Pljuskavice (vodene kozice)

Pljuskavice/vodene kozice/varicella su bolest koja se prenosi kapljicama, a uzrokuje je varicela-zoster-virus(VZV). Naziv pljuskavice ima svoje utemeljenje u visokoj zaraznoj tenedenciji ove bolesti(virusi se mogu prenijeti i preko nekoliko metara u zraku).Pljuskavice najčešće “pogađaju” djecu pretškolskog uzrasta i kod većine imaju za rezultat doživotni imunitet na ovu bolest zbog čega se ubraja u dječje bolesti.
Osnovni simptomi su povišena temperatura i osip specifičan za ovu bolest.
Komplikacije su moguće (upala malog i velikog mozga, upala pluća i bakterijske super-kožne infekcije).
Budući da se radi o virusnom oboljenju, terapija je u pravilu simptomatska.U posebnim slučajevima( kod imunosuprimiranih osoba) mogu se koristiti virostatici. Nakon povlačenja vanjskih simptoma, varicella virusi ostaju u spinalnim i moždanim ganglijama i mogu odavde biti ponovo reaktivirani virusom herpesa.
U svrhu profilakse koristi se vakcinacija protiv ove bolesti. Moguća je i postekspoziciona profilaksa sa pasivnim vakcinacijacama ili sa virostaticima.

Uzročnik

Uzročnik pljuskavica VZV se po virusnoj taxonomiji još naziva i humani herpesvirus (HHV-3). Jedini poznati rezervoar je ljudski organizam. Kod stanovništva jugoistočne Evrope ustanovljena je rezstentnost u 93-96%(uspješno identificirana antitijela).
Izuzetno rijetko bolest koju uzrokuje ovaj uzročnik ima smrtni ishod (ugrožena skupina su ljudi sa iunološkom deficijencijom i trudnice).
ImageOvo pokazuje da se virus jako dobro prilagodio svom jedinom domaćinu-čovjeku te se zbog toga može vrjednovati kao djelomično prilagođen. Nakon infekcije, ostaju doživotno kao DNA prsten u nukleoplazmi spinalnih i moždanih ganglija (potporne stanice nervnog sistema).

Način prenošenja

Visokozarazni virusi se prenose direktnim kontaktom organizma sa uzročnikom. Kapljična infekcija, dakle direktnim udisajem inficiranih udisajnih kapljica, je moguć jedan do dva dana prije javljanja prvih simptoma.
Prenošenje putem garderobe ili igračaka je u pravilu isključena. Zaraza je za očekivati kod imunokompetentnog organizma za duže od jednog sata,a kod imunodeficijentnih osoba za manje od 10 minuta.
Pljuskavice su zarazne već dva dana prije pojave prvih simptoma i ostaju 15-20 dana nakon infekcije zarazne. Dok ne otpadne i posljednja krastica, zaražena osoba bi trebala izbjegavati kontakt sa drugim osobama (naročito sa rizičnim grupama:osobe pod kortizonskom terapijom, HIV,osobe oboljele od karcinoma,osobe oboljele od neurodermitisa, starije osobe, trudnice-naročito između 8-22 sedmice). Zaraza pljuskavicama u zadnjoj sedmici trudnoće može imati smrtonosan ishod.
Početni imnutet(preko IgG) imaju bebe čije su majke imunokompetentne, a antitijela ostaju tokom prva 3 mjeseca života,a nakon toga postaju sklonija zarazi. U 9.mjesecu se može izvršiti vakcinacija.

Klinički tok

Nakon kratkog vremena inkubacije(10-21dan), može se javiti kratak porast temperature, kao i do bolova u glavi, rukama i nogama (češće). Sljedećeg dana javljaju se male “bubuljice” koje jako brzo prelaze u mjehuriće sa bistrim sadržajem.U rijetkim slučajevima se osip može proširiti i na sluzokože(usta, nos, oči,genitalije). Mjehurići pucaju i stvaraju se krastice.
Tok bolesti je načešće dobroćudan i traje u pravilu 3- 5 dana.
Ožiljci neće ostati ako se vodi računa da dijete ne češe osip i ako je osip zhvatio samo površinski sloj kože. Bolest se u principu može dobiti samo jednom, jer je nakon toga imun, ali u slučaju da je prvo oboljenje bilo i blago i da se nije stvorilo dovoljno antitijela, bolest se može reaktivirati.

Šta mama može uraditi

Savjetuje se lagana, prozračna garderoba, ako je moguće isključivo 100% pamuk. Za skidanje temperature pomaže stavljanje vlažnih obloga na listove djeteta, čarapice umoćene u domaće jabukovo sirće, a lijekovi za snižavanje temperature samo u posebno teškim slučajevima.
Preko noći se mogu na ruke staviti pamučne čarapice da se dijete preko noći ne bi povrijedilo(češanje).
Kod djece u pelenama, pokušati što češće skidati pelenu, jer vlaćna topla sredina u peleni pogoduje nastanku mjeurića u području anusa i genitalija,a što može biti vrlo bolno usljed iritacije istih mokraćom i stolicom.

Komplikacije

f5236e31547deb37c9eaf0fe0ac4cbd0ed72ceee_204x153_q75Najčešća komplikacije je infekcija stafilokokima (upala pluća,ataxia, bakterijska sepsa). Ostale teške komplikacije su Reye sindrom, meningitis, encefalitis, hepatitis, kao i problemi sa zglobovima,n te angiopatije koje mogu dovesti do moždanog udara. Pljuskavice spadaju u bolesti koje ste dužni prijaviti u svaku javnu ustanovu koju vaše dijete posjećuje(škola, vrtić, sportski klub…) h3>Terapija Terapija je simptomatska, u najvećem broju slučajeva, u šta spada ublažavanje svraba( stavljanje hladnih i vlažnih obloga, kupanje u zobenoj kupki, mazanje kvalitetnim uljem lavande i korištenje emulzija) i ublažavanje bolova i skidanje temperature. Noktiće treba odmah odrezati kako se dijete ne bi povrijedilo češući se(treba izbjegavati!).
NE upotrebljavati umjetni vitamin C!!!

Vakcinacija

Vakcina se satoji od oslabljenih VZV virusa koji se u vakcinisanoj osobi razmnožavaju.
Daje se potkožno. Daje se u uzrastu od 9-12 mjeseci, zavisno od proizvođača.
Vakcinisano dijete treba izbjegavti kontakt sa osobama pod kortizonskom terapijom, HIV, osobama oboljelim od karcinoma,osobama oboljelim od neurodermitisa, starijim osobama, trudnicama-naročito između 8-22 sedmice.

Korišteni izvori

  • Menche, N., Renz.Polster H., et al: Gesundheit für Kinder. Kösel Verlag GmbH & Co., München 2004
  • RKI-Ratgeber Infektionskrankheiten – Merkblätter für Ärzte: Varizellen (Windpocken), Herpes zoster (Gürtelrose). Robert Koch-Institut, Berlin (Stand: 25.08.2006)
  • Online-Informationen des Robert Koch-Instituts, Berlin: Mitteilungen zu Varizellen und den aktuellen Impfempfehlungen. www.rki.de (Stand: August 2007)

Ovaj tekst je informativnog karaktera i kao takav ne može zamjeniti dijagnozu ljekara, već služi samo kao smjernica

Autor: dr Enisa Mešanović