Kila (hernija)

Kila ili hernia (u narodu još poznata i kao bruh) pojavljuje se kad dio organa prodre kroz slabo mjesto iz jednog u drugi dio tijela. Najčešće su to crijeva ili masti koji dospjevaju pod kožu kroz prirodni ili stečeni otvor u trbušnoj stijenci. Kila je uzrokovana urođenom slabosti mekotkivnih struktura ili se razvija tokom života. Obično je locirana u preponama, oko pupka ili na mjestu ranijeg operativnog zahvata.U zavisnosti od lokacije gdje se pojavljuje, nosi određeni naziv.

Hernija se može razviti od rođenja pa tokom cijelog života, sve do starosti.

Kod djece se najčešće javljaju pupčana hernija (pupčana kila; umbilikalna hernia) i prijeponska hernija(prijeponska kila; ingvinalna hernia).

Prema statističkim podacima, hernia se javlja češće kod muške nego kod ženske djece.

Simptomi

Većina hernija ne izaziva nikakve simptome sve dok kod djeteta ne primijetite oteklinu u području prepone (ingvinalnog kanala). Kako se kila povećava, dovodi do nelagodnosti ili bolova. Ako se izbočina pritisne rukom ili ako dijete promjeni položaj, oteklina nestaje i to se naziva reponiranje hernije, koje je veoma važno za dijagnozu. U određenom broju slučajeva, kada dijete kašlje, oteklina se povećava.

Terapija

ImageKada je riječ o prijeponskoj herniji, više od 50% slučajeva se dijagnosticira u prvog godini života djeteta. Terapija je uvijek hirurški zahvat.

Pupčana kila s druge strane ne zahtjeva uvijek hiruršku intervenciju. Specijalista dječje hirurgije vrši procjenu pupčane hernije uzimajući u obzir dob i veličinu djeteta, te preporučuje kliničko praćenje. Ukoliko je pupčana kila veća, i ako je dijete u dobi u kojoj se već može isključiti spontano povlačenje kile, preporučuje se korektivni zahvat prednje trbušne šupljine.

Ukoliko dijete počne povraćati ili hernijska vreća postane napeta, otečena i promijeni boju, te ako je očigledno da dijete trpi velike bolove obvezno treba potražiti pomoć ljekara.

Prognoza

Pupčana kila se najčešće spontano povlači oko druge godine života djeteta.
Ingvinalna kila ima relativno mali postotak recidiva, ali to najčešće ovisi o vrsti metode koja je korištena za njeno saniranje.

Napomene

  • ljekarsku pomoć potražiti ako se primjeti bilo kakva promjena u području prepone (naročito kod dječaka)
  • može biti prepreka spuštanju “nespuštenog” testisa
  • jedina, do sad, sigurna metoda je hirurški zahvat
  • dijete sa akutnom hernijom što manje pomjerati( na putu ka ljekaru), da se spriječi iritacijja živaca preponske regije

Autor: dr Enisa Mešanović