Krpelji kod djece

U ovo doba godine krpelji su aktivni, a glavna sezona traje im do vrelih letnih dana. Dok je hladno, krpelji su nepokretni, ali čim se temperatura podigne iznad deset stepeni, oni se bude. Dakle, čim šuma olista, znajte da su se krpelji pojavili.

Gdje vrebaju

Iako ovi paraziti vole toplotu, njihov najveći neprijatelj je suh zrak. Što ima više vlage, to oni duže mogu da se zadrže na mjestima odakle vrebaju svoje žrtve. Na vlatima trave ili listovima oni mogu da borave i po 40 sati. Najčešće vrebaju u grmlju na visini od 1 do 1,5 metara, tako da maloj djeci najčešće skaču na glavu. Ubod krpelja ne boli i ne peče, tako da je bitno pregledati dijete na vrijeme.

Opasna mjesta

Kada dođete sa izleta ili boravka u prirodi, dobro pregledajte mališane – posebno dobro provjerite mjesta gde je koža najnježnija – iza uha, na vratu, pod pazuhom, na preponama, donjem stomaku i sa zadnje strane koljena. Provjerite i tjeme, jer se krpelj nekada prvo zavuče u kosu, a zatim se zakači za tjeme.

Opasnost od zaraze

Pošto krpelj u trenutku uboda izlučuje neku vrstu anestetika, mi ga i ne osjećamo. Višak krvi parazit ponovo ispušta na mjesto uboda i preko nje nam prenosi bakterije i viruse, koji se eventualno nalaze u njegovim crijevima i pljuvačnim žlijezdama. Krpelji, prije svega, prenose krpeljni meningoencefalitis – KME, poznat i kao meningoencefalitis ranog ljeta, i boreliozu ili lamjsku bolest. Prvi simptomi krpeljnog meningoencefalitisa su povišena temperatura, ukočen vrat i glavobolja. Kod težih oblika upala zahvata cijeli mozak (encefalitis), a posljedice su ošamućenost, smetnje pri govoru i gutanju, oduzetost pojedinih dijelova tijela. Kod oko 20 posto žrtava oduzetost postaje hronična i ljekari mogu samo da ublaže simptome. Protiv ove bolesti postoji vakcina.
Mnogo češće se javlja borelioza, koju izaziva bakterija borrelia. Zbog nespecifičnih simptoma (umor, iscrpljenost, česte glavobolje) i blagog toka bolest nije lako prepoznati. U težim slučajevima javljaju se problemi kao što su upala i bolovi u zglobovima i oduzetost lica. Znak za uzbunu je crvenilo kože prstenastog oblika poslije uboda. U tom slučaju treba se obavezno javiti ljekaru.

Uklanjanje

Ako je mališan već pokupio krpelja, najbolje bi bilo da ga odstrani ljekar. Ne stavljajte alkohol ili petrolej na njega, jer će to samo insekta da natjera da luči još više štetnih supstanci.

izvor:blic.rs