Rubeola i trudnoća

pregnant-1567948_1280Rubeola je akutna, infektivna bolest, koju karakterizira osip sa svijetlocrvenim nepravilnim mrljama, te povećanje limfnih čvorova, a osobito na vratu ili iza uha. Bolest se javlja zimi ili početkom proljeća, a zahvaća najčešće malu djecu i djecu školskog uzrasta, iako se može javiti i u drugim životnim dobima. Prenosi se sa čovjeka na čovjeka, putem kapljica, uslijed kihanja, kašljanja ili govora. Ova bolest nema teške simptome i kod većine pacijenata ne ostavlja nikakve posljedice, ali može biti jako opasna ako se ovom bolešću zarazi trudnica, što može dovesti do težih oštećenja fetusa.

Ovaj tekst je informativnog karaktera i kao takav ne može zamjeniti dijagnozu ljekara, već služi samo kao smjernica

Simptomi rubeole

Čovjek je jedini izvor zaraze; rubeola se prenosi bliskim kontaktom i sekretima nosa i ždrijela. Simptomi rubeole mogu biti prilično nejasni, što otežava razlikovanje rubeole od drugih bolesti. U polovici slučajeva, simptomi su toliko blagi da nećete ni znati da ste zaraženi.
Inkubacija traje od 12 do 23 dana nakon što ste bili izloženi zarazi. Možete osjetiti lagano povišenu temperaturu, slabost, povećanje limfnih čvorova, otečenost i bol u zglobovima, crvenilo očiju i curenje nosa (1-5 dana prije nego što izbije osip).
Osip traje samo nekoliko dana, obično se prvo pojavljuje na licu, a onda se širi na ostale dijelove tijela. Otečene žlijezde i bol u zglobovima mogu potrajati i nekoliko sedmica. Vi ste zarazni od jedne sedmice prije do otprilike jedne sedmice nakon što se osip prvi put pojavi. Najzaraznije razdoblje je pri izbijanju osipa. Novorođenčad rođena od majki koje su u posljednjim sedmicama trudnoće preboljele rubeolu, također mogu biti nositelji virusa.

Kolika je vjerovatnoća infekcije rubeolom?

U našoj zemlji se provodi vakcinacija protiv rubeole (MRP) između 11. i 15. mjeseca života. Revakcinacija se vrši kod polaska u školu.
Preporučljivo bi bilo prije trudnoće napraviti test na antitijela rubeole koja ukazuju na postojanje imuniteta. Ukoliko je test negativan, potrebna je vakcinacija prije trudnoće. Od vakcinacije do začeća mora proći najmanje tri mjeseca.
Protiv rubeole se ne možete vakcinisati ako ste već trudni.

Da li je moguće da testovi pokažu odsustvo imuniteta i ako ste ranije sigurno vakcinisani?

Moguće je, mada se vrlo rijetko dešava. Mali broj ljudi koji su vakcinisani ne proizvedu dovoljan broj antitijela da bi bio detektovan krvnim testom. Moguće je i da efekti vakcine oslabe sa vremenom.

Šta se dešava ako se trudnica zarazi rubeolom?

Infekcija rubeolom može uzrokovati pobačaj, prijevremeni porod ili mrtvorođenče, kao i veliki broj malformacija ploda, ali jako je bitno u kojem ste stadiju trudnoće u momentu infekcije. Rizik je najviši u ranom stadiju razvoja ploda (prvi trimestar) i smanjuje se što je viši stadij trudnoće.
Ako se trudnica inficira rubeolom u prvih 12 sedmica trudnoće, velika je vjerovatnoća (i do 85%) da će se kod bebe pojaviti prirođeni rubeola sindrom (CRS – konatalni rubeola sindrom). Postotak beba sa CRS-om kod majki inficiranih između 13. i 16. sedmice je oko 54%, a postotak se smanjuje jako brzo iza 16. sedmice. Nakon 20. sedmice jako je mali rizik da će infekcija uzrokovati malformacije.
Veliki je broj ozbiljnih problema povezanih sa CRS-om, najčešće gluhoća, oštećenja vida (slijepilo), srčane mane, te neurološki problemi uključujući i mentalnu retardaciju. Neki se defekti mogu otkriti pri rođenju, neki se mogu javiti u kasnijem dobu života.

Šta učiniti ako mislite da ste bili izloženi rubeoli u toku trudnoće?

Čak i ako ste imuni, a bili ste u kontaktu s osobom koja je nosilac virusa, trebali biste otići svom ljekaru opće prakse i ginekologu te ih obavijestiti da smatrate da ste bili izloženi rubeoli. Nemojte se nenajavljeno pojaviti kod ljekara, time rizikujete zarazu drugih trudnica. Ako vas doktor treba pregledati, vjerojatno će vas posebno naručiti, da ne biste sjedili u prepunoj čekaonici.
Možete testirati krv i vidjeti imate li rubeolu, napraviti drugi test za dvije sedmice i ponekad još jedan za četiri sedmice. Bilo koja promjena vaših antitijela od prvog testa indicira nedavnu infekciju.
Ako se otkrije rubeola u ranoj trudnoći, ljekar će vas informirati o rizicima za vašu bebu i nakon toga ćete biti u mogućnosti odlučiti želite li prekinuti trudnoću ili ne.
Virus rubeole je vrlo opasan po život i intrauterini razvoj djeteta.
Nije poznat način liječenja rubeole ili prevencije od bolesti nakon izlaganja. Ako odlučite zadržati trudnoću, vaš ljekar vam može, u što je moguće kraćem vremenu nakon izlaganja rubeoli, dati injekciju imunoglobulina u nadi da će to smanjiti rizik malformacija djeteta. No, na žalost, injekcija neće spriječiti inficiranje vašeg djeteta. Virus rubeole krvlju majke dolazi do posteljice, prolazi kroz nju i dolazi do fetusa. Infekcija djeteta nastaje tijekom razdoblja kada se virus rubeole nalazi u majčinoj krvi, tj. nekoliko dana prije pojave osipa.

Kako smanjiti rizik od zaraze rubeolom u trudnoći?

Treba preduzeti slijedeće predostrožnosti:

  • Ako se testovi pokažu da niste imuni, a trudni ste, morat ćete biti oprezni i izbjegavati kontakte s ljudima koji su nositelji virusa ili su već oboljeli, kao i sve one koji su nedavno bili u doticaju sa rubeolom, a da je nisu preboljeli ranije (nemojte ići na posao ili na mjesta gdje je puno ljudi), pogotovo ako ste u prvom tromjesečju trudnoće.
  • Osigurajte da su vaša djeca uredno vakcinisana, i da se vakcinišu ostali ukućani koji nisu imuni (nećete se zaraziti rubeolom od nekog ko je nedavno vakcinisan).
  • Otkažite ili odgodite putovanja u zemlje gdje je rubeola još uvijek uobičajena.

Tekst je preuzet uz dozvolu sa www.babycenter.com

  • Prevela i prilagodila: Lejla Kapidžić
  • Tehnička obrada: Vildana Dević