Vježbe kod položaja zatkom

Položaj fetusa se sve do 30. tjedna trudnoće često mijenja, a konačni položaj za porod bebe mogu zauzeti prilično kasno. Ipak, najveći broj beba nalazi se već između 36.- 38. tjedna u najpovoljnijem položaju za porod – položaju glavom. Bebe koje su u ovo vrijeme još uvijek u “pogrešnom” položaju, najvjerojatnije se više neće okrenuti, jer je sve manje prostora unutar maternice, kao i plodove vode, zbog čega je okret sve teži. Tek još poneka beba uspije napraviti kolut naprijed i spontano se okrenuti prije poroda.

Položaj zatkom ili popularno “zadak” je najčešći od nepravilnih položaja fetusa kod poroda. I dok se u periodu između 22.- 25. tjedna trudnoće 33% beba nalazi u položaju zatkom, potkraj trudnoće između 37.- 41. tjedna trudnoće “naopako” je okrenuto 7% beba. Kod položaja zatkom, glavica bebe se ne nalazi na ulazu u zdjelicu, već se nalazi u gornjem dijelu trbuha, pod rebarnim lukom. Kada je u pitanju jednostavni položaj zatkom koji je ujedno i najčešći, prednjači zadak dok su nožice prekrižene na trbuhu. Ako su nožice sasvim ispružene, radi se o položaju zatkom s ispruženim nožicama – “extended legs”, dok kod kompletnog zatka prednjače zadak i obje nožice.

Posebne vježbe koje trudnice mogu izvoditi tijekom posljednjih tjedana trudnoće mogu također potaknuti bebu koja se nalazi u položaju zatkom na spontani okret. Pouzdani podatci o uspjehu ovih vježbi nažalost ne postoje, iz jednostavnog razloga što je u ovo vrijeme moguć i spontani okret djeteta.

Vježba 1. “Obrnuti most”

zadak1Lezite na podlogu za vježbanje u položaj na leđa. Ispod vaših leđa postavite nešto tvrđi, manji jastučić u obliku role.

zadak2Pokušajte sada istodobno podići vaše ruke i noge, tako da vaše tijelo pri tome dolazi u položaj vježbe obrnutog mosta.

Vježba 2. “Indijski most”

zadak3Lezite na podlogu za vježbanje u položaj na leđa. Zdjelicu lagano izdignite od podloge, tako što ćete ispod vaše zdjelice postaviti jastučić. Noge podignite i postavite ih na ravnu površinu običnog stolca kojeg ćete tako privući da se prednji rub stolca nalazi ispod vaših koljena.

zadak4Sada polako podignite vašu zdjelicu do maksimalnog kosog položaja i potom se ponovno vratite u početni položaj. Opisana vježba je blaža varijanta ostalih mogućih formi vježbe poznate pod nazivom indijski most.

Ukoliko se vaša beba ne okrene niti do 36.- 38. tjedna trudnoće, još uvijek postoji mogućnost tzv. vanjskog okreta. Preduvjet za vanjski okret je da ne postoji nikakav vidljivi uzrok za položaj zatkom (npr. uska zdjelica). Kod vanjskog okreta, koji se uvijek obavlja u bolničkim uvjetima, liječnik prihvaća izvana preko trbuha, glavicu i zadak bebe te ih istodobno okreće u pravilan položaj. Prilikom ovog zahvata moguće su komplikacije od strane posteljice i pupčane vrpce, zbog čega je nužno pažljivo nadzirati stanje fetusa.

Članak preuzet uz dozvolu sa www.poliklinika-harni.hr