Razvoj bebe od I do XX sedmice 2. dio

U ovom dijelu je dat prikaz razvoja i promjena bebe od XI do XX sedmice trudnoće.

XI sedmica

Ove sedmice se polahko završava razvoj svih glavnih organa i polahko se možete opustiti – prolazi period u kome je dijete jako osjetljivo i u kome može da dođe do razvoja teških anomalija. Vaša beba ulazi u period brzih promjena i za nekoliko sedmica će joj se dužina udvostručiti!
Formiraju se jajnici i testisi, a razvijaju se i spoljni polni organi, ali je čak i na veoma dobrim ultrazvučnim aparatima teško sa sigurnošću reći da li je beba djevojčica ili dječak. Glava je još uvijek nesrazmjerno velika – otprilike čini jednu polovinu tela. Kapci su zatvoreni, a ove ili sljedeće sedmice počinje da cirkuliše krv između bebe i materice i posteljica počinje da vrši svoju funkciju ishrane putem majčine krvi. Dužina bebe od tjemena do kraja kičme (guze) je oko 55 mm, a težina 10 g.

XII sedmica

Od ove sedmice vaša beba se zove fetus. Sa 12 sedmica beba je potpuno formirana, ima sve organe, mišiće, udove i kosti – od sada do rođenja samo raste i sazrijeva. Glava postaje okrugla. Vide se i kičma, ručice i nožice, prsti na nogama i rukama su potpuno razdvojeni. Ima lijep profil i skače na sve strane! Na prstima ruku i nogu počinje razvoj noktiju. Počinje da se nakuplja plodna voda pošto bebini bubrezi počinju da stvaraju i izlučuju mokraću. Mišići u zidu crijeva počinju da vježbaju pokrete peristaltike – crijevne pokrete koji služe za varenje hrane. Hipofiza počinje da stvara hormone. Dužina bebe od tjemena do kraja kičme (guze) je oko 65 mm, a težina 18 g.

XIII sedmica

Lice sve više liči na pravo lice jer se oči približavaju, a uši se pomijeraju na uobičajena mjesta. Glava polahko počinje da usporava svoj rast, a tijelo brže raste, pa ona ne djeluje jako velika u odnosu na tijelo – kada se beba rodi trebalo bi da bude oko 1/4 dužine cijelog tela. Crijeva se povlače još dublje u tijelo, jetra počinje da luči žuć, a pankreas da proizvodi inzulin. Dužina bebe od tjemena do kraja kičme (guze) je 75 mm, težina 30 gr.

XIV sedmica

Beba je mnogo elastičnija i može da pomijera glavu, usta, ruke, zglobove, noge i stopala, čak i prste na nogama. Vrat je duži i jači, i do prije nekoliko sedmica, bebina brada je morala da se naslanja direktno na grudni koš, a sada više ne mora. Otkucaji srca se sve jasnije čuju na UZ i dvostruko su brži nego kod odraslih, oko 160/min. Oči se i dalje razvijaju i pomijeraju, a uši su sve bliže svojoj konačnoj destinaciji. Sve više ima i plodne vode, koja se svaka tri sata iznova stvara. Poznato je da se plodna voda dijelom sastoji i od mokraće bebe, ali tačan sastav još uvijek nije sasvim poznat. Beba pliva u plodnoj vodi, čime se amortizuju svi pokreti majke, a ona ispunjava disajne puteve bebe prije rođenja. Posteljica postaje sve važnija, kako za ishranu djeteta, tako i kao prepreka nekim infekcijama. Još uvijek se razvijaju spoljni polni organi, ali se sada već lakše može vidjeti spol bebe. Dužina bebe od tjemena do karlice je 80 – 85 mm, težina 60 gr.

XV sedmica

Kosti bebe svakim danom postaju sve čvršće – ne zaboravite da svaki dan unosite dovoljno kalcijuma (mlijeko, mliječni proizvodi). Lice počinje da liči na čovječije, polahko rastu obrve i trepavice. Koža je tanka i prozirna. Po koži se javljaju fine, tanke dlake – lanugo malje, koje će od sada rasti po koži bebe. Dijete sada zaista liči na čovjeka, noge su mu duže od ruku, a kosti svakim danom postaju čvršće. Dužina bebe od tjemena do karlice je 10-12 cm, težina oko 80-100 gr.

XVI sedmica

Oči su sada tamo gdje će i ostati i razvijaju se reflksi poput treptanja. Počinju se razvijati pluća – period od sada do sredine petog mjeseca je najvažniji period za razvoj pluća. Noge su sada duže nego ruke i beba često pomiče i noge i ruke, a pošto ima dosta plodne vode, dijete može da se slobodno pokreće, a da ga vi još uvijek ne osetite. Beba mokri u amnionsku tečnost svakih 40-45 minuta. Formiraju se linije na koži prstiju, pa će dijete imati svoje otiske. Na nervima se stvara “mijelin”, koji ubrzava prenose impulsa kroz nervni sistem. Cirkulacija bebe postaje funkcionalna – pupčana vrpca raste i deblja se. Dužina bebe je 14-16 cm, težina oko 90 gr.

XVII sedmica

Razvijaju se uši, dijete postaje osjetljivije na zvuk, i čuje vaše srce. Oči su sada upravljene sasvim naprijed. Ako je beba dječak, počinje da mu se razvija prostata. Kosti nastavljaju osifikaciju, dalje se razvijaju jagodice na prstima. Koža fetusa je prozirna – jako je malo potkožnog masnog tkiva. Dužina bebe je 21 cm, težina 140 gr.

XVIII sedmica

Beba počinje da dobija masno tkivo ispod kože, koje će do momenta rođenja činiti oko 3/4 ukupne težine djeteta. Beba i posteljica su otprilike iste veličine. Posteljica od sada raste u prečniku, ali ne i u debljini. Na ultrazvuku se vidi da beba sisa, guta i trepće, trepavicama koje su tek počele da rastu. Počinju da se stvaraju obrve. Kod ženskih beba formira se materica. Dužina bebe je oko 20 cm, težina oko 200 gr.

XIX sedmica

Ranije se beba mjerila od tjemena do karlice, a sada se već mjeri od glave pa do pete. Rast u dužinu se malo usporava, ali na težini i dalje dobija ubrzanim tempom. Organi i dalje sazrijevaju. Ako nosite djevojčicu, u njenim jajnicima sada se nalaze primitivne jajne ćelije. Mliječni zubi su razvijeni, a sada počinju da se formiraju i stalni, iza njih. Zajedno sa lanugo maljama, na bebinoj koži pravi se i “verniks kazeoza”, bijela sirasta smjesa koja štiti kožu vaše bebe – zamislite kako bi vaša koža izgledala kad biste proveli u vodi devet meseci! Beba može da čuje jake zvuke iz spoljašnje sredine i ponekad je možete osjetiti kad se “iznenadi” na takve zvukove. Dužina bebe je oko 23 cm, težina oko 230 gr.

XX sedmica

Beba sada provede otprilike isto vremena u spavanju i u budnom stanju kao što će i kada se bude rodila. U ovom periodu počinje izuzetno brz razvoj mozga, koji će trajati do pete godina života deteta. Počinje da se pojavljuje kosa na glavi. Beba se stalno pomiče – to što vi toga niste svjesni sve vrijeme ne znači da ona miruje. Ako želite da je osjetite, primirite se i koncentrišite – još uvek to nisu jaki pokreti, i nisu suviše česti. Ako blago pritisnite stomak, vidjećete da će i to izazvati bebine pokrete. Verniks kazeoza prijanja čvrsto za nabore na bebinoj koži i za lanugo malje, koje sada prekrivaju cijelo tijelo, a koncentrisane su oko glave, vrata i na licu. Verniks pokriva bebu od glave do pete i vjerovatno će nestati kompletno do rođenja, naročito ako beba bude rođena na vrijeme. Ako se rodi prije vremena, biće ga još po tijelu. Dužina bebe je oko 25 cm, a težina oko 280-300 gr.

Izvor: www.kutak.forumotion.com