Prevencija i tretman glavobolje u trudnoći

Većina trudnica početkom ali i u toku trudnoće iskusi glavobolje. Glavobolje mogu biti očajne i iscrpljujuće, posebice u trudnoći, ali u većini slučajeva one nisu opasne.Ovaj tekst je informativnog karaktera i kao takav ne može zamjeniti dijagnozu ljekara, već služi samo kao smjernica. Upozoravajući znaci da je glavobolji potrebita urgentna procjena liječnika uključuju:

  • ako je glavobolja teška i drukčija od onih koje ste imali ranije;
  • ukoliko se javi momentalno nakon jutarnjeg buđenja ili vas ona sama probudi
  • ukoliko ste već na promatranju zbog visokog krvnog tlaka a bol ne reagira na acetaminophen;
  • ako je povezana s neurološkim simptomima, kao što su problemi s vidom ili obamrlosti ili slabosti, a koje ranije niste iskusili.

Obzirom da se većina glavobolja ne može svrstati u navedene kategorije, mnogim ženama polazi za rukom kontrolirati bol i bez pomoći liječnika. Ovo su koraci koje možete poduzeti kako biste upravljali glavoboljom u trudnoći kao i informacije u kojem slučaju biste se trebali obratiti liječniku.

Prevencija glavobolje

Kada govorimo o glavoboljama—posebice migrenama—prevencija je ključna. Ako znate što aktivira (okidač) vaše glavobolje, prvi korak, kada je to moguće, bi trebao biti promjena načina življenja. Na primjer, hrana kao što su suhomesnati proizvodi i žestoki sirevi (koji sadrže amino acid tyramine), kao i crno vino i monosodium glutamate (prehrambeni aditiv MSG) mogu kod nekih ljudi izazvati migrene.
Slično tomu, nedostatak sna, nizak šećer u krvi (koji može imati utjecaja na trudnice koje neredovito jedu), i konzumacija alkohola također mogu izazvati napadaje migrene. Također, kod pušača se migrene češće javljaju—još jedan razlog za prestanak.
Glavobolje uslijed napetosti se također javljaju u okolnostima koje se mogu izbjeći. Glasni zvukovi (kao oni na rok koncertima), nedostatak sna, dehidracija, i alergija mogu izazvati glavobolju.

Upravljanje bolom

Nemedicinski tretman bolova

Primjena hladnog obloga na čelo, odmaranje u prohladnoj, zamračenoj sobi, drijemanje, nježno masiranje sljepoočnica, ili masaža tijela vam mogu pomoći da se osjećati bolje a bez upotrebe lijekova. Možete također probati meditaciju, tehnike relaksacije, umirujuću glazbu, ili vrećicu s ledom za vašu glavu ili lice u kombinaciji s lijekovima protiv bolova, ako ste odlučili da iste uzmete.

Nenarkotični lijekovi protiv bolova

Acetaminophen (Tylenol) je obično prvi lijek koji se propisuje protiv bolova u trudnoći. Prije trećeg trimestra, ne-steroidi kao ibuprofen (Motrin, Advil) općenito se smatraju sigurnima. Nakon 32. tjedna, potencijalni učinak na krvotok i funkcioniranje bubrega fetusa ograničava sigurnu upotrebu ove vrste lijekova. Šalica kave ili gaziranog pića s kofeinom obično se smatra sigurnim u svim fazama trudnoće i može riješiti glavobolju.

Ukoliko sve nabrojano ne pomaže

Ponekad se narkotički lijekovi kao codeine, oxycodone (Percodan), i meperidine (Demerol) propisuju zbog teških glavobolja u trudnoći. Mada upotreba ove vrste lijeka tijekom dužeg perioda vremena (tjedni ili više) izaziva ovisnost, kratkoročna upotreba nosi iznenađujuće nizak nivo rizika za majku i fetus, sve dok majka ne upravlja vozilom ili teškom mašinerijom. Ovo su propisani lijekovi koji se, naravno, mogu uzeti samo u konzultaciji s vašim liječnikom. Kada su bolovi teški, intravenozni ili injekcijski lijekovi protiv bolova mogu biti neophodni za dobrobit majke. Lijek protiv mučnine kao što je prochlorperazine (Compazine) također može pomoći.

Specifični medikamenti za migrene

Ovi se lijekovi preporučuju kao posljednje sredstvo uglavnom zbog toga što medicinski radnici nemaju dugoročno iskustvo s upotrebom istih u trudnoći. Stoga još uvije ne možemo biti sigurni da ih trudnice bez bojazni mogu uzeti. Sumatriptan (Imitrex), serotonin receptor agonist u obliku pilule, spreja za nos, ili injekcije, je vrlo uspješan u tretiranju migrena. Nažalost, još uvijek nije urađeno dovoljno istraživanja kojima bi se dokazalo da je sumatriptan siguran u trudnoći, a studije na životinjama koje su do sada urađene pokazale su proturječne rezultate.
Čak još manje podataka se može pronaći o naratriptanu (Amerge), zolmitriptanu (Zomig), i rizatriptanu (Maxalt), drugoj generaciji lijekova u ovoj skupini. Trenutačno, sumatriptan se treba koristiti samo ukoliko vaš liječnik smatra da potencijalna dobit jasno premašuje potencijalni rizik.
Derivati ergota kao što je ergotamine (u Cafergotu) i dihydroergotamine (Migranal) izazivaju suženje krvnih sudova i kontrakcije maternice. Prethodna izvješća su sugerirala da isti mogu izazvati urođena oštećenja. Ovi su lijekovi kategorije X: nisu sigurni za upotrebu u trudnoći.
Žene koje imaju česte, iscrpljujuće glavobolje mogu imati koristi od svakodnevnih preventivnih lijekova. Obratite se svom liječniku ukoliko su vam ranije bili potrebni lijekovi ove vrste ili ako imate velike probleme u trudnoći

Reference

dr. Marjorie Greenfield; http://www.drspock.com

Prijevod: Mirna Kajgana
Tehnička obrada: Lana Zeherović