Razvoj bebe od I do XX sedmice 1. dio

Tokom prve dvije sedmice menstrualnog ciklusa, tijelo se priprema da ovulira – hormoni stimulišu jajnike da naprave i oslobode jajnu ćeliju iz jajnika u jajovod i istovremeno signaliziraju unutrašnjosti materice, endometrijumu, da se zadeblja, i tako se pripremi za oplođenu jajnu ćeliju. Oslobađanje jajne ćelije – ovulacija, događa se najčešće oko dvije sedmice nakon PRVOG dana menstrualnog ciklusa, ali to zavisi od dužine ciklusa, tako da ovulacija nije uvijek četrnaestog dana ciklusa.

Razvoj bebe do VI sedmice

Kada dođe do ovulacije, jajna ćelija počinje da putuje niz jajovod, gde se obično i oplodi. Kada dođe do oplodnje jajne ćelije (fertilizacije), jajna ćelija nastavlja svoj put ka materici, gde će se ugnijezditi u njenoj unutrašnjosti (implantacija). Tokom puta kroz jajovod, jajna ćelija počinje da se dijeli i kada stigne do materice, već ima oko 100 ćelija, a unutrašnjost joj je ispunjena tečnošću i zove se blastocista.

83b6363748f7ea7023e2c8e21a50e8affa4de534_260x194_q75

Blastocista ima dva sloja ćelija – unutrašnji i spoljašnji. Od spoljašnjeg će postati posteljica, a od unutrašnjeg beba. Prečnik blastociste je 0.1-0.2 mm. Istovremeno se formira žumančana kesa, koja će biti bebi izvor hrane sve dok se ne formira posteljica koja će potom preuzeti tu funkciju. Ako se iz jajnika oslobode dvije jajne ćelije i oplode sa dva odvojena spermatozoida, stvoreni su dizigotni ili dvojajčani blizanci, koji imaju različit genetski materijal. Oni mogu biti istog ili različitog pola, mogu ličiti, ali i ne moraju. Ako se jedna jajna ćelija oplodi, a tek kasnije podijeli na dva dijela, dolazi do stvaranja identičnih jednojajčanih, monozigotnih blizanaca. Ako se podijeli na tri dijela, stvaraju se trojke, itd. Identični blizanci imaju isti genetski materijal, tako da su istog pola i liče. Samo jedna trećina blizanaca su identični, tj monozigotni. Od oplodnje do 12. sedmice trudnoće plod se naziva “embrion”. Embrion se nalazi u materici, a ćelije koje se nalaze sa spoljne strane razvijaju izraštaje poput pipaka da bi se povezale sa krvlju koju treba da obezbedi majka. Unutrašnji sloj ćelija obrazuje prvo dva, a poslije tri sloja, a iz svakog od njih diferencira se drugi organski sistem – iz jednog se razviju mozak i centralni nervni sistem, koža, oči i uši, iz drugog pluća, želudac i crijeva, a iz trećeg srce, krv, mišići i kosti. Oko pete sedmice na dijelu embriona od koga će postati leđa, formira se neuralna cijev, iz koje će nastati mozak i kičmena moždina.

VI sedmica

Formira se bebina glava i mozak u njoj. Mogu da se vide otkucaji srca! Na glavi se naziru rupice iz kojih će se razviti uši, kao i zadebljanja, koja će jednom biti oči. Beba ima tijelo, osnovu mozga i četiri pupoljka od kojih će nastati ruke i noge. Formiraju se usta i vilica. Veličina bebe je sada oko 6 mm.

VII sedmica

Srce bebe podijeljeno je na lijevu i desnu komoru, mogu se vidjeti pupljci nogu i ruku sa mjestima gde će biti prstići. Razvili su se primarni disajni putevi. Glavica je mnogo veća od tijela. Razvijaju se očna sočiva, nozdrve, gušterača i bronhije. Beba je sada oko 8-10 mm – veličine zrna graška!

VIII sedmica

ea06bc6e2a4bbd5f0704ab85f2d567673e95c0a8_260x169_q75Beba se mijenja iz dana u dan! Polahko se formira lice, oči se sad bolje vide i postoje usta. Nazire se i vrh nosa. Najvažniji organi su već formirani – srce, mozak, pluća, bubrezi, jetra i crijeva. Počinju da se granaju bronhije. Srce bebe se čuje na ultrazvuku i kuca mnogo brže od vašeg, oko 160 otkucaja/min. Formirane su oči i uši, a beba može da otvara usta. Noge i ruke se miču i izdužuju, a beba dobija laktove. Na UZ se mogu vidjeti mali pokreti glave i tijela. Počinju da se obrazuju crijeva. Dužina bebe je oko 25 mm.

 

IX sedmica

U ovoj sedmici može se vidjeti spoljašnje uho bebe. Počinju da se formiraju kosti i hrskavice, ruke i noge rastu brzo i razvijaju se i prsti na nogama i rukama. Šake i prsti na rukama se vide bolje od stopala i prstiju na nogama. Crijeva počinju da izlaze iz pupčanika i sele se u stomak, jer tijelo raste i sad ima više mjesta. Beba se pokreće mnogo jasnije. Beba je od tjemena do kraja kičme (guze) dugačka oko 30 mm, a teška oko 3 gr.

X sedmica

Da možete sad izbliza da vidite svoju bebu, bili biste iznenađeni koliko liči na pravog čovjeka! Razvijeni su prsti na rukama i nogama, kao i većina velikih zglobova – laktovi, rame, koljena, zglobovi na rukama i nogama. Beba pliva unutar materice, a kada mama i tata to vide na ultrazvuku, ne mogu da shvate da im se beba pokreće, a da majka još ne osjeća pokrete. To je normalno, jer pokreti moraju biti dovoljno jaki, a dijete dovoljno veliko da bi ih majka mogla osjetiti. Dužina bebe je oko 35 mm, a težina 5 gr.