Bol i pušenje u trudnoći

Manji rizik pojavnosti zdjelične boli tijekom trudnoće trebao bi biti dodatni razlog za žene u motivaciji za prekidom pušenja prije trudnoće, rezultati su aktualnog istraživanja.

Danski znanstvenici ustvrdili su u skupini od 5.000 trudnica koje su intervjuirali tijekom trudnoće i kratko nakon poroda, da se kod trudnica koje puše 20% češće javlja zdjelična bol tijekom trudnoće, u odnosu na trudnice koje ne puše.

Sličan rizik pojavnosti zdjelične boli nalazi se i u skupini trudnica koje su prestale pušiti tijekom prvog tromjesečja trudnoće, objavljeno je u znanstvenom časopisu ‘British Journal of Obstetrics and Gynaecology ‘ – BJOG.

Novija istraživanja pokazala su da se iz bilo kojeg razloga zdjelična bol registrira kod 14% do 33% svih trudnica, najčešće pri tome tijekom druge polovice trudnoće. Zdjelična bol tijekom trudnoće onemogućuje rutinske svakodnevne aktivnosti, kao što su šetnja, ustajanje sa stolice, pa čak i okretanje u krevetu.

Očito je da postoje mnogobrojni razlozi za prekid pušenje, osobito ukoliko je planirana trudnoća. Smanjenje rizika pojavnosti zdjelične boli može se promatrati kao potencijalna dodatna korist, navode autori iz ‘Herning Regional Hospital’, Danska.

“Rezultat našeg istraživanja pridodao je još jednu moguću posljedicu pušenja u trudnoći,” navode znanstvenici.

Rezultati istraživanja se temelje na podatcima podskupine ispitanica uključenih u dansko nacionalno istraživanje koje je obuhvaćalo više od 100.000 trudnica između 1996. – 2002. godine. Sve ispitanice su intervjuirane tijekom trudnoće i šest mjeseci nakon poroda.

Autori su uspoređivali podatke 2.300 trudnica koje su imale zdjeličnu bol tijekom trudnoće ili kratko nakon poroda s podatcima 2.700 trudnica bez ovog problema. Zdjelična bol je definirana kao bol u zdjelici koja značajno onemogućuje kretanje trudnice.

Zaključak istraživanja je kako trudnice koje puše, uključujući i trudnice koje su prestale s ovom navikom tijekom prvog tromjesečja trudnoće, imaju povišeni rizik pojavnosti zdjelične boli, čak i kada se uzmu u obzir drugi kočimbenici koji povisuju ovaj rizik, kao što su starosna dob, pretilost, opće zdravstveno stanje i zanimanje koje uključuje tjelesni napor.

Nije sasvim jasno iz kojeg razloga pušenje utječe na pojavnost zdjelične boli tijekom trudnoće. Teorijski, ova bol bi mogla biti povezana sa smanjenjem krvnog optoka u zdjeličnim tkivima, navode autori.

Čak i ako pušenje predstavlja rizik za pojavu zdjelične boli u trudnoći, prestanak pušenja u trudnoći nije garancija da se ovaj problem neće javiti. U skupini trudnica s zdjeličnom boli umjerenog intenziteta, 73% trudnica su bile nepušačice. U skupini trudnica s teškom zdjeličnom boli, koja je onemogućavala svakodnevne aktivnosti, 69% trudnica su bile nepušačice.

Zdjelična bol je stanje “kompleksne” etiologije, navode znanstvenici, u čijem nastanku tijekom trudnoće vjerojatno igraju ulogu brojni čimbenici.

Izvor: www.poliklinika-harni.hr