Prirodni porod

Ovaj tekst je preuzet sa stranica baby center-a u SADu te treba imati na umu da pojedini dijelovi teksta nisu u skladu sa važećim pravilima u našoj zemlji. Također, važno je napomenuti da u ovom trenutku, organizirani porod kod kuće u BiH nije moguć niti dozvoljen.

Prema definiciji, prirodni porod, poznat i kao nemedikalizirani ili neintervencijski porod, upravo je ono što naziv i govori – rođenje djeteta bez upotrebe lijekova i opstetričkih intervencija tijekom poroda.

Koje su prednosti prirodnog poroda?

Ukoliko želite zadržati kontrolu nad svojim tijelom koliko je god to moguće, biti aktivan sudionik tijekom cijelog poroda, i dozvoliti minimalne rutinske intervencije kao što je fetalni nadzor tijekom procesa poroda, onda će vam prirodan, uz odsustvo medikamenata, pristup kontroli porođajnih bolova najbolje odgovarati.
Ukoliko odaberete ovaj put, prihvaćate potencijalne bolove i neudobnost kao dio paketa koji se zove porod — iskustvo koje uključuje rad uz potpunu svjesnost tijekom svake faze poroda. Ali, uz pravilnu pripremu i potporu, vjerojatno ćete se osjećati osnaženom i duboko zadovoljnom prirodnim porodom.
Ipak, u skladu sa preporukama SZO, ali i moralnim vodiljama, akcenat je neophodno staviti na pravo da žena sama izabere položaju u kojem će na svijet donijeti dijete.
Neophodna je temeljna i odgovorna edukacija, bez vlastitih interesa i nepristrasna o pravima žene kao ljudskog bića, kao porodilje, prednostima i manama svih mogućnosti koje joj se nude, a na svakoj ženi ponaosob je da sama donese odluku u kojem položaju se ona sama osjeća najsigurnije i najugodnije.
Ovo su prednosti:

  • Većina tehnika prirodnog poroda nisu invazivne, tako da je mogućnost povrede ili pojave nuspojava kod vas ili vaše bebe jako mala.
  • Puno žena imaju jak osjećaj osnaženja tijekom poroda i senzaciju postignuća nakon istog. I usprkos pretrpljenim bolovima, mnoge rodilje kažu da bi slijedeći put opet poželjele porod uz odsustvo medikamenata. Nekim ženama kontrola nad vlastitim porodom pomaže u smanjenju percepcije boli.
  • Nema gubitka osjećaja ili pozornosti. Bit ćete budni i aktivni tijekom trudova i poroda — tako da se slobodno možete kretati i pronaći pozicije koje vam pomažu ostati komotnom tijekom trudova i u mogućnosti da potpomognete proces rađanja kada dođe vrijeme da svoju bebu istisnete van.
  • Ukoliko nema potrebe da budete prikopčani na intravenoznu terapiju ili monitor, možete se slobodno kretati unaokolo.
  • U odnosu na žene koje dobiju epiduralnu, manje je vjerojatno da će vam biti potrebne intervencije poput oksitocina (Pitocin) kako bi vam se trudovi pojačali, kateterizaciju mjehura, ili ekstrakciju vakuumom 8c578974e37fbf672ad5a215f95e9ff85e49c355_248x350_q75ili porod uz pomoć hvataljke.
  • Vaš će se partner osjećati dijelom cijelog procesa jer zajedničkim snagama pokušavate kontrolirati vaše bolove.
  • Vježbe disanja, vizualizacija, i samo-hipnoza mogu se unaprijed vježbati — i kasnije iskoristiti. Mnoge novopečene majke koriste se tehnikama relaksacije u prvim danima dojenja, istovremeno se noseći sa post-porođajnom neudobnošću ili posebnim osjećajem stresa zbog brige o novorođenčetu.

Koji su nedostatci odsustva lijekova?

   Za razliku od epiduralne terapije, tehnike za prirodno smanjenje bolova ne eliminiraju bol — tako da ako niste spremni osjećati i raditi uz bolove, bit ćete sretniji s epiduralnom terapijom. Također, prirodni pristupi možda ne nude adekvatno upravljanje bolom, posebice u slučaju produženog poroda ili komplikacija koje zahtijevaju mnogo intervencija.

Kako da se pripremim za prirodni porod?

   Jednom kad ste se odlučili prirodno roditi, potrebno je da se za to aktivno pripremite — izradom plana poroda, osiguravanjem da ćete rađati uz pomoć odgovarajućeg njegovatelja u pogodnom okruženju, osiguravanjem da imate valjanu potporu pri porodu, i samo-obrazovanjem o porodu i tehnikama trpljenja bolova.

 

   Možete imati porod bez lijekova u tradicionalnom bolničkom okruženju, ali je vjerojatnije da će vam biti lakše prirodno se poroditi u centru za rađanje ili u svom domu. Centri za rađanje su dizajnirani na način da pruže prirodno, obiteljski centrirano iskustvo, a u svom domu zasigurno možete aranžirati stvari kako vama to odgovara.

 

   Ukoliko planirate prirodni porod u bolnici, potrebno je da o vašim željama i ciljevima porazgovarate isključivo s vašim njegovateljem, i saznate koje su intervencije rutinske i na koji način ih možete zaobići. Određene intervencije, kao što su intravenozna terapija i stalni elektronski nadzor, otežavaju kretanje. To može otežati — mada ne i onemogućiti — podnošenje bolova bez lijekova.

 

   Mnoge žene izaberu primalju da ih vodi kroz prirodni porod. Primalje su obučene pomoći vam nositi se sa zahtjevima poroda bez lijekova i često ostanu s vama tijekom cijelog poroda, dok liječnici to tipično ne rade.

 

   Ukoliko rađate u bolnici, bit će vam dodijeljena sestra za trudove i porod koja će se brinuti o vama. Neke su sestre vrlo vješte u tehnikama za prirodno podnošenje bolova ali ne možete predvidjeti koja će vam sestra biti dodijeljena. Sestre rade u smjenama, a osim toga imaju i druge pacijente o kojima se brinu.

 

   Ukoliko vaš ljekar neće biti uz vas tijekom porođajnih trudova, unajmljivanje primalje (doula) u tu svrhu može vam biti od posebne važnosti.

 

   Pronađite edukatora koji je snažno forkusiran na prirodni porod da vas poduči raznim metodama podnošenja bolova i pomogne vam razumjeti što možete očekivati tijekom poroda. Razumijevanje toga što vam se dešava tijekom svake faze omogućava vam da vidite na djelu i odate dužno poštovanje moćnoj izvedbi vašeg tijela.

 

   Bez obzira na to planirate li prirodan porod ili ne, dobro je unaprijed naučiti što je više moguće o prirodnom ili medikaliziranom upravljanju bolovima. Napetost i strah imaju tendenciju pojačati percepciju boli, tako da bilo što što možete učiniti da smanjite vašu tjeskobu će olakšati izazove koji slijede. Smanjena tjeskoba može čak pridonijeti napretku porođajnih trudova, jer visoka razina hormona stresa može imati utjecaj na sposobnost kontrahiranja vaše maternice.

 

   Također, ukoliko planirate prirodan porod, važno je ne zaboraviti da bez obzira koliko ste se dobro pripremili, koliko ste zdravi ili sigurni u sebe, uvijek je moguće da će vam priroda nabaciti „falš-loptu“. Možda će vam biti potrebne medicinske intervencije koje će otežati prirodno upravljanje bolovima, ili će vaši porođajni trudovi trajati duže ili biti bolniji nego što ste predvidjeli.

 

   Čak i ako ste sada čvrsto odlučili o tome kako biste se željeli nositi s porođajnim bolovima, spremnost da se nosite s realnošću vaših trudova i poroda može ultimativno predstavljati vašu najveću snagu — a također će vam pomoći izbjeći razočaranje ukoliko ne budete imali „idealni” porod kakvim ste ga vi zamislili.

 

   Mimo odluke da rodite bez lijekova, ne postoje posebna pravila za prirodan porod ali evo nekoliko uobičajenih prirodnih tehnika za podnošenje boli:

 

Vježbe disanja i vizualizacija:

   Većina tečajeva za trudnice pokriva tehnike disanja i vizualizacije. Vama i vašem partneru mogu se propisati specifični načini disanja koje trebate prakticirati, a vaš instruktor vas može uputiti kako se koristiti vizualizacijom (zamišljanje mjesta koje vas opušta, na primjer, ili sigurno, lagano rođenje vaše bebe) da biste mogli sebi pomoći kada bolovi nastupe.

 

   Također se možete naučiti tehnikama kao što je progresivna ili kontrolirana relaksacija, tijekom koje otpuštate napetost koncentrirajući se na određeni mišić, grčeći ga, a potom otpuštajući grčenje dok mišić ne postane potpuno mekan.

 

   Ove se tehnike zasnivaju na relaksaciji i partnerstvu kao načinu upravljanja vašim kontrakcijama, i vrlo su uspješne ako vaš porod teče onako kako bi trebao.

 

   Ukoliko ste proučavali jogu, borilačke vještine, ili meditaciju, možda već imate dovoljno prakse koja vam je potrebna za disanje tijekom bolova. Možda će vam također biti korisno ponijeti nešto posebno u što ćete gledati (na primjer, najdraža fotografija) kao i lagana glazba koja će vam pomoći opustiti se.

 

Porođajna potpora jedan-na-jedan

   Imati uz sebe osobu kojoj je cilj pružiti vam emocionalnu sigurnost kao i pomoći vam najudobnije se smjestiti može dramatično smanjiti vašu tjeskobu i razinu stresa i pomoći vam prevladati surovost bolova pri porodu bez lijekova.

 

   Istraživanja pokazuju da je manje vjerojatno da će ženama koje imaju stalnu profesionalnu potporu biti potrebni sustavni lijekovi protiv bolova ili epiduralna terapija tijekom poroda, da se iste brže porađaju, i da je vjerojatnije da će se normalno vaginalno poroditi nego one koje nemaju takvu potporu. Ovo može biti posebno istinito kada je jedna od osoba koje se brinu o vama specijalist kao što je to primalja, koja nema drugih odgovornosti osim ponuditi vam potporu tijekom poroda i osigurati vam udobnost.

 

Pozicioniranje i kretanje

   Kada niste pod utjecajem lijekova, tijekom poroda možete isprobati razne poze, uključujući i stajanje ili oslanjanje na vašeg partnera, sjedenje ili klečanje – bilo uspravno ili na sve četiri.

 

   Kretanje vam također može prijati. Pokušajte se kretati unaokolo ili ljuljati se u stolici za ljuljanje ili na lopti za porod. Kretanje vam može pružiti osjećaj kontrole, a što može smanjiti tjeskobu i bol.

 

   Čak i ako doživljavate komplikacije koje zahtijevaju stalni nadzor, još uvijek možete probati razne pozicije u krevetu. Možete sjediti ili koračati oko kreveta.

 

   Određene bolnice imaju bežični sustav nadzora (poznat kao telemetrija) koji vam omogućava slobodno kretanje. Ukoliko je vodootporna jedinica dostupna, moći ćete čak sjediti pod tušem.

 

   Tijekom faze tiskanja, uspravna pozicija može pomoći spuštanje vaše bebe, dok čučanje ili klečanje može pripomoći otvaranju karličnog otvora. Uz sve rečeno, najbolje poze su one koje vama najviše odgovaraju – budite slobodni probati razne pozicije i odlučite se za one koje su vam najudobnije.

 

Hipnoza

   Određene studije sugeriraju da hipnoza može smanjiti vašu potrebu za lijekovima protiv bolova tijekom poroda, smanjiti potrebu za oksitocinom, i pospješiti vaginalni porod. Za korištenje samo-hipnoze potrebita vam je obuka i praksa prije samog poroda kako biste mogli naučiti fokusirati se i opustiti vaše mišiće tijekom poroda.

 

Masaža, dodir i terapija vruće-hladno

   Masaža promovira relaksaciju, umiruje napete mišiće i može smanjiti percepciju boli porođajnih trudova. Masirati vas može vaša primalja ili druga osoba koju ste odabrali kao svoju potporu, ili vaš partner — dodir voljene osobe može biti iznimno umirujući ukoliko se osjećate tjeskobno. Može vas se umiriti i laganim milovanjem, ili vam može prijati malo snažniji dodir.

 

   Ukoliko se porađate na leđima, vjerojatno će vam odgovarati snažnija masaža ili kontinuirani protu-pritisak na donji dio leđa. Tijekom poroda masaža vam može povremeno smetati te je to potrebno i reći vašem timu za potporu.

 

   Mnoge se žene kunu u korištenje toplih obloga ili termofora na bolnom donjem dijelu stomaka ili leđa — ili bilo gdje drugo gdje osjećaju neudobnost — koji im pomaže opustiti se i smanjiti bol. Nekima umirujuće djeluju hladni oblozi, dok drugima više odgovara ritmična izmjena hladnog i toplog. Sve je vrijedno pokušaja. Samo zaštite kožu od izravnog kontakta s vrućim i hladnim.

 

Hidroterapija

   Hidroterapija — korištenje vode za umirivanje i opuštanje tijela — može olakšati neudobnost poroda.

 

   Namakanje u kadi kod kuće prija određenim ženama u ranom stadiju poroda. Većina centara za rađanje (i neke bolnice) raspolažu ekstra velikim ili Jacuzzi kadama za porodilje. A kako bi se pripremile za porod kod kuće, neke žene iznajme posebne mobilne kade koje su veće, dublje i mekše od običnih kada.

 

   Kao i druge opcije za porod bez lijekova, hidroterapija vam dozvoljava ostati svjesni i kontrolirati situacijom. Uranjanje u vodu otklanja pritisak na tijelo, promovira relaksaciju mišića i može smanjiti bolove, tjeskobu i potrebu za lijekovima. Kao što su i mnoge žene potvrdile, topao tuš može također biti umirujući tijekom poroda.

 

   Ukoliko se odlučite namakati u kadi, budite sigurni da je voda u kadi tjelesne temperature ili hladnija. Svaka viša temperatura može podići vašu tjelesnu — i time temperaturu vaše bebe i njezin broj otkucaja srca.

 

   Naravno, nisu sve žene dobri kandidati za terapiju vodom tijekom poroda. Jasno da voda nije opcija ukoliko imate komplikacije koje je neophodno stalno nadzirati, na primjer. Većina njegovatelja protivna je uranjanju ukoliko vam je vodenjak već puknuo kako bi se izbjegao rizik od infekcije bakterijama koje čuče u kadi, vodenim mlaznicama, ili crijevima (mada, tuš je zapravo u redu).

 

Akupunktura

   Akupunktura, koja se stoljećima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, pretpostavlja umetanje i manipuliranje tankim iglama u specifičnim točkama na vašem tijelu.

 

   Nitko zapravo ne zna na koji način akupunktura funkcionira u smislu smanjenja boli. Dvije uobičajene teorije su da ta tehnika ili blokira određene impulse boli prema mozgu ili stimulira otpuštanje prirodnih ublaživača boli zvanih endorfini. Akupunkturne točke koje se obično koriste tijekom poroda nalaze se na rukama, stopalima i ušima.

 

   Mada nema mnogo dobrih studija vezanih za korištenje akupunkture pri porodu, dostupni dokazi sugeriraju da smanjuje potrebu za lijekovima protiv bolova i možda smanjuje vjerojatnost da će vam za pojačanje kontrakcija biti potreban oksitocin.

 

   Nedostatak ove tehnike jeste da ista zahtijeva vještog praktičara, a malo je liječnika i primalja koji su obučeni akupunkturisti. Ukoliko ste zainteresirani probati ovu metodu, a namjeravate roditi svoju bebu u centru za porod ili u svom domu, možete angažirati certificiranog akupunkturistu da vam bude pri ruci.

Izvor:www.babyceter.com