi naglo poraste. Mijenja se akcija srca, ubrza funkcija i rad bubrega. Povećava se funkcija jetre. Kako trudnoća napreduje, mijenja se težina tijela, samim tim se povećava opterećenje na koštano-mišićni sistem. Promijenjen je i hormonski status, pa je onda i psiha žene daleko osjetljivija u trudnoći, nego van nje”, objašnjava Dizdarević-Stojkanovićeva, dodajući da sve ove promjene zdrave žene veoma dobro podnese.

“Nije dobro ući u trudnoću sa pretjeranom težinom jer se u trudnoći dobija na kilaži, a preporučeno dobijanje na težini ovisi od toga kako je žena startala u trudnoću. Ako je mršava, ona može dobiti i 15 kilograma. Ona koja je već debela ušla u trudnoću, njena težina može dobiti samo 6,5 ili sedam kilograma. Žena koja ima normalnu tjelesnu građu treba da dobije 11 ili 11,5 kilograma, što je otprilike 400 grama sedmično”, ističe Dizdarević-Stojkanovićeva.

Ne treba jesti za dvoje

U trudnoći, naglašava, žena ne treba jesti za dvoje. Poželjno je da ima tri glavna obroka i dvije užine. Trudnica stoga treba da jede zdravu, svježu, kvalitetno pripremljenu hranu, bez puno masnoća, bez puno šećera (tjestenine), ali dosta svježeg voća, povrća, salate, bareno povrće, lešo napravljeno meso.
“Tako će unijeti sve ono što joj je potrebno, a neće opteretiti svoj organizam, ni bebu”, kaže Dizdarević-Stojkanovićeva.
Govoreći o bolestima i pojavama koje komplikuju trudnoću, skreće pažnju na visok pritisak, šećernu bolest, srčane probleme i anemiju.
“Ukoliko je žena prije trudnoće imala povišen krvni pritisak, u trudnoći on stvara komplikacije, može životno ugroziti i majku i dijete. Ako je trudnica slabokrvna, a često se susrećemo s njima, može doći do prijevremenog porođaja ili rađanja djeteta niske porođajne težine. Ako su u pitanju srčane bolesti, mi uvijek savjetujemo ženi da ne ostaje trudna jer smatramo da bi joj trudnoća mogla ugroziti život”, upozorava Dizdarević-Stojkanovićeva.

Žene dijabetičari u trudnoću moraju ući sa šećerom u granicama normale.

“On ne smije biti povećan u času kada ona zanese. Prva tri mjeseca u trudnoći ako je šećer neregulisan, taj šećer može dovesti do stvaranja anomalija na djetetu. Zbog toga tokom trudnoće mora biti pod stalnom kontrolom ginekologa, interniste i dijabetologa. Sama trudnoća djeluje dijabetogeno, povećan je apetit, stalno ste gladni i ako dijabetičarka ne kontroliše svoj šećer, može imati ekstremne vrijednosti šećera ili padove, a sve to može dovesti do iznenadne smrti djeteta u majci”, upozorava prof. dr Jadranka Dizdarević-Stojkanović.
Ističe da je mnogo lakši oblik kada se u trudnoći pojavi povišen šećer.
U ovim slučajevima, kaže ona, lakše je pratiti situaciju i nivo šećera se može regulisati laganom dijetom, pod uslovom da trudnica posluša savjet ginekologa.

Duvanski dim škodi

Podvlači da duhanski dim škodi bebi.
“Dim cigarete krade kisik djetetu. Žene koje puše više od 20 cigareta dnevno u trudnoći rađaju sitniju djecu. Recimo, 150 grama sitnije dječake i 100 grama sitnije curice. Osim toga, često vidimo na ultrazvuku da ostari posteljica prije vremena kod onih žena koje puše. Posteljica je privremeni organ. Živi 280 dana, kao i sama trudnoća. Ali petnaestak dana pred termin za porod sama posteljica ostari, promijene se krvne žile i samim tim ne donose dovoljno kisika djetetu. Ako ta žena puši, onda su te promjene još drastičnije. Savjetujemo im da se klone cigareta”, dodaje doktorica Jadranka Dizdarević-Stojkanović, upozoravajući da je za zdravlje bebe još opasnije ako trudnica konzumira alkohol i narkotike.

Za porođaj bez komplikacija ona smatra da je neophodno i da buduća majka ima povjerenja u svog ljekara i da “porođaj zaista boli”.
“Ali to je jedna fiziološka bol koja se može prevazići. Žene su, osobito prvorotke, uplašene maksimalno. Boje se za sebe, svoju bebu, ne znaju čega se sve ne boje. To je iskonski strah koji stvara grč. Zbog toga je važna priprema trudnice, ali i da u toku samog porođaja uz nju bude suprug. Jednostavno, da žena vidi da nije sama”, kazala je prof. dr Jadranka Dizdarević-Stojkanović.

 

Autor: Elma Duvnjak