Zubi i sve što niste znali

Veoma je važno da djeca jos od rane dobi shvate važnost održavanja higijene usne duplje. U tome važnu ulogu ima i poznavanje strukture zuba i nastanka karijesaVeć prije rođenja, dijete ima zube koji se nalaze u viličnoj kosti. Ti prvi zubi, koji se jos zovu i mliječni zubi, počinju se pojavljivati u šestom mjesecu djetetovog života. Ovi prvi, mliječni zubi imaju izuzetnu važnost jer su važni za razvoj govora ali za razvoj same vilice. Korijen mliječnih zuba između pete i sedme godine života počinje da se gubi te zub u konačnici ispada. Nakon mliječnih zuba pojavljuju se stalni zubi. Oni se mogu javiti između pete i sedme godine zivota, ali i prije nego djetetu ispadne prvi mliječni zub.
U narednih pet do sest godina dolazi do postepene zamjene mliječnih zuba stalnim zubima. Taj period naziva se mješovita denticija jer u tom periodu većina djece ima i stalne i mliječne zube. Odrasla osoba kada dosegne punoljetstvo trebala bi imati 32 stalna zuba. U nastavku teksta pronaci ćete rjesenje kako da te zube sačuvate od djetinjstva.

Zubi

Zubna caklina (Enamel) je vanjski prozirni sloj zuba i najčvršća tvar u organizmu, koja zub štiti od štetnih utjecaja okoliša.
Dentin (Dentin) je mekši sloj koji se nalazi ispod cakline a prožet je sitnim kanalićima koji ga čine osjetljivim za razliku od cakline koja je neosjetljiva.
U središtu zuba, okružena dentinom nalazi se zubna pulpa, ispunjena velikim brojem živčanih vlakana i krvnih žila što se u laičkom žargonu često naziva – “živac”.

Karijes

Uzrok nastanka karijesa je PLAK, tačnije bakterije koje se nalaze u plaku. Plak je mekana ljepljiva naslaga koja se konstantno stvara na povrišini zuba, a sadržava milijarede bakterija koje dovode do bolesti zuba i desni.
Bakterije iz plaka pretvaraju šećer iz hrane u kiselinu koja napada zubnu gleđ. To dovodi do gubitka minerala (proces demineralizacije) zbog koje gleđ postaje porozna. Nakon toga, stvara se karijes-rupa na gleđi koja kiselini i bakterijama omogućava da napadne dentin, zubnu kost koja se nalazi ispod gleđi.
Karijes se nakon toga širi, omogućavajući bakterijama da dospiju do mekanog središta zuba (pulpe) gdje napadaju nerve i krve sudove. U ovoj fazi javljaju se jaki bolovi. Infekcija se preko zubne pulpe moze proširiti na okolnu kost, a odatle dospijeti i u druge dijelove organizma.
Plak se sa zuba uklanja relativno lako. Neophodno je od djetinjstva kod djece razvijati naviku redovitog pranja zuba i naučiti ih pravilnoj tehnici pranja zuba. Smanjenjem količine šećera u ishrani ce se preduprjediti stvaranje karijesa jer je šećer glavni krivac za njegovo stvaranje. Treba smanjiti i konzumiranje mekane ljepljive hrane koja pomaže u nakupljanju plaka.
Hrana zasićena šećerima odrzava visok nivo kiseline u ustima i onemogućava da pljuvačka, prirodni odbrambeni mehanizam neutrališe kiselinu i ispere je sa zuba.

Pravilno pranje zuba

Briga o zdravlju usne šupljine počinje još u toku trudnoće. Majka svojim pravilnim prehrambenim, higijenskim i zdravstvenim navikama stvara preduslove za pravilan razvoj i zdravavlje djeteta. Sa higijenom zuba treba početi odmah po njihovom pojavljivanju u ustima djeteta.Zubi se tada mogu čistiti gazom natopljenom vodom. Prva četkica za zube treba da je mekana, mala, prilagođena dječijim ustima. U početku zubi se peru samo vodom i zubnom četkicom. Kada dijete nauči ispljunuti onda se koristi i dječija pasta za zube, koja je prijatnog ukusa. Stavlja se malo paste, ne više od jednog zrna graška.
. Zubi se pravilno peru na sljedeci nacin: Prvo se pere vanjski dio zuba a potom unutrašnji. Četkicu staviti na vrat zuba i praviti male polukružne pokrete u pravcu rasta zuba, kako bi se odstranio plak sa ivica desni i između zuba. Nakon toga, pranje zuba je potrebno završiti pranjem površina kojima se zvaće hrana (grizne površine-krunice zuba).
Pranje zuba bi trebalo trajati najmanje pet minuta.

Posjete stomatologa

Pored redovitog pranja zuba potrebno je kod djece stvarati i naviku posjeta stomatologu. Zbog toga je potrebno da dok je dijete jos uvijek malo s vremena na vrijeme posjeti stomatologa. i to kada dijete nema nikakvih problema sa zubima. Te prve posjete treba da budu bezbolne, zabavne, da omoguće djetetu da se privikne na stomatološku ordinaciju, sve te “strašne” instrumente i zvukove i da stekne povjerenje u stomatologa. Velika je greška čekati da se pojave problemi sa zubima, bol, otok.Tada je prvi susret sa stomatologom neminovno traumatičan i dijete će poslije toga vrlo teško pristati na saradnju.

Autor dr Sanja Koljenšić, Stomatolog

Kolodvorska 11a