Dijabetes

diabetes-777002_640Diabetes mellitus definišemo kao potpuni ili djelimični nedostatak inzulina tj. inzulinopeniju koja za posljedicu ima povećanje šećera u krvi. Dijabetes spada u hronične i neizlječive bolesti. Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja, sa prevalencom u stalnom porastu (naročito u razvijenim zemljama svijeta). To je posljedica modernog stila života i povećanja broja spoljašnjih etioloških faktora, među kojima se posebno izdvaja gojaznost.
Ostali nazivi: Šećerna bolest, Diabetes

Podjela

Postoji nekoliko različitih podjela dijatebtesa: Prema starosti dijeli se na:

 • dječji dijabetes (od 0. do 14. godine)
 • juvenilni dijabetes (od 15. do 24. godine)
 • adultni dijabetes (od 25. do 64. godine)
 • tzv. “starački” dijabetes (od 65. godine do kraja života)

Ljekari stručnjaci razlikuju još neke tipove šećerne bolesti:

 • endokrini dijabetes, u vezi sa bolestima žljezda sa unutrašnjim lučenjem (endokrine žljezde);
 • pankreatički ili pankreatogeni dijabetes, povezan sa bolestima gušterače (pankreasa);
 • jatrogeni dijabetes, koji nastaje kod osoba liječenih pojedinim vrstama lijekova;
 • jetreni (hepatogeni) dijabetes, kod osoba sa tešim oštećenjima jetre, itd.

S obzirom na način liječenja bolesti ranije je važila podjela na inzulin ovisni, te inzulin neovisni dijabetes. Danas se ta klasifikacije više ne koristi već se dijabete mellitus dijeli na tip I i tip II. Tip I rjeđi je u odnosu na tip II i predstavlja svega 7 do 10 % svih slučajeva dijabetesa. Kod šećerne bolesti tipa I postepeno propadaju beta stanice gušterače koje proizvode inzulin sve do apsolutnog nedostatka inzulina. Bez inzulina koji pokreće glukozu u stanice, nivo šećera u krvi postaje prekomjerno visok i nastajehiperglikemija. Tip I se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali je najčešći u razdoblju djetinjstva i adolescencije. Dijabetes podjednako dobijaju i djevojčice i dječaci. Šećernoj bolesti tipa I obično prethodi faza bez simptoma, poznata kao inzulitis, kada T stanice imunološkog sistema počinju infiltrirati i uništavati beta stanice gušterače. Nije poznato što pokreće ovu pojavu, ali postoje dokazi o genetičkoj predispoziciji i faktorima okoline. Napredovanje bolesti od inzulinitisa do potpuno razvijenog dijabetesa može potrajati čak više od nekoliko godina. U nastanku šećerne bolesti tipa II postoji najčešće dvostruki poremećajkoji vodi do nastanka bolesti. Inzulinska rezistencija (smanjenje inzulinskih receptora u ćelijama i nemogućnost inzulina da transportuje glukozu u ćelije), i to naročito u ćelijama masnog tkiva, jetre, skeletnih mišića. Kako u ćelijama i dalje postoji inzulinska rezistencija, tako proces dalje ide u krug sa sve većim lučenjem inzulina, gušterača se vremenom iscrpljuje i lučenje inzulina se smanjuje, što u konačnici ima nastanak šećerne bolesti.

Na šta obratiti pažnju?

Kada dođe do smanjenja proizvodnje inzulina na minimum, bolest najčešće brzo napreduje. Ipak, postoje znakovi koji upozoravaju na pojavu bolesti : učestalo mokrenje, ponovno mokrenje u krevet nakon što je dijete već odviknuto, neobična žeđ, potreba za slatkim i hladnim pićima, ekstremna glad, nagli gubitak težine, slabost, svrbež genitalne regije, ekstreman umor, zamućen vid ili druge promjene vida i razdražljivost. Djeca koja boluju od dijabetesa tipa I često su nemirna, apatična i mogu imati poteškoće u školi. U akutnim slučajevima dijabetesa tipa I mogu se pojaviti mučnina i povraćanje. U teškim slučajevima dijabetička koma može biti prvi znak šećerne bolesti tipa I.

Komplikacije povezane sa dijabetesom:

Razlikujemo akutne i hronične komplikacije povezane sa dijabetesom:

Akutne komplikacije
 • Hiperglikemija – izrazito povišene vrijednosti glukoze u krvi
 • Hipoglikemija – nizak nivo glukoze u krvi
 • Dijabetička ketoacidoza
Hronične komplikacije
 • Bubrežna insuficijencija (Tip I)
 • Infarkt miokarda i moždani udar (Tip II)
 • Oštećenje vida (sljepilo)
 • Dijabetesna neuropatija
 • Infekcije

Izvori

 1. Dijabetološki savez Srbije
 2. Romesh Khardori, MD, PhD, FACP Professor of Endocrinology, Director of Training Program, Division of Endocrinology, Diabetes and Metabolism, Strelitz Diabetes and Endocrine Disorders Institute, Department of Internal Medicine, Eastern Virginia Medical School
 3. Anastassios G. Pittas, M.D., Diabetes Mellitus: Diagnosis and Pathophysiology