RH faktor

Sigurno ste od neke prijateljice čuli da je Rh negativna i da je zbog toga poslije porođaja dobila inekciju kako bi se spriječilo stvaranje antitijela. To vas je sigurno navelo da poželite saznati i nešto više o „čuvenom“ Rh faktoru… Nakon što ostane u drugom stanju, trudnica treba da se podvrgne testu za utvrđivanje krvne grupe i Rh faktora. Rh faktor može da ima značajnu ulogu u zdravlju bebe i zato ga je važno što prije utvrditi.

O čemu je ustvari riječ?

Na površini eritrocita su bjelančevine koje su specifične za svaku krvnu grupu. Krvna grupa A ima jednu vrstu bjelančevina, B drugu, AB obje, a nulta grupa nema nijednu. Pored tih bjelančevina kojima se određuje kojoj krvnoj grupi pripadate, postoji još jedna vrsta koja se nalazi u krvnim ćelijama nekih ljudi, dok ih kod drugih nema. Ta bjelančevina je nazvana „rezus faktor“, prema nazivu vrste majmuna kod kojih je prvi put pronađena. Oni koji je u svojim ćelijama imaju jesu Rh pozitivni, a koji je nemaju su negativni.

Kako sve funkcioniše?

Većina ljudi, odnosno oko 85 posto populacije, jeste Rh pozitivno. Ako je žena Rh negativna, a muškarac Rh pozitivna, njih dvoje začnu bebu, postoji potencijalna opasnost od neslaganja, odnosno inkompatibilnosti. Šta se dešava?
Može da se dogodi da dijete koje se razvija u stomaku Rh negativne majke naslijedi očevu Rh pozitivnu krvnu grupu. Tada nastaju problemi, ali ne u prvoj trudnoći, jer tokom nje krv fetusa ne prodire u majčin krvotok. Međutim, tokom porođaja, bebina krv prodire u krvotok majke i tada njen organizam počinje da proizvodi antitijela. Antitijela, sama po sebi, su bezopasna, sve dok majka opet ne zatrudni. Ako je u prvoj trudnoći nosila Rh pozitivno dijete i ako je došlo do prelaza pozitivnih eritrocita u njen krvotok, antitijela će krenuti u „rat“ protiv bebinih eritrocita jer ih „vide“ kao „strano“ tijelo. Ona će brzo proći kroz posteljicu u bebin krvotok i prouzrokovati masovno razaranje eritrocita, što može da dovede do teške anemije, i u najgorem slučaju do smrti djeteta u materici.

Kako se spriječava Rh bolest?

U prošlosti Rh inkompitabilnost predstavljala je veoma veliki problem. Novorođenčad su se rađala bolesna ili su umirala. Srećom, danas su postignuta značajna medicinska dostignuća u prevenciji komplikacija usljed Rh inkompatibilnosti, kao i tretman novorođenčadi koja boluju od Rh bolesti. Danas se ženama, kod kojih postoji mogućnost razvoja antitijela u trudnoći, daje jedna ili čak dvije doze Rh imunoglobulina. Prva se daje oko 28. sedmice trudnoće, a druga u prvih 36 sati nakon porođaja. To spriječava stvaranje Rh antitijela.