Simptomi koji ukazuju na ozbiljniju povredu djeteta

first-aid-1288342_640Odmah pozovite ljekara ili Hitnu pomoć ako poslije povrede glave dijete pokazuje bilo koji od znakova nabrojanih u ovom tekstu…Svako živahno dijete povremeno pretrpi manji udarac u glavu. U većini slučajeva dovoljno je nekoliko maminih poljubaca. Ali u slučaju snažnog udarca u glavu potrebno je više od toga. Bilo bi mudro da posmatrate dijete tokom 6 sati poslije jačeg udarca u glavu. Jer simptomi se mogu pojaviti odmah, ali i tek poslije nekoliko dana – tako da je potrebno da motrite na dijete čak i ako neposredno poslije povrede izgleda dobro.
Odmah pozovite ljekara ili Hitnu pomoć ako poslije povrede glave ono pokazuje bilo koji od sljedećih znakova:

  • Gubitak svijesti (kraći period pospanosti – ne više od dva do tri sata – je uobičajen i nije razlog za brigu);
  • Glavobolja koja traje duže od jednog sata (manje dijete može plakati i držati se za glavu) koja se pogoršava kako vrijeme odmiče, koja remeti normalne aktivnosti i/ili spavanje i koja ne biva ublažena ni poslije davanja paracetamola.
  • Otežano buđenje (u prvih 6 sati poslije povrede provjeravajte na svakih sat ili dva tokom dana, a na dva do tri sata tokom noći da li dijete reagira na buđenje; ako ga ne možete razbuditi, provjerite disanje);
  • Povraćanje, češće, jednom ili dva puta;
  • Krvarenje ili curenje vodenaste tečnosti iz nosa ili uha, plavocrne modrice oko očiju i iza ušiju, ulegnuće na lobanji;
  • Teškoće pri hodanju ili nespretnost (različita od nespretnosti uobičajene kod male djece) ili nemogućnost pomjeranja ruke, noge ili drugog dijela tijela;
  • Neuobičajen način govora ili ponašanja (nerazgovjetan govor, izuzetna razdražljivost) vrtoglavica koja traje duže od jednog sata poslije povrede (izgleda da dijete ima problem sa ravnotežom), konvulzije;
  • Nejednaka veličina zjenica; zjenice ne reagiraju na svjetlost baterijske lampe skupljanjem ili na nestanak svjetla širenjem; Neuobičajeno bljedilo koje se ne povlači u prvom satu, a ni kasnije.

Dok čekate pomoć, neka dijete mirno leži glavom okrenutom nastranu. Ako sumnjate da postoji i povreda vrata, ne pomjerajte dijete, osim ako bi ostajanje na istom mjestu bilo opasno. Ako se jave simptomi šoka (hladna, vlažna, blijeda koža, slab, ubrzan puls, moguće i mučnina, povraćanje ili plitko disanje), postupajte onako kako je preporučeno za slučaj šoka.
Ako prestane disanje, počnite sa srčano-plućnim oživljavanjem (KPR). Nemojte hraniti niti pojiti dijete prije nego što to odobri ljekar ili Služba hitne pomoći.

Važno

Povrede glave su obično ozbiljnije ako dijete padne na tvrdu podlogu sa visine koja je ista ili veća od njegove visine ili ako je pogođeno teškim predmetom. Udarci u glavu sa strane nanose više štete nego udarci sprijeda ili otpozadi. Kako je koža glave veoma dobro prokrvljena, i najmanje posjekotine praćene su obilnim krvarenjem, a čvoruge veoma brzo narastu do veličine jajeta.
Izvor: www.dnevniavaz.ba

Autor: dr Tatjana Šimić