Prvi put mama

baby-1204390_960_720Postoji li idealno vrijeme za rađanje djece i je li pretjerana priča o biološkom satu koji nam otkucava brzinom svjetlosti, ne pitajući za planove o karijeri i finansijske okolnosti?U najljepši period ženinog života svakako se ubraja trudnoća, koja se sa punim pravom naziva – blaženo stanje. Ali ipak planirajući trudnoću i majčinstvo, žene su suočene sa brojnim strahovima i sumnjama: hoću li to moći, jesam li dovoljno zrela za odgoj djeteta, koje me promjene očekuju, i – šta će se događati sa mojim tijelom? Hoće li mi život ikada biti kao prije?
Dok su naše bake bile prepuštene automatizmu tradicionalnih odnosa, koji su određivali vrijeme u daje i rađanja djece, žena danas ima slobodan izbor kada i u kojim okolnostima želi postati majka.
Roditi sa 20, 30, ili 40…Mišljenja su različita – dok neki zagovaraju rano majčinstvo kao prirodnije i bolje za zdravlje žene, drugi upozoravaju na psihičku nespremnost mladih mama te smatraju da je veliku odluku ipak bolje odgoditi. Tu je još i ona dobro poznata priča o „biološkom satu“ koji nemilice otkucava i sa godinama nam smanjuje šanse za sretno i ispunjeno majčinstvo.
Prva trudnoća jeste nešto rizičnija, zbog nekih bolesti (sindroma) koji se uz nju vežu. U prvom redu tu su gestoze – povišen krvni pritisak, edemi (skupljanje tekućine) i pojava bjelančevina u mokraći (proteinurija), koje su nešto češće kod prvorotkinja.

Na pitanje o preporučenom vremenskom okviru u kojem bi žena trebala roditi vrlo je teško odgovoriti – fiziološki gledano, idealno bi otprilike bilo period između 24. i 28. godine (fiziologija zdjelice, okoštavanje). Ali zahvaljujući napredovanju medicine, gornja se granica pomiče naviše, pa danas imamo sve više primjera zdravih trudnica, koje su zbog karijere ili finansijskih razloga odlučile prvi put roditi u kasnim tridesetim ili ranim četrdesetima. Isto tako, u praksi se susreću i mlade trudnice, dvadesetogodišnjakinje koje su i fizički i psihički potpuno spremne za ulogu majke.
Čvrsto pravilo, ne postoji, kao što ne postoji šablon, po kojem bi se žena trebala odlučiti na trudnoću i majčinstvo – ta je odluka individualna i ovisna je o mnogim faktorima.

Ipak, činjenica je da nama ženama onaj „biološki sat“ ipak otkucava, pa nakon 37. godine plodnost žene postepeno pada, rjeđe su ovulacije pa se time i smanjuje mogućnost začeća. Isto tako, češća je i pojava nekih bolesti nevezanih uz trudnoću, što takođe može uticati na odluku o začeću.

Planirate trudnoću – šta treba uzeti u obzir

Buduće majke trebale bi biti u što boljoj fizičkoj kondiciji, s obzirom na to da će tijelo tokom trudnoće biti izloženo većim opterećenjima i stresovima, te nevjerovatnim promjenama: maternica se tokom trudnoće sa 50 do 60 g poveća na više od 1 kg, rad srca veći je za 50 posto, a volumen krvi za trećinu. Bilo bi dobro barem tri mjeseca prije nego što prekinete uzimati kontraceptive početi vježbati, te se početi zdravije hraniti kako biste povećali fizičku kondiciju i povećali šanse da brzo zanesete. Imajte na umu da nikotin, alkohol, droge i lijekovi smanjuju plodnost kako kod žena tako i kod muškaraca te štete nerođenom djetetu. Dobro je prije trudnoće napraviti određene pretrage: napravite bris grlića maternice i po potrebi uzmite potrebnu terapiju. Možete napraviti i pretrage krvi. Ako ste anemični, trebali biste uzimati preparate sa željezom, uz redovnu kontrolu, do popravljanja krvne slike. Preporučuje se, između ostalog, i pojačan unos folne kiseline tri mjeseca prije začeća te još tokom prva tri mjeseca trudnoće jer ona smanjuje rizik od nekih oštećenja ploda, poput spine bifide (nepotpuno zatvaranje kičme).
Planirate li skoro zatrudniti, najbolje je izbjegavati i nepotrebna rendgenska zračenja.
Svakako pripazite i na prehranu, koja bi sada trebala sadržavati puno voća, povrća, visokokvalitetnih ugljikohidrata te mliječne proizvode sa reduciranim udjelom masnoća. Izbjegavajte konzervirane proizvode i prženu hranu, a umjesto rafiniranih ulja upotrebljavajte hladno prešana (maslinovo, sezamovo…)

Čudo začeća

Žena je plodna u dane ovulacije, kada se jajašce izbacuje iz jajnika, u pravilu 14 dana od posljednje menstruacije. Ovulacija se može predvidjeti prateći tok ciklusa, ali i testiranjem urina, što je od velike pomoći ako nemate redovne 28 – dnevne cikluse.
Kako jajašce može preživjeti 36 sati, a spermiji 48, plodno razdoblje traje otprilike tri dana. Kod odnosa u vrijeme ovulacije spermiji plivaju kroz vrat maternice i kroz samu maternicu da bi došli do jajašca. Samo će jedan spermij oploditi jajašce, što se obično događa u gornjem dijelu jajovoda, a oplođenoj stanici treba 3 – 4 dana da stigne do maternice i usadi se u endrometrij. Oplođeno jajašce koje se sada naziva blastocista, ukopa se u stijenku oblikujući primitivnu posteljicu.

Trudni ste – šta sad?

Pripremite se na promjene koje vas očekuju – u miru preispitajte svoje osjećaje i informišite se na vrijeme: što više korisnih podataka prikupite, to će vas manje uznemiravati misao o potpuno novom životu koji je pred vama. Na vijest o trudnoći muškarci i žene reaguju na različite načine. Kod zaposlenih žena se najčešće javlja bojazan kako će im majčinstvo uticati na karijeru – utoliko više ako njihov poslodavac nije blagonaklon prema roditeljskim obavezama zaposlenika.
Iskustva su pokazala kako je moguće nastaviti napredovanje u karijeri čak i nakon duge pauze zbog porođaja i brige o djetetu. Isto tako, pitanje je hoćete li u trudnoći raditi je individualno i tu je odluku najbolje prepustiti doktoru: ako ste zdravi i nemate nikakvih komplikacija i radite u sigurnoj radnoj sredini, nema prepreka tome da ostanete na radnom mjestu i do visokog stepena trudnoće. Posao će vas sigurno zaokupiti i skrenuti misli od duga čekanja. Ali budite na oprezu ako radite u bolnici, laboratoriju, hemijskoj čistionici, frizerskom salonu i na svim poslovima koji kriju opasnost od doticaja sa opasnim hemikalijama.
Pazite da ne provodite previše vremena pred kompjuterom jer proizvodi male količine radijacije, koja može štetiti nerođenom djetetu..Svakako se upišite i na kurs za trudnice, koje će vam osim korisnih vježbi dati i psihičku podršku – upoznat ćete druge žene koje su u istoj situaciji kao i vi, sa njima čete podjeliti mišljenja, dvojbe. Na kurs povedite i partnera i pokažite mu kako vam je sada potreban više nego prije.