Tata na porodu

Sigurno ste svi bar nekad pogledali film čija se radnja odvija negdje na Divljem Zapadu ili u hladnoj Engleskoj u 18 stoljeću, a u kojem imate scenu žene koja rađa u mukama, dok oko nje oblijeću komšinice, rodice i babice, a ozbiljni doktor sa cvikerom pomaže ženi da rodi. I nakon muke, trke i užasa, doktor sa cvikerom izlazi i priopćava nervoznom ocu koji šeće ispred ulaznih vrata da je sve završeno. I onda euforija, radost i sreća, tek nakon što otac utrči u osbu prikazuju i oznojenu majku koja drži novorođenče sa osmjehom, i nikada se nisam uspjela oteti dojmu da je žena tu prikazana tek kao rasplodna ženka… A onda u posljednjih nekoliko godina, i kod nas uvodi se trend zajedničkog odgoja, pa se na mala vrata i očevi uvode u rađaone da budu dio ciklusa dolaska novog života na ovaj svijet.

I onda ponovo iz krajnosti u krajnost, ukoliko muž ne želi biti prisutan na porodu iz milion i jednog vlastitog nenametnutog razloga, nije dobar muž i biti će loš otac. I ponovo se ne mogu oteti dojmu da se sada sprema odgovor feminizma na predugovladajući patrijarhat jednako nakaradan kao i svaka krajnost i fundamentalizam.

Budući otac neprocjenjiva je podrška budućoj majci u toku same trudnoće, od prvog dana, pa sve do momenta kada se dijete rodi. Ali ova neprocjenjiva podrška će to zaista i biti samo pod uslovom da je tu dobrovoljno, a ne pod presijom strogih kritika, raznih pritisaka i osjećanja da ako ne bude prisutan na porodu onda je iznevjerio svoju partnerku.
Jer i bez svega ovog nabrojanog, budući očevi, posebno oni koji to postaju po prvi put, bez obzira na to koliko je sama edukacija o porodu jaka i kvalitetna, njihova iskustva koja se odnose na porod su veoma limitirana ili nikakva. Veliki broj očeva koji prisustvuju porodu po prvi puta podjednako treba podršku i upute kao i buduća majka.

Značaj prisustva oca

Od prvog dana kada buduća majka sazna da će to postati, budući otac postaje najvažniji stub oslonca za nju tokom narednih 9 mjeseci i poslije.
Prevazilaženje onih situacija koje su uobičajene kod većine trudnica, kao što su mučnine i povraćanje tokom prvog trimestra, bolovi u leđima, oticanje nogu, žgaravica mnogo je lakše i jednostavnije ukoliko imate nekog ko vas razumije, podržava i voli. Stahovi koji se neminovno javljaju pred kraj trudnoće, kako će sve proći, da li ćete se snaći sa bebom, da li ćete biti dobar roditelj podjednako su prisutni i kod majke i kod oca.
I onda, kada dođe dan D, i kada bolovi postanu dovoljno učestali pomalo ushićeno, pomalo preplašeno uzimamo mjesecima unaprijed pripremljene stvari i krećemo ka porodilištu.
I tu, ispred vrata, neki očevi i ostanu čekati da ih pozovu da budu uz svoju partnerku, dok drugi vraćajući se kući da išćekuju sa onom samo ovom trenu svojstvenom nervozom taj poziv kada će im reći da su postali očevi.
Sam čin poroda, izlazak djeteta kroz porođajni kanal traje relativno kratko, i obično je instruiran od strane stručnog tima ljekara i babice, te otac kao otac nemože učiniti ništa mnogo. Njegova podrška je mnogo značajnija tokom vremena koje predhodi tom predzadnjem porođajnom dobu, vremena kontrakcija i pripreme bebe za dolazak na ovaj svijet. Pored praktične pomoći koju budući otac budućoj majci pruža u vidu masaže za opuštanje, zajedničkih vježbi pravilnog disanja, možda i mnogo važniji je emotivna podrška i osjećaj sigurnosti koji budući otac ulijeva svojoj supruzi. U tom trenutku, medicinsko osoblje je okrenuto samom porodu, poneka lijepa riječ, povremeni pregled i kontrola trudnice je maksimum koji osoblje može pružiti.
S druge strane, osjećaj da nije sama, osjećaj koji joj prisustvo supružnika pruža, trudnici je neprocjenjiv i pomaže joj da lakše prođe ovaj prirodni proces.

Priprema oca za porod

Veoma često se od žena može čuti rečenica: Ja sam ta koja se porađa, zbog čega bi se njega pripremalo???
Zbog čega je ovaj pristup pogrešan? Sam čin poroda za nepripremljenog muškarca može biti izuzetno traumatičan i učiniti ga beskorisnim za rodilju u odsudnom trenutku. Zbog toga je veoma važno da se u okviru pripreme za trudnice organizuje i posebno vrijeme za očeve koji namjeravaju prisutvovati porođaju. Video prikaz poroda i mogućnost da budući očevi postave pitanja iskusnoj babici koja vodi trudničke vježbe će ne samo opustiti buduće očeve i riješiti ih strahova i nedoumica već i pružiti im mogućnost da ispravno odigraju svoju ulogu u tom važnom danu dolaska na svijet njihovog djeteta.
Aktivnim uključivanjem u ove vježbe, muževi će savladati i tehnike koje će olakšati vrijeme prije poroda njihovim partnericama. Svaki muškarac poznaje svoju suprugu mnogo bolje nego što je poznaje osoblje u bolnici, te samim tim će moći da joj pomogne u prevazilaženju kriza koje se mogu javiti, napada panike i nesigurnosti. Pored ovog, veoma je važno da i budući rodlteji prije samog dolaska u bolnicu otvoreno razgovaraju, iznesu jedno drugom strahove i bojazni, te ih zajednički prevaziđu.

I na kraju je važno znati, čak i pred sami ulazak u rađaonu, odustajanje je najbolja alternativa za budućeg oca ako osjeti da nije u stanju izdržati do kraja. Jer ukoliko i sam treba potporu veoma je mala šansa da će je moći pružiti svojoj supruzi.

Također pogledajte