Hodalice su štetne za djecu

Redoslijed normalnog razvoja kretanja zdravog djeteta je ovakav: samostalno sjedenje s oko 6-8 mjeseci, puzanje sa oko 9 mjeseci, a oko 12. mjeseca dijete počinje stajati i hodati. Dijete od 15 mjeseci hoda potpuno samostalno, a s 18 mjeseci već trči. Sve vrste kretanja počinju spontano i dijete ne treba na silu stavljati niti u jedan položaj. Puzanje je naročito važno za usklađivanje kretnji i razvoj koordinacije pokreta.

Kako nositi bebu

Najvažnije je da dječija cipela ne stišće stopalo

Hodalice su nepoželjne jer pored činjenice da uglavnom nisu stabilne, pa postoji velika mogućnost padova i ozljeda, one mogu loše utjecati na razvoj i formiranje kukova. To je naročito slučaj sa hodalicama u kojima dijete pod dodiruje vrhovima prstiju.
Osim u kolicima, dijete se (nakon trećeg mjeseca života) može prenositi i u nosiljkama. Najpogodnije su najjednostavnije nosiljke, u obliku njihaljke koja se kao široki šal nosi preko ramena.
Nosiljke u obliku naprtnjače mogu se nositi ispred i na leđima. Pri tome treba paziti da je dijete udobno smješteno, da ga ništa ne žulja i da je dobro pričvršćeno.
Najbolji je način nošenja “u obliku klokana” kada je dijete sprijeda, leđima naslonjeno na nosačev trup. Takav položaj podupire mekanu dojenčetovu kičmu, dijete bolje upoznaje svijet oko sebe i pod stalnim je nadzorom nosača.
Kada dijete počinje stajati na svojim nogama, posebnu pažnju treba posvetiti prvim cipelama. Stopalo djeteta je osjetljivo i podložno deformitetima ako je izloženo nepravilnom položaju ili pritisku.
Osnovna je odlika dobre cipele da ona “pokriva, pristaje, nadopunjava, ali nikad ne pritišće stopalo”. Cipela mora biti dobra za stopalo od prvog trenutka, a mijenja se kako stopalo raste. To, također, znači i upotrebu najboljih materijala u izradi cipela. U fazi učenja hoda dobro izrađene dječije cipele mogu pomoći u savladavanju prvih koraka.
Kad je o potplatu (đonu) riječ, najbolji su se pokazali polutvrdi potplati i to s tvrdim petnim dijelom i savitljivim prednjim dijelom. Prednji dio cipele treba biti od savitljivog, mekanog materijala, koji omogućava veću pokretljivost stopala i sprečava iritiranje nježne dječije kože.

Kakve cipele odabrati

Stražnji petni dio treba biti visok do iznad gležnja i slabo savitljiv. Unutrašnji dio potplata treba biti izrađen od mekanih materijala i s izraženim uzdužnim svodom koji je istovremeno tvrd i elastičan, a visinom manji nego proporcionalan u odrasloj dobi zbog još uvijek prisutne nakupine masnoga tkiva u području svoda.
Najvažnije je da cipela ne stišće stopalo, da mu omogući normalne kretnje i da prsti nisu u njoj savijeni. Svaki put nakon skidanja cipela treba provjeriti da li na stopalu ima crvenila ili drugih znakova pritiska.

Često mijenjati cipele

Cipele se mijenjaju svaka tri do četiri mjeseca nakon prve godine života. Prve su cipele najvažnije pa bi njihovom odabiru i kupovini trebalo posvetiti posebnu pažnju.

Izvor: www.dnevniavaz.ba

Autor Prof. dr. Dijana Avdić