Dojenje i upotreba lokalnog anestetika prilikom stomatoloških intervencija

zub2Mnoge dojilje se susreću sa dilemom da li popravljati zube u periodu dojenja sa anestezijom ili ne. Donosimo vam tekst na ovo značajno pitanje koji je za nas napisala doktorica Emina Hrustić – Islamović

Da li primati anesteziju ukoliko žena doji dijete, a treba da se podvrgne tretmanu kod stomatologa?

Da

Može li biti štetno za bebu?

Ne

Zašto?

Prilkom popravka zuba daju se male kolicine anestetika i to lokalno, znači u predjelu korjena zuba na kojem se interveniše.
Zbog vazodilatatornog (sposobnost da širi krvne sudove) svojstva anestetika, njima se u malim, tačno određenim količinama dodaje adrenalin. (jaki vazokonstriktor, tj. supstanca koja ima suprotan učinak) . Cilj je da se anestetik što duže zadrži u predjelu gdje intervenišemo i omogući bezbolan rad stomatologu. Zbog adrenalina, s mjesta aplikacije se anestetik sporo resorbira i razgradjuje tako aktivne supstance, koje su već jednim dijelom „potrošene“ sporo odlaze u cirkulaciju i tu se prolaskom kroz jetru ili već u krvi razgrađuju. Ukoliko nešto od toga i i dođe u mlijeko, beba to unosi digestivnim putem, pa su tako šanse da bebi nesto naskodi skoro jednake nuli.

Da li insistirati na anestetiku koji se daje srčnim bolesnicima?

Nema potrebe
Što se tice anestetika koji se daje srčanim bolesnicima: ISTI samo manje doze adrenalina! Adrenalin se stavlja u anestetike (lokalne) da bi se usporilo “otplavljivanje” istih sa mjesta aplikacije, tj. da bi se produzio, a usudila bih se reci i omogucio bezbolan rad stomatologu. Nekada su se davali anestetici bez adrenalina srcanim bolesnicima, medjutim u novije vrijeme se to ne praktikuje, upravo zbog gore pomenutog vazodilatatornog svojstva anestetika, koji bi se u tom slučaju prebrzo “otplavili” s mjesta aplikacije, a za posljedicu toga imali bismo bolnu intervenciju. Bolna intervencija povlaci za sobom lucenje endogenog adrenalina (adrenalina koji se kad nas nešto jako boli i kad nas je strah luci iz nasih nadbubreznih žlijezda) tako da bi taj adrenalin mogao biti štetniji po zdravlje srcanom bolescu kompromitovanog pacijenta, nego ona mala kontorlisana doza koju stomatolog daje u sklopu anestetika. Po meni, insistiranje na ovakvoj vrsti anestezije nema nekog posebnog smisla kad se radi o dojilji.

Sigurno je : odgoda stomatološkog tretmana, onda kad je isti indiciran, može povući stanje puno štetnije i za majku i za dijete.

Emina Hrustić – Islamović
Doktorica stomatologije
Privatna stomatološka ordinacija Dr. Gafurović
Masarykova 60
72 000 Zenica

Predsjednica Udruženja građana za afirmaciju humanih ideja – AHI
Crkvice L4
72 000 Zenica